Sfaturi de care să ții cont dacă încă lucrezi de acasă, în timpul epidemiei de coronavirus: cum poți trece peste această perioadă care s-a prelungit mai mult decât am fi crezut

 Cica Cristina
.

Pentru a se evita răspândirea coronavirusului s-au luat măsuri în toată lumea. Una dintre cele mai importante ar fi ca oamenii să nu mai vină la birou și să se lucreze de acasă. Inițial, acesta este considerat de mulți un vis devenit realitate: nu se mai pierde timp pe drum, nu mai ești deranjat de colegi, ești mai relaxat în confortul casei. Numai că, în acest caz, se subestimează impactul psihologic. Iată câteva sfaturi care să te ajute să treci cu bine peste această perioadă!

CITESTE REVISTA VIVA! DE MAI GRATIS, AICI!

Nu puțini sunt cei care s-au arătat extrem de încântați de măsura luată în contextul pandemiei de coronavirus. Faptul că firmele permit angajaților să lucreze de acasă este considerat a fi un beneficiu extraordinar: oamenii nu mai pierd ore întregi blocați în trafic sau în mijloacele de transport în comun, nu mai dau bani pe benzină sau pe abonamente, au parte de mai multă liniște acasă și sunt în zona de confort. Ideal, nu?

Citește și: Ryan Reynolds și Blake Lively au donat 1 milion de dolari pentru bolnavii de coronavirus!„Aveți grijă de corpurile și de inimile voastre!'

Totuși, există și dezavantaje. „Cred că cel mai mult se subestimează impactul psihologic al faptului că eşti de unul singur', a declarat David Hassel, CEO la o companie americană care furnizează servicii de software, pentru CNN.

În egală măsură, „unii angajaţi se pot simţi vinovaţi că lucrează de acasă şi au tendinţa de a lucra chiar mai mult decât atunci când ar sta la birou', spune la rândul lui și David Rabin, vicepreşedinte al departamentului de global marketing, la Lenovo.

În plus, trebuie luat în considerare că în această perioadă ieșirile sunt limitate, nu te mai întâlnești cu prietenii, nu mai mergi la sală. Astfel, este cam imposibil să nu fii afectat dacă petreci atât de mult timp între patru pereți.

Citește și: Capitala în autoizolare, zero poluare!Ministerul Mediului face un anunț istoric: 'Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte!'

Iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a nu simți că o iei razna în această perioadă.

Ia o pauză

Nu degeaba se spune „pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”. Dacă lucrezi de acasă nu înseamnă că nu trebuie să te ridici 8 ore de pe scaun. Poți lua o pauză de cafea, pentru a mânca, pentru a te mai misca, uneori și doar pentru a te uita pentru câteva minute pe fereastră. Este necesar pentru sănătatea fizică și mentală. Pentru a nu avea probleme serioase cu spatele și pentru a ne odihni ochii.

Citește și: La o săptămână după anunțul că au coronavirus, Tom Hanks și soția lui au fost externați.Cuplul s-a retras în carantină la casa deținută în Australia

În plus, după o astfel de scurtă pauză ai putea chiar avea mai mult randament. „O pauză te ajută să vezi lucrurile din altă perspectivă şi să găseşti eventuale răspunsuri la problemele tale', a menționat Julie Morgenstern, autor al mai multor cărţi despre productivitate şi organizarea eficientă a timpului.

Alege locul potrivit de unde să lucrezi

Pentru eficiență și productivitate, ideal ar fi să îți alegi un loc din casă pe care să îl asociezi cu munca. Fie că vorbim de o altă cameră, de un birou sau de o masă undeva, bine ar fi să simți că ești în orele de lucru.

Nu este deloc indicat să se lucreze pe laptop, stând întins în pat în dormitor, de exemplu. „Așa nu', susțin specialiștii.

Citește și: Măsuri pentru combatarea răspândirii coronavirusului în Europa. Comisia Europeană propune interzicerea pentru 30 de zile a „călătoriilor neesențiale' în UE

„Păstraţi anumite spaţii din casă pentru activităţi care nu au nicio legătură cu munca. Este dificil să te relaxezi stând întins pe pat sau pe canapea, dacă asociezi astfel de locuri cu jobul', atenționează Morgenstern, care a ținut să precizeze că unele zone din locuință trebuie să fie clar delimitate pentru muncă și, respectiv, pentru recreere, scrie digi24.ro.

Profită de momentele petrecute în compania celor dragi

Pentru că nu mai ești nevoit să pierzi ore bune în trafic cu drumul spre muncă și înapoi, acum ai prilejul de a te bucura mai mult timp de compania celor dragi. Ai ocazia să stai mai mult timp cu părinții, cu partenerul, ci cei mici. Puteți organiza jocuri care să implice toată familia, pentru a alunga plictiseala.

Citește și: Suprafețele pe care noul coronavirus supraviețuiește cel mai mult timp. Poate rezista până la 3 zile. În schimb, COVID-19 nu trăiește mult pe suprafețele din…

„Folosește timpul pe care îl aloci, de regulă, dimineața deplasării până la serviciu, pentru a sta împreună cu ai tăi și cu familia', a spus Morgenstern.

Schimbă-ți hainele

Un alt truc ideal pe care l-ai putea urma ar fi să te schimbi de îndată ce începi programul de muncă. Mulți se bucură de faptul că pot lucra în pijamale de acasă. Însă, acest sentiment este valabil în primele zile. Nu spune nimeni că trebuie să porți blugi, cămașă sau haine incomode. Dimpotriva. Poți purta haine la fel de comode, pentru ca apoi să revii la pijamale, la finalul programului.

Această tehnică este ideală „pentru a semnaliza astfel minții tale că ai terminat munca pe ziua respectivă', arată experții.

Păstrează legătura cu prietenii și colegii de birou

Ideal ar fi să nu te izolezi de toți și se toate. Dimpotrivă. Păstrează legătura cu cât mai mulți prieteni și colegi de muncă. În plus, cine spune că dacă stăm în casă nu putem să ne vedem? Tehnologia din ziua de azi ne permite să comunicăm de la distanță, ca și când am fi unul lângă celălalt.

Chiar și la locul de muncă am putea avea videoconferințe, astfel încât să comunicăm eficient task-urile ce trebuie bifate în anumite zile. Important este să nu ne izolăm complet de lume, să păstrăm, pentru o minte sănătoasă, legătura cu apropiații.

Sursa foto: pexels.com

Citește și: Cine este Adrian Streinu Cercel, medicul care ne aduce ultimele noutăți despre pandemia de coronavirus

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton