Semințele de dovleac - beneficii și contraindicații. Cine nu are voie să mănânce

 Dumba Gabriela
.

Semințele de dovleac reprezintă un real elixir pentru sănătate și au foarte multe beneficii pentru că ne aduc un aport suplimentar de fosfor, mangan, magneziu, fier și cupru, vitamina K și zinc. Semințele de dovleac au, însă, și contraindicații și nu toată lumea le poate consuma.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Dacă sunt consumate crude, semințele de dovleac te pot ajută să ai o sănătate imbatabilă. Semințele de dovleac contin foarte mult magneziu, care ajuta la crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului), sinteza ARN si ADN-ul, de pompare a inimii, formarea corecta a oaselor si dintilor, relaxarea vaselor de sange si o functie intestinală bună.

Datorită conținutului mare de zinc, un consum regulat de semințe de dovleac previne apariția osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamația în cazul artritelor fără a avea efectele secundare ale medicamentelor.

Semințele de dovleac au efecte antidiabetice

Studii recente realizate pe animale au demonstrat că semințele de dovleac pot ajută la reglarea nivelului de insulină din organism și prevenirea complicațiilor diabetice.

Semințele de dovleac ameliorează simptomele menopauzei

Uleiul semințelor de dovleac este bogat în fitoestrogeni naturali, iar cercetările au arătat că acesta duce la o creștere mare a colesterolului bun, dar și la scăderea tensiunii arteriale, prevenirea bufeurilor, a durerilor de cap sau a durerilor articulare.

Semințele de dovleac ajută la bună funcționare a ficatului

Amestecate cu semințele de în, semințele de dovleac ajută la bună funcționare a ficatului. Acest amestec conține grăsimi sănătoase, antioxidanți, dar și numeroase fibre.

Citește și: Bianca Brad, despre lupta ei cu cancerul: „Plângeam și mâncam doar frunze. Aveam 46 kg”

Citește și: Soțul Vlăduței Lupău are un temperament agresiv.Pe cine a bătut Adrian Rus la un meci

Citește și: Primele imagini de la Chefi fără limite, noul show de la Antena 1.Florin Dumitrescu, Sorin Bontea și Cătălin Scărlătescu sunt prezentatorii

Semințele de dovleac alungă depresia

Semințele de dovleac conțîn foarte mult l-triptofan, o substanță care ajută organismul să aibă un somn bun, dar alungă și depresia. Triptofanul este convertit in serotonină și niacin, care dau o stare de bine.

Seminţele de dovleac, remediu în suferinţele prostatei

Autorităţi precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii au autorizat utilizarea medicinală a seminţelor de dovleac pentru a trata simptomele vezicii hiperactive şi ale tulburărilor urinare care apar în adenomul de prostată. Acţiunea terepeutică în aceste neplăceri este pusă pe seama unor substanţe precum acizii graşi nesaturaţi, zincul şi fitosterolii.

De asemenea, aceste seminţe sunt recomandate şi pentru prevenirea formării calculilor renali. În astfel de probleme se pot consuma zilnic până la 100 g de seminţe sau se poate face o cură cu capsule cu ulei (între una şi trei comprimate pe zi, între mese, timp de 20 de zile).

Seminţele de dovleac alungă insomniile

Dacă ai probleme cu somnul, poţi încerca remediile cu seminţe de dovleac, întrucât au efect sedativ. În această situaţie, este indicată o cură de două săptămâni cu decoct din seminţe de dovleac. Pentru a-l prepara, ai nevoie de o linguriţă cu seminţe nedecojite şi pisate, care se pun într-un bol cu 250 ml de apă şi se lasă 5 minute la fiert. Decoctul se consumă la temperatura camerei, îndulcit cu miere, înainte de culcare.

Semințele de dovleac – contraindicații

Semințele de dovleac au și contraindicații, dacă le consumăm în exces. Pentru că au un conținut semificativ de grăsimi (în special acizi grași Omega-3), semințele de dovleac ți-ar putea dezechilibra dietă dacă nu consumi porții adecvate.

De asemenea, semințele de dovleac sunt bogate în fibre așa că, din nou, consumul excesiv poate cauza balonare sau flatulență. Totodată, dacă mănânci prea multe semințe de dovleac, te poți confrunta cu constipație.

Cine nu are voie să mănânce semințe de dovleac

Nu sunt recomandate copiilor mici. Semințele de dovleac au un conținut ridicat de proteine și fier, astfel că nu sunt indicate copiilor foarte mici, care nu au încă stomacul foarte bine dezvoltat, pentru că pot cauza crampe abdominale, stări de vomă sau chiar diaree.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton