Rusia a început vaccinarea cu Sputnik V! Controversele din jurul vaccinului anti-COVID-19 aprobat de Putin

 Dumba Gabriela
.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că Rusia începe vaccinarea cu Sputnik V, vaccinul anti-COVID-19 care a stârnit controverse în lumea medicală. Decizia a fost luată după ce Rusia a înregistrat peste 15.000 de infecții în doar 24 de ore.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

În urma creșterii accentuate a numărului de cazuri noi de COVID-19, autoritățile de la Moscova au anunțat că vor începe vaccinarea în masă a populației, de la sfârșitul acestui an. Capitala Rusiei este orașul cu cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus din ţară, scrie Agerpres. Serghei Sobianin a menţionat că în prezent circa 10.000 de persoane sunt spitalizate la Moscova cu COVID-19, dintre care aproximativ 1.000 sunt conectate la ventilatoare.

„Vom începe vaccinarea în masă a populaţiei în decembrie-ianuarie', anunță primarul Moscovei.

Rusia, pe locul 4 la nivel mondial la numărul total de infectări cu coronavirus

În prezent, Rusia se situează pe locul al patrulea la nivel mondial prin prisma numărului de contagieri cu noul coronavirus, cu peste 1,4 milioane de persoane infectate, şi este, totodată, prima ţară care va introduce pe piaţă un vaccin împotriva COVID-19 spre a fi aprobat pentru utilizare de către publicul larg.

Vaccinul, Sputnik V, a provocat controverse în rândul membrilor comunităţii ştiinţifice internaţionale pe fondul afirmaţiilor că nu a fost suficient testat. Oficialii ruşi din domeniul sănătăţii au susţinut însă cu fermitate vaccinul.

Citește și: Ion Țiriac vrea ca România să importe vaccinul lui Putin anti-COVID-19: 'Aș vrea să-l văd pe ăla căruia tatăl i-a murit, iar maică-sa e în spital, și nu îl ia'

Putin anunță că Rusia are deja al doilea vaccin anti-COVID și îl pregătește pe al treilea

Centrul de stat de cercetare pentru virusologie şi biotehnologie Vektor din Novosibirsk (Siberia) a înregistrat la jumătatea lui octombruie un al doilea vaccin împotriva coronavirusului: „EpiVacCorona', după încheierea primelor etape ale testelor efectuate pe om luna trecută, a spus Putin, felicitând oamenii de ştiinţă implicaţi în dezvoltarea acestuia.

„Este necesar să creştem producţia primului şi celui de-al doilea vaccin', a spus el în comentariile difuzate de televiziunea de stat, potrivit Digi24.ro.

La fel ca în cazul primului vaccin denumit „Sputnik V', Rusia îşi va promova şi al doilea vaccin în străinătate, a spus preşedintele rus, pledând ca producţia acestora să fie concentrată în acele ţări în care acestea vor fi comercializate.

Totodată, Vladimir Putin a subliniat că vaccinurile ruseşti împotriva coronavirusului trebuie să satisfacă mai întâi de toate nevoile pieţei interne şi să ajungă la cât mai multe farmacii posibil.

Guvernul rus a anunţat că 40.000 de voluntari vor participa la testele clinice ale celui de-al doilea vaccin rusesc, între care 150 de persoane de ‘peste 60 de ani’.

„Apariţia celui de-al doilea vaccin creşe şansele de vaccinare în rândul populaţiei şi, prin urmare, ne aduce mai aproape de stabilizarea şi depăşirea problemei infecţiilor cu SARS-CoV-2', a declarat vicepremierul Tatiana Golikova în aceeaşi şedinţă de guvern.

Citeste si: Rusia a aprobat primul vaccin împotriva COVID-19 din lume! Fiica lui Vladimir Putin a fost deja vaccinată: 'Ea a participat la experiment'

Ea a anunţat că primul lot din cel de-al doilea vaccin – 60.000 de doze – va fi produs „în curând'.

Golikova a spus că ea personal şi şefa Agenţiei pentru protecţia consumatorului (Rospotrebnadzor), Anna Popova, s-au vaccinat cu EpiVacCorona şi nu au avut „niciun efect secundar'.

„Toţi voluntarii care au participat la prima şi a doua fază nu au înregistrat o creştere a temperaturii', a asigurat ea.

Primul vaccin rusesc, Sputnik V, a fost înregistrat la 11 august şi se află în prezent în a treia etapă de teste, rezultatele primelor două etape fiind aşteptate în octombrie şi noiembrie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton