Medicul erou Cătălin Denciu de la Piatra Neamț a fost testat pozitiv cu COVID-19. I s-a făcut dializă în Belgia

 Stamen Diana
.

Medicul erou, Cătălin Denciu, a fost testat pozitiv cu COVID-19 înainte să fie transferat în Belgia, acolo unde a intrat pe dializă. Ministrul Sănătății  a vorbit despre starea de sănătate a medicului care și-a pus propria viață în pericol pentru a salva pacienții internați la ATI, în Piatra Neamț.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Nelu Tătaru a anunțat într-un interviu, că înainte de a fi transferat în străinătate, Cătălin Denciu a fost testat pozitiv cu COVID-19 la Spitalul Floreasca din Capitală, deși el fusese infectat în primăvară. „La Floreasca s-au făcut evaluările și un test Real Time PCR pozitiv. (…) A suferit de infecția cu SARS-CoV-2 în martie – aprilie, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

În aceste momente, medicul erou de la Piatra Neamț se află în stare gravă, în Belgia, acolo unde i s-a făcut dializă. Cătălin Denciu va fi testat din nou în Belgia, unde medicii fac tot posibilul ca să-l salveze. „Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru infecție cu SARS-CoV-2 să avem ca răspuns în zilele următoare', a mai spus Nelu Tătaru.

Soția lui Cătălin Denciu, Alina, ține legătura în permanență cu medicii din Belgia și speră că tatăl copiilor ei va reuși să se facă bine. 'Țin legătura cu medicii de acolo și mi-au spus că, momentan, prezența mea acolo nu îl ajută cu nimic. Nu pot intra la el, pentru că acolo aș intra în carantină pentru o perioadă de 7 zile și aștept vești pentru perioada asta critică și apoi voi vedea cu plecarea. Cu răbdare… Fiecare zi este o bătălie câștigată', a declarat Alina Denciu pentru antena3.ro.

Luni, Cătălin Denciu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Piatra Neamț. Consiliul Local al municipiului i-a acordat acest titlu pentru curajul de care a dat dovadă în încercarea sa de a salva victimele incendiului de sâmbătă seară de la ATI.

Cătălin-Denciu-medic-Piatra-Neamț-incediu-covid-2Cătălin-Denciu-medic-Piatra-Neamț-incediu-covid-2

Ce spune Nelu Tătaru despre starea medicului erou de la Piatra Neamț

Într-un interviu acordat pentru Digi24, Ministrul Sănătății a vorbit despre starea în care se află Cătălin Denciu.

Citește și: Care este acum starea de sănătate a medicului erou Cătălin Denciu de la Piatra Neamț. A sărit în incendiu ca să salveze bolnavii de la terapie Intensivă

Citește și: Totul despre vaccinul anti-COVID-19 care va ajunge în România: cum a fost testat, când va fi distribuit, ce eficiență are

Citește și: Ce înseamnă „happy hypoxia”, situația gravă în care pot ajunge pacienții infectați cu COVID-19 fără să-și dea seama

Citește și: O tânără de 21 de ani, însărcinată și diagnosticată cu cancer a refuzat chimioterapia, pentru a-și salva bebelușul: 'Sub nicio formă nu am vrut să fac avort'

Cum a ajuns să fie transferat în Belgia? De ce? Era nevoie de acest transfer?

Noi am avut evaluarea făcută chiar atunci seara pentru el ca pacient cu arsuri. Locuri erau la Iași, la București, Floreasca și Bagdasar-Arsenie, și la Timișoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineața când am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafața corporală de gradul 2, A2, B și 3 și suspiciunea de arsuri pe căile aeriene superioare. Și atunci complexitatea acestui caz ne-a făcute să decidem transferul în străinătate, în Belgia.

Avea vreo șansă dacă rămânea în România? Sau era mai greu?

Avem specialiști buni. Cred că era un pic mai dificil, dar am căutat să asigurăm toate condițiile și tot suportul pentru un act medical de calitate. Adică trebuia să ne asigurăm că există toate condițiile și ne-am asumat un transfer în Belgia.

Înțeleg că i-a fost făcut și un test pentru COVID în momentul în care a ajuns la Floreasca.

Da. La Floreasca s-au făcut evaluările și un test Real Time PCR pozitiv.

A mai fost pozitiv?

El suferit de infecția cu SARS-CoV-2 în martie, aprilie. A avut și un IgG de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri.

Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru o infecție cu SARS-CoV-2, să o avem și ca răspuns zilele următoare.

FOTO: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton