Studiile arată că ne atingem de 23 de ori pe față, într-o oră. Ce putem face pentru a evita gestul care favorizează infecția cu noul coronavirus

 Cica Cristina
.

Suntem în plină pandemie de coronavirus și autoritățile transmit constant cât de important este să respectăm regulile de igienă, să ne spălăm foarte bine și cât mai de pe mâini și să se evite contactul cu zona gurii și a ochilor. Cu toate acestea, involuntar, oamenii își ating fața de foarte multe ori pe zi. De ce facem asta și cum am putea scăpa de gestul care favorizează infectarea cu noul coronavirus.

Maini-fata-1Maini-fata-1

Ne atingem fața în mode regulat, fără să ne dăm seama. Este un obicei la care foarte mulți oameni nu pot renunța.

Cercetătorii susțin că majoritatea persoanelor sunt predispuse să se atingă în zona obrajilor, a gurii, a nasului și a ochilor. Din păcate, atunci când vine vorba desre o boală precum noul coronavirus, aceasta este o rețetă pentru transmisie rapidă, transmite BBC.

Un studiu observațional realizat în anul 2015 a analizat comportamentul studenților de la medicină din Australia. Cecetătoarea ăn demoniul infecțiilor, Mary Louise McLaws, a numărat, împreună cu mai mulți colegi, de câte ori se atingeau studenții ei pe față. S-a ajuns la concluzia că, în medie, tinerii se atingeau de 23 de ori pe oră. Dat fiind faptul că studenții la medicină ar trebui să fie mai conștienți de riscuri, statistica este una îngrijorătoare.

Din păcate, acest gest ne pune sănătatea în pericol, pentru că suntem mai predispuși la infecții din cauză că ne atingem fața, după ce am pus mâna pe diverse obiecte din mediul înconjurător sau chiar pe alți oameni, potrivit libertatea.ro.

Un psiholog de la Universitatea din Leipzig, Martin Grunwald, susține că „atingerea de sine reprezintă o caracteristică distinctă a speciei noastre'.

„Atingerile de sine sunt mișcări de auto-reglare, rareori conștientizate. Ele joacă un rol important în toate procesele cognitive și emoționale. Ele apar la toți oamenii', a completat el.

Cum să renunți la obiceiul de a pune mâna pe față

Desigur, se dovedește destul de greu să poți renunța la un obicei pe care l-ai practicat atât de mult timp. Cu toate acestea, nimic nu este imposibil atunci când există bunăvoință și perseverență. Ideal ar fi să se schimbe măcar puțin obiceiurile dăunătoare, căci, de cele mai multe ori detaliile fac diferența.

Michael Hallsworth, expert în domeniul comportamental uman de la Universitatea Columbia, din SUA, este de părere că este foarte greu să determini omul să renunțe la gesturile pe care le face în mod inconștient. Astfel, consideră mai degrabă că oamenii s-ar putea învăța să se spele mult mai des pe mâini.

„A spune oamenilor să nu mai facă un gest pe care oricum îl fac în mod inconștient, este greu. Este mult mai ușor să-i faci pe oameni să se spele mai des pe mâini decât să se atingă de mai puține ori pe față. N-o să avem succes dacă o să le spunem oamenilor să nu mai facă un gest pe care ei oricum nu realizează că-l fac', a declarat specialistul.

Cu alte cuvinte, ce ar fi de făcut în afară de spălatul des pe mâini? O măsură de protecție ar fi purtarea mânușilor, întrucât acestea l-ar putea ajuta pe om să conștintizeze că se expun contaminării dacă își ating fața.

În egală măsură, în loc să se scarpine în mod tradițiional, oamenii și-ar putea atinge fața cu dosul palmei, având în vedere că obiectele se apucă cu partea interioară.

Sursa foto: unsplash.com, pexels.com

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton