Mai au femeile dreptul să opteze pentru întrerupere de sarcină în timpul pandemiei COVID-19? Răspunsul autorităților și al medicilor

 Dumba Gabriela
.

Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România spune că „Nimeni nu poate obliga o femeie să nască”, însă Libertatea a identificat probleme în spitalele din România în privința avorturilor la cerere. Se pare că în timpul pandemiei COVID-19 femeilor le este refuzat dreptul de a face întrerupere de sarcină.

coronavirus-4833616_1280-14coronavirus-4833616_1280-14

'Noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și fiecare situație va fi analizată de la caz la caz. Sigur că femeia care va dori să facă întreruperea de sarcină va semna că știe care sunt riscurile în perioada COVID-19, ne străduim să fie cât mai mici, pentru că e doar o internare de zi, de dimineață până seara', a spus Nelu Tătaru, ministrul sănătății.

La rândul său, dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, consideră că „Nimeni nu poate obliga o femeie să nască. Și e normal să avem grijă ca prevederile din Starea de Urgență să nu fie interpretate de medici «mai catolici decât Papa» ca impunând restricții suplimentare femeilor'.

Cu toate astea, Libertatea a verificat situația și se pare că spitalele publice și private nu mai fac întreruperi de sarcină la cerere.

Nu se fac întreruperi de sarcină în perioada asta, ne sunați după Paști, dacă se modifică ceva vă spunem' – este răspunsul pe care reporterii Libertatea l-au primit când au încercat să facă o programare pentru o întrerupere de sarcină.

Clinici închise din cauza pandemiei COVID

Două dintre clinicile la care au sunat reporterii Libertatea sunt închise din cauza pandemiei. La Marie Stopes, activitatea este întrerupă în perioada 30 martie-22 aprilie, cu posibilitate de prelungire până la 1 mai.

Și la Royal Hospital, activitatea medicală din cadrul spitalului este suspendată temporar până la noi reglementări'.

La Maternitatea Giulești întreruperile de sarcină la cerere nu sunt posibile pe perioada stării de urgență, adică cel puțin până pe data de 17 mai.

Pe de alta parte, clinicile private Regina Maria și Medicover au comunicat că întreruperea de sarcină nu se face la cerere, ci doar dacă în urma unui consult medical se descoperă o problemă medicală.



 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton