Mărturiile șocante ale turiștilor români sechestrați în Mexic: "Nu avem acces la telefoane, paşapoarte şi carduri"

 Dumba Gabriela
.

Coşmarul pe care îl trăiesc 84 de români sechestrați pe aeroportul mexican Cancun a intrat în cea de-a 5-a zi. Mărturiile turiștilor sunt șocante și vorbesc despre abuzuri şi brutalităţi la care cetăţenii români au fost supuşi de ofiţerii de poliţie mexicani.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Gabriel Horț, unul dintre cei 84 de români reţinuţi la Cancun în ultimele ore, a vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3, despre situaţia lui şi a concetăţenilor.

„Am aterizat la 16.30 pe aeroport. Toţi cei din România au fost direcţionaţi către o poartă. Nu ni s-a spus nimic. Ni s-au luat paşapoartele, am fost închişi într-un spaţiu foarte mic, fără nicio distanţare. După aproape 40 de ore de nesomn, singura noastră dorinţă este să ne întoarcem în ţară. Autorităţile române încearcă să discute cu autorităţile… Chiar dacă cei din Mexic ne vor da acceptul să intrăm în ţară, nu mai dorim, vrem să ne întoarcem cu bine acasă”, a spus el la Antena 3.

Înainte să le fie confiscate mijloacele de comunicaţie, românii au apucat să povestească, pe Facebook, despre tratamentul la care sunt supuşi de ofiţerii poliţiei de frontieră din Cancun.

„Vă rog, sunaţi autorităţile. Scriu acest post din geanta de mâna. Urgent! Nu avem acces la telefoane, paşapoarte şi carduri. Ajutor! Nu am primit apă şi nici mâncare. Autorităţile mexicane ne bruschează, suntem ţinuţi cu închişi şi mergem la toaletă însoţiţi. Guvernul mexican a arestat, practic, toţii românii ajunşi la control paşapoarte. Telefonele au fost confiscate, fără dreptul de a suna la ambasadă. Urmează să fim deportaţi cu primul zbor, peste 15 ore', este unul dintre mesaje.

Abuzurile autorităţilor mexicane la adresa românilor au început săptămâna trecută

Relatările privind „ospitalitatea” autorităţilor mexicane la adresa turiştilor români au început să circule în urmă cu câteva zile. Pe aeroportul din Mexic, autoritățile au despărțit familii, unii membri au rămas acolo fără bani și fără telefon, iar alţii au fost urcați în avion cu destinația Frankfurt.

Într-o astfel de situație s-a aflat și Georgiana Năstase, o tânără mamă plecată în vacanță cu soțul și bebelușul. Georgiana a fost separată de tatăl copilului și amenințată cu închisoarea dacă nu se urcă în avion.

A plecat fără mâncare pentru copil, fără cheile de la casă sau biletul de avion de întoarcere în București. Georgiana a povestit pe o rețea de socializare prin ce clipe de spaima a trecut și cât de greu i-a fost să se întoarcă cu cel mic înapoi acasă, fără vești de la soțul reţinut în Cancun.

Autoritățile din Mexic au amenințat-o de mai multe ori că o vor trimite la închisoare sau îi vor lua copilul dacă refuză se se urce în avion. „Închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil' şi „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta', i-au spus agenții, pe aeroportul din Cancun.

Ea spune că îşi face cunoscută experienţa dramatică pentru ca turiștii români care vor dori să călătorească în viitor, în Mexic, să în considerare toate riscurile.

„Transmit acest mesaj pentru că îmi doresc să afle cât mai mulți români de riscurile la care se expun când ajungi în Mexic. Întâmplarea noastră nu este una izolată, numai pe 30 ianuarie au fost deportați zeci de români fără explicații. Ceea ce am trăit eu și familia mea ne-a marcat enorm, psihic sunt dărâmată. Soțul meu este încă acolo, nu a putut să urce cu noi că nu mai erau locuri, își schimbase biletul pentru azi (n.r. luni 1 Februarie), dar nu avea testul COVID pentru a se îmbarca și a fost nevoit să-l modifice pentru joi, să poată face testul și avea rezultatele până la zbor,” a declarat ea pentru Antena 3.

„Adevarul neștiut despre Mexic”

„Adevarul nestiut despre Mexic Chiar daca la prima vedere o vacanta in Mexic te face sa visezi la Paradis , totul se poate transforma intr-un IAD in momentul in care aterizezi pe aeroport si ajungi la politia de frontiera pentru a primi viza de intrare! O sa va relatez mai jos experienta mea din 30 ianuarie 2021 , o parte pe care nimeni nu o afiseaza si nici o agentie de turism nu ti-o pune in vedere atunci cand platesti pentru o vacanta cateva mii de euro.

Pe scurt am achizitionat o vacanta de la Karpaten impreuna cu sotul meu si alti doi prieteni iar la fel ca si noi si-au achizitionat si alti turisti romani, si am plecat impreuna catre destinatia Cancun!

Dupa 15 ore de zbor , ajungem pe aeroport nestiind ce experienta traumatizanta avea sa ne astepte !La frontiera , politia a decis sa ne trateze ca entitati separate desi eram o familie! Sotului meu i-au acordat viza iar pe mine m-au deportat fara sa ma lase sa i-au legatura cu el !

Nu mi-au dat acces la telefon , nu au acceptat sa vorbeasca in engleza , m-au tinut pe mine si pe mai multi turisti inchisi intr-o celula si ne-au urcat in primul avion condusi cu forta de politisti , fara sa ne dea pasapoartele decat in momentul in care am ajuns inapoi in Paris de unde iarasi am fost asteptati si escortati de politie . Totul se intampla fara absolut nici o explicatie ! Daca din instinct incerci sa te aperi sau sa iti ceri drepturile , esti bruscat si amenintat ca vei fi arestat !

Dupa toata aceasta experinta am cautat informatii si am descoperit ca sunt zeci de persoane care au trecut prin asta in aceeasi destinatie si in maniere mult mai agresive inca din 2013, tinuti inchisi doua sau trei zile , tratati abuziv ca pe niste infractori, fara telefoane , fara lucruri personale si fara a avea macar dreptul de a se duce la toaleta neînsotiti.

Prin urmare va recomand sa va ganditi de zece ori cand alegeti destinatia Mexic pentru ca totul este o loterie si se poate transforma intr-un cosmar !Va scriu aceste randuri dupa experienta mea la cald si dintr-un moment in care eu ma aflu in Romania iar sotul meu in continuare in Cancun fara bani si fara telefon pentru ca toate erau la mine !

In incheiere vreau sa va mentionez faptul ca am apelat la amabasada Romaniei din Mexic si singurul raspuns primit a fost ca : Mexicul are dreptul sa te deporteze fara nici o explicatie ! , a scris Clara Georgiana pe Facebook.

Citește și:

Care sunt simptomele specifice infectării cu noua tulpină COVID-19: sunt 23 de modificări față de virusul inițial

Horoscopul lunii februarie. Zodiile care stau cel mai bine pe plan sentimental în Luna Dragostei

Mercur retrograd în Vărsător. Cum va fi afectată fiecare zodie

Reacția surprinzătoare a Ministerului Afacerilor Externe

După 5 zile de la primele probleme, Ministerul Afacerilor Externe are o primă reacţie, la solicitarea Antena 3.

MAE anunţă că, potrivit datelor comunicate de autoritățile mexicane, deciziile de interzicere a accesului au fost luate pentru că ofiţerii de frontieră nu ar fi fost convinşi de români cu privire la scopul călătoriei lor, cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză.

Ambasada României la Ciudad de Mexico anunţă că a sesizat Ministerului mexican al Afacerilor Externe , exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton