Raed Arafat nu exclude apariția unui al doilea val de coronavirus chiar în vară: "Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți"

 Cica Cristina
.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că este posibil să vină un al doilea val de coronavirus chiar în această vară și avertizează că acum responsabilitatea se va transfera către cetățean și nu se pune problema de relaxare.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Raed-Arafat-1-1Raed-Arafat-1-1

Până la acest moment autoritățile au luat măsuri ferme în starea de urgență în vederea combaterii răspândirii coronavirusului. Odată cu intrarea în starea de alertă și relaxarea ulterioară a măsurilor, reseponsabilitatea se transferă către cetățean. Trebuie respectate în continuare anumite reguli pentru a trece ușor peste cel de-al doilea val.

„Până acum am luat măsuri ferme, încet-încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, chiar dacă nu mai are nevoie de declarație în localitate, că portul măștii este obligatoriu, dacă înțelege aceste aspecte avem șansa să trecem mai ușor și prin al doilea val', a declarat Arafat la Digi24.

Citește și: Raed Arafat se opune redeschiderii mall-urilor și teraselor!„Acolo ai multă lume, rând, vânzoleală…'

Dacă nu se iau în considerare aceste reguli, România se va confrunta cu o creștere a numărului de cazuri, motiv pentru care se vor dovedi necesare noi restricții, cu efecte asupra economiei.

„Valul 2 poate să fie și în vară, poate cu 20% mai puțin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească', a mai spus șeful DSU.

Citește și: Cercetătorii au descoperit un nou virus, înrudit cu cel care produce infecția COVID-19:„Liliecii sunt rezervoare naturale importante pentru coronavirusuri!'

Raed Arafat: „Virusul nu a dispărut”

Raed Arafat a ținut să sublinieze că autoritățile continuă pregătirile pentru al doilea val: se fac eforturi pentru a crește numărul de locuri în spitale, numărul de paturi pentru terapie intensivă, centre unde să fie internate persoanele asimptomatice sau cele cu forme ușoare.

„Există o ușoară coborâre, dar nu suficient să se spună că nu mai vine încă un val. Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că totul e perfect și că, orice facem, virusul a dispărut. Virusul nu a dispărut, poate va reveni în toamnă, dar din punctul nostru de vedere, virusul există, infecții vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile', a menționat el, făcând referire la numărul cazurilor din ultima perioadă.

Citește și: Viorel Cataramă, primele declarații cu privire la reacția soției sale, după ce a decis să se infecteze cu COVID-19:„O despărțire nu e un capăt de țară'

Totodată, a atenționat că ar putea crește numărul de cazuri după relaxarea unor măsuri, precum s-a întâmplat în alte țări europene.

„Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți', a spus el ferm.

Sursa foto: Hepta

Citește și: Fiul Laviniei și al lui Ștefan Bănică a împlinit azi 1 an. Ce cadouri i-au făcut părinții lui Alexandru:„Ador diminețile in care îmi zâmbesti cu cei doi dintisori de iepuraș'

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton