Locul din supermarket de care trebuie să te ferești. Avertismentul unui profesor: "În aceste spații se găsesc concentrații mai mari de particule care pot conține virusul"

 Cica Cristina
.

Silviu Gurlui, conferențiar la Facultatea de Fizică Al. I. Cuza din Iași, susține că există un loc în supermarket de care trebuie să ne ferim pe cât de mult posibil, pentru a evita contractarea noului coronavirus.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Profesorul de fizică susține că zonele frigorifice din supermarketuri sunt cele mai periculoase, aici existând riscul ca cetățenii să se infecteze mai ușor cu noul coronavirus.

Pentru a explica mai ușor fenomenul produs și motivul pentru care aceste zone sunt atât de periculoase, Silviu Gurlui face o paralelă cu smogul format deasupra orașelor, când survine inversia termică.

Citește și: Care este cel mai bun biocid din lume, pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus:„Dacă vrei să omori COVID-19, ai nevoie de un dezinfectant adevărat, nu ceva antibacterian'

 „Aceste particule au dimensiuni diferite, de la 0,3 μm la valori mai mari, inclusiv masa este diferită și în funcție de curenții de aer, aceste particule pot reveni la sol sau pot fi ridicate. Deci pot fi transportate într-un mediu dat. Am să fac referință la un exemplu extrem de simplu și cunoscut de noi: smogul de deasupra orașelor atunci când se întâmplă așa numită inversie termică.

Deci, un strat de poluare care rămâne aproape de sol atunci când temperatura la sol este joasă, este mai mică decât în straturile ridicate. Un astfel de fenomen se produce și în zonele comerciale, mai ales acolo unde sunt spațiile frigorifice', a precizat profesorul, conform Digi24.

Citește și: Fiica vitregă a lui Matt Damon, testată pozitiv cu noul coronavirus.Tânăra de 21 de ani este studentă la New York

Motivul pentru care zonele frigorifice sunt cele mai periculoase din supermarket

Profesorul a explicat detaliat ce fenomene au loc în zona frigorifică din supermarket și de ce anume aceasta este o zonă periculoasă.

„Am pregătit un mic exemplu. Este un culoar de intrare între două spații frigorifice, capetele de intrare și de ieșire. Aerul cald și cu particule din mediul respectiv coboară în această zonă, băltește aici și reușește să elibereze particulele pe margine, pe capetele de intrare.

Citește și: Modelul Bianca Dobroiu s-a vindecat de coronavirus, după 74 de zile:”A fost un coșmar”. Primul lucru pe care l-a făcut când a aflat că rezultatul e negativ

De aceea, în aceste spații, aproape de sol, vor fi găsite concentrații mai mari de particule, potențial și particule care conțin virusul.

Iar spațiile cele mai vulnerabile din supermarketuri sunt zonele de intrare pe culoarul din spațiul frigorific. Recomandarea mea este să nu zăbovim foarte mult în aceste zone”, a conchis profesorul Gurlui.

Sursa foto: pexels.com

Citește și: Viorel Cataramă a fost testat pentru coronavirus, la o săptămână după ce a vrut să se autoinfecteze.Ce rezultat a primit? Prima declarație a soției lui, Adina Alberts.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton