Moșii de toamnă 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

 Calin Maria Bianca
.

Mâine, 5 noiembrie, sunt sărbătoriți Moșii de toamnă 2022. Această zi vine la pachet cu o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Din vechi strămoși se spune că cine nu respectă Sâmbăta Morților, așa cum mai este numită în popor, o să aibă parte de lucruri rele. Iată ce trebuie să faci, dar și ce nu ai voie!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Moșii de toamnă 2022. Dintotdeauna, Biserica Ortodoxă a rânduit ca pomenirea morților să se facă în prima sâmbătă din luna noiembrie. Moșii de toamnă în anul 2022 fiind chiar mâine, pe data de 5 noiembrie. Bineînțeles, ca orice sărbătoare religioasă, are atât tradiții și obiceiuri, cât și numeroase superstiții de care e bine să ții cont.

mosii-de-toamna-6mosii-de-toamna-6

De Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, preoții din toate Bisericile oficiază Sfânta Liturghie. Nu se termină aici timpul petrecut la Biserică, fiind urmează și Slujba Parastasului pentru cei adormiți. Gospodinele aduc vin, colivă și pachete cu mâncare pentru a fi slujite de preot, iar mai apoi le împarte în memoria celor care sunt în Ceruri.

Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil, „călăuzele sufletelor spre Rai”.Tradiții și obiceiuri pentru 8 noiembrie

Citește și: Moșii de toamna 2022 

Citește și: Simona Gherghe a plâns de ziua ei:'În momentul în care am deschis ușa…'

Citește și: Cristina Cioran, despre o posibilă împăcare cu Alex Dobrescu:”Suntem într-o perioadă de reevaluare”

Moșii de toamnă 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Una dintre tradițiile pe care creștinii le respectă an de an este aceea ca de la slujbă să nu lipsească coliva și vinul. Cele două semnifică trupul celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere. De asemenea, tradiția mai spune că, de Moșii de toamnă, este bine să fim împăcați cu toți cei dragi. Mai mult decât atât, trebuie să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

Ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o zi extrem de importantă, iar superstițiile se țin lanț de ea. Din moși strămoși se spune că nu e bine să dai cu mătura deoarece gunoiul „ajunge în gura morților'.
Totodată, de Sâmbăta Morților nu se face treabă în gospodărie. Femeile nu au voie să calce, spele sau să facă curat. Se spune că spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele îi vor bântui toată viața.

Ghinionul îi urmărește pe cei care nu respectă Moșii de toamnă

Tradiția spune și faptul că nu trebuie să ceri bani cu împrumut de Moșii de toamnă, fiindcă aceia vor fi folosiți pe viitor pentru medicamente și pagube materiale. Tot de Sâmbăta Morților nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Potrivit superstițiilor, pe acolo trec duhuri necurate, iar ghinionul o să te urmărească.

O ultimă superstiție din moși strămoși legată de Sâmbăta Morților are legătură cu ajunul acestei sărbători. Începând de azi și până duminică nu se circulă deloc noaptea, mai ales singur, fiindcă sufletele morților colindă neîncetat. 

Sursă foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton