Legătura strânsă dintre cele mai frecvente boli și lipsa vitaminelor din corp. Lista deficientelor nutriționale care îți pot pune viața în pericol

 Cica Cristina
.

Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism, responsabil pentru numeroase probleme de sănătate. Există trei deficiențe nutriționale comune care ne pot pune în pericol sănătatea și care pot fi prevenite printr-un test de sânge anual.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

La nivel mondial, 40% dintre oameni au lipsă de fier, 15% de iod, 40% dintre copii cresc fără suficientă vitamina A, iar deficitul de vitamina B12, care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume, poate cauza probleme grave de sănătate, mai ales neurologice, și chiar provoca decesul. Însă, trei deficiențe nutriționale comune care ne pot pune în pericol sănătatea. Iată care sunt:

Citește și: Andreea Bănică a dezvăluit câte kilograme are, dar și secretele siluetei sale. Ce dietă ține:„De 10 zile, am mâncat o singură dată o amandină'

Vitamina D

Deficitul de vitamina D produce rahitismul la copil și osteomalcia la adult (scăderea densității osoase cu pseudo- fracturi de coloană, tibie, slăbiciune musculară). De asemenea, bărbații fără suficientă vitamina D au un nivel scăzut de testosteron și femeile dezvoltă adesea osteoporoză (scăderea densității osoase indusă de vârstă prin scăderea nivelurilor de estrogeni). Răcelile  repetate,  alergiile, slăbiciunea musculară, psoriazisul, astmul pot indica o lipsă a vitaminei D, dar și o stare emoțională proastă, gânduri negative, tristețe inexplicabilă, melancolie, uşoară depresie. Transpirația excesivă sau slăbiciunea mușchilor pot fi simptome ale unui deficit de vitamina D. De asemenea, persoanele cu indice de masă corporală ce depășește valoarea 30 pot suferi de un deficit de vitamina D, pentru că aceasta, fiind liposolubilă, este stocată în țesutul adipos.

Citește și: Vladimir Drăghia și familia lui s-au mutat într-un apartament de lux, cu vedere spre lac. Primele imagini:baia arată fix ca a unui hotel de 5 stele

Calciul şi fosforul sunt principalii actori în dezvoltarea şi menținerea unui sistem osos puternic şi sănătos (schelet, dinți), însă aceste minerale sunt  absorbite  în  organism doar în prezența vitaminei D, supranumită „vitamina Soarelui. Prin urmare, un aport optim de vitamina D este extrem de important pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, al căror sistem osos este în creştere şi poate fi mai fragil decât cel al adulților.

Printr-un aport constant de vitamina D putem preveni cariile dentare şi depresia, regla colesterolul, preveni scleroza multiplă şi dezvolta un sistem imunitar puternic. Principalele surse alimentare sunt: peştele, ouăle, lactatele, untura de porc, ciupercile, gălbenu ul de ou şi anumite organe de animale, însă, im- portant de re inut, soarele este cel care generează pro- duc ia internă de vitamina D.

Citește și: Florin Dumitrescu, despărțit de soție și fetițe din cauza coronavirusului!„Mai am un singur test de făcut…'

Vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru formarea corespunzătoare a celulelor roșii din sânge, a funcției neurologice și sintezei ADN-ului, iar un deficit se traduce prin anemie, leziuni ale nervilor, oboseală, depresie, stare de somnolență, senzația de picioare și mâini obosite. Vitamina B12 este importantă pentru  multe funcții ale corpului, cum ar fi sănătatea creierului, producția de celule sanguine și buna funcționare a sistemului nervos. Principala problemă de sănătate asociată cu absorbția slabă a B12 este o afecțiune pe  care  medicii  o  numesc „anemie pernicioasă, care are drept simptome diareea sau constipația, epuizarea, pierderea poftei de mâncare, pielea palidă, limba roșie și inflamată, gingiile care sângerează.

Citește și: Ce se întâmplă cu Andreea Bălan și Tiberiu Argint, la 10 zile de când au fost fotografiați împreună și s-a aflat de relația lor

Diabetul zaharat, bolile tiroidiene și abuzul de alcool sunt alte consecințe ale lipsei vitaminei B12. Aceasta se găsește cel mai adesea în carne și produse de origine animală, iar unele persoane pot apela la suplimentele alimentare pentru a-și lua necesarul de nutrienți de care întregul organism are nevoie. Principalele alimente bogate în vitamina B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouăle, iaurtul și ciupercile.

Magneziul

O cauză a apariției apatiei, a insomniei, a durerilor de cap, a anxietății, a tulburărilor digestive şi a crampelor musculare poate fi deficitul de magneziu din organism. Magneziul este indispensabil în procesul de metabolizare a glucidelor, lipidelor şi proteinelor, dar şi în excitabilitatea neuromusculară.

Citește și: Clipe de groază pentru Brigitte! Dovada că Florin Pastramă o bate:în timpul unei certe aprinse, a luat-o de ceafă, a smucit-o, a împins-o…

În egală măsură, magneziul este un regenerator celular, un echilibrant psihic şi un drenor hepatic care contribuie şi la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos şi previne atacurile de inimă. Crampele musculare, nervozitatea, oboseala şi memoria slabă sunt doar câteva dintre simptomele deficitului de magneziu din organism, iar pe termen lung acestea duc la insomnie, depresie, anxietate şi irascibilitate severă.

Magneziul se găseşte în diverse alimente, printre care semințe de dovleac şi de floarea-soarelui, spanac, fasole neagră, banane, cartofi şi chiar apă minerală, iar atunci când hrana nu ne poate furniza rația zilnică de magneziu, medicii ne sfătuiesc să apelăm la suplimentele alimentare care au în compoziție acest tip de mineral.

deficiente-nutritionale-1deficiente-nutritionale-1

Sursa foto: pexel.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton