Postul Paștelui: când începe și ce nu ai voie să faci timp de 40 de zile. Zilele cu dezlegare la pește

 Dumba Gabriela
.

În 2021, Paştele ortodox pică pe 2 mai. Postul Sfintelor Paşti în acest an va fi în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Pe 15 martie, începe Postul Paștelui, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.

Duminică, 7 martie 2021, este Lăsata Secului de carne (Duminica Infricoșătoarei Judecăți). Timp de încă o săptămână, creștinii mai au voie sa consume brânză. La o săptămână distanță, adică duminica 14 martie 2021, este Lăsata Secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai).

Postul de 40 de zile se încheie vineri, 23 aprilie, înainte de Sâmbăta lui Lazăr (24 aprilie). Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte, scrie doxologia.ro.

Urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspu de postire.

Cu alte cuvinte, pe lângă cele 40 de zile de post, se mai adaugă opt zile atribuite Postului Mare. Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne. Timp de încă o săptămână de acum, creștinii mai au voie să consume brânză.

Duminică, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui. La o săptămână, pe 22 februarie, este și lăsatul secului de lactate, astfel că, în postul Paștelui nu se consumă brânză și nici lapte.

Citește și: Când este Miercurea Cenușii 2021 și când începe postul Paștelui Catolic

Citește și: Buna Vestire, prima dezlegare la pește în Postul Paștelui. Semnificația sărbătorii, obiceiuri și acatistul care îndeplinește dorințele

Citește și: Cum mâncăm corect în Postul Paștelui. Recomandările medicilor ca să nu te îmbolnăvești: meniu complet pentru întreaga zi

Citește și: Mesajul preotului Constantin Necula pentru credincioșii care țin Postul Paștelui: „Si dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să vă mâncați aproapele!'

Ce alimente sunt interzise în Postul Paștelui

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.

În postul Paștelui, creștin ortodocșii nu consumă carne, brânză, ouă, lapte și pește. Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.

Zilele când au loc dezlegări la pește sunt:

În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie;

De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.

Ce este interzis în Postul Mare al Paştelui

Pe toată perioada Postului Paștelui, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

Când este minivacanța de Paște

Vinerea Mare este și zi liberă pentru români. Astfel, românii vor avea, cu ocazia Paștelui, o minivacanță de patru zile: vineri- 30 aprilie (Vinerea Mare), sâmbătă-1 mai, duminică- 2 mai și luni- 3 mai (a doua zi de Paște).

Vezi şi dezlegare la pește în 2022 – în ce zile se mănâncă pește până la finalul anului!


Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton