Italia, 2017: 420 de milioane de turiști, un record absolut. Italia, martie 2020: pustietate, liniște apăsătoare, panică, imagini halucinante, post-apocaliptice, într-un cuvânt... coronavirus. Doar speranța îi mai însuflețește pe italieni, speranța că „àndra tutto bene!“.
Când spui Italia, te gândești imediat la artă, istorie, locuri încărcate de magie și de romantism, dar și la pizza, paste, vin și vacanțe de vis. Acum însă, în locurile care altădată adunau milioane de turiști și unde, oricât te-ai fi străduit, nu puteai să-ți faci decât poze „de grup, bate vântul… Conform statisticilor, până în luna mai Italia va pierde 32 de milioane deturiști și 7,4 miliarde de euro din cauza coronavirusului, însă a câștigat ceva mult mai important: solidaritatea dintre oameni.
La jumătatea lunii martie, o lume întreagă privea pe internet, cu lacrimi în ochi, cum locuitorii din Napoli, Siena, Roma, Milano și Salerno, aflați în carantină la domiciliu, puneau în scenă cel mai impresionant flashmob, cântând în balcoane și făcând să răsune întreaga Italie de sunetul speranței. Asta în timp ce granițele țării lor erau închise, la fel ca ei, cei lăsați la mâna nemiloasă a sorții…
Roma, imaginea dezolării
Acum, sintagma „Toate drumurile duc la Roma capătă brusc o conotație dătătoare de fiori reci pe șira spinării, fiori ce se amplifică atunci când vezi iconicele locuri pustii… Orașul ecoului, al dorinței și al iluziei, după cum îl descria pictorul renascentist Giotto di Bondone, arată ca un muzeu în aer liber părăsit.
Zidurile Colosseumului nu mai par să ascundă acum strigătele gladiatorilor învingători, ci îngrijorarea și toate spaimele omenirii. Fontana di Trevi, Forumul Roman, Dealul Paladin, Piața San Pietro sunt părăsite.
Cartierul Trastevere, locul unde s-au filmat multe producții cinematografice și cel mai boem loc al Romei, care înainte te îmbia cu străzile înguste și pietruite, cu casele pline de flori și plante agățătoare, cu terasele sale vesele, unde puteai să mănânci cea mai bună pizza și cea mai delicioasă înghețată artizanală și să bei un vin dumnezeiesc, acompaniat de acordurile inconfundabile ale muzicii italiene, este acum imaginea dezolării.
Doar în spatele ferestrelor închise poți ghici prezența celor care, până mai ieri, își beau espresso-ul sau cappuccino-ul de dimineață la măsuțele cochete, în timp ce luau pulsul prezentului…
Milano, orașul-fantomă
În primele zile de primăvară, Domul din Milano, unul dintre cele mai faimoase edificii ale lumii, părea străin și rece, trădat până și de porumbeii care, până mai ieri, făceau deliciul turiștilor. Tăcerea orașului, aproape dureroasă, crea impresia unui platou de filmare cu construcții din mucava părăsit de actori la finalul scenei.
Doar că Milano e la fel de real ca pandemia care s-a abătut asupra locuitorilor orașului și a lumii întregi. Atât de real, încât te podidesc lacrimile instantaneu când vezi imagini cu Scala din Milano, Castelul Sforzesco sau Palatul Brera arătând ca niște locuri bântuite.
De nerecunoscut este și Via Montenapoleone, cu magazinele ei cochete, la fel și Galleria Vittorio Emanuelle II, primul shopping mall din Italia și probabil din lume. Iar Săptămâna Modei, cel mai așteptat eveniment al primăverii, ne-a oferit tuturor ocazia tristă de a admira, din fața computerelor, modelele Casei Armani defilând pe un catwalk gol…
Capitala mondială a modei, orașul care primea 8 milioane de turiști anual, s-a transformat, cât ai clipi, într-o citadel a izolării. Iar în interiorul ei, ascunși în spatele zidurilor, locuitorii, prea mulți pentru un sistem sanitar excedat de situație, joacă un fel de ruletă rusească cu soarta, încercând să supraviețuiască.
Veneția, înecată de… pustietate
Anul trecut, în luna noiembrie, Veneția era sub ape, confruntându-se cu cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani. „Veneția este îngenuncheată, scria atunci Luigi Brugnaro, primarul orașului… Dar asta avea să se întâmple cu adevărat câteva luni mai târziu, când orașul plutitor, paralizat de perfidul coronavirus, care s-a insinuat pe nesimțite, a devenit scena unui film suprarealist.
Cafenelele cu tradiție de 300 de ani, magazinele cu sticlă de Murano și toate obiectivele turistice sunt închise, gondolele au dispărut de pe Canal Grande și probabil că locuitorii Veneției, terorizați de numărul mare de turiști, ar da orice să audă din nou gondolierii cântând „O sole mio!.
Din păcate, singurul sunet care se mai aude acum în Veneția este clipocitul apei ce se lovește ritmic de malurile pustii. Cei 50.000 de locuitori, speriați, până nu demult, că cele 30 de milioane de turiști care îi vizitau anual le vor „scufunda orașul, au rămas mai singuri decât și-ar fi dorit…
Palatul Dogilor, Podul Rialto, Bazilica San Marco, faimosul carnaval, plimbările cu vaporetto, pastele cu fructe de mare, înghețata, cafeaua băută în stilul tipic „dolce farniente la o terasă din Piața San Marco, clădirile cu arhitectura lor spectaculoasă, labirintul străduțelor înguste și întunecate ce ascund comori nebănuite – totul desfășurat pe 118 insule, 354 de poduri şi 177 de canale – au rămas acum doar niște amintiri în albumele de vacanță ale turiștilor.
Mii de îndrăgostiți care sperau ca, anul acesta, să-și ceară iubitele în cel mai romantic mod, în gondolă, în timp ce ar fi trecut pe sub Puntea Suspinelor, și-au pus planurile în stand-by. O lume întreagă face asta în aceste momente, unită în încercarea de a învinge coronavirusul.
Ciudat cât de repede ni s-au schimbat prioritățile, cât de repede am învățat să prețuim clipa și care sunt lucrurile ce contează cu adevărat. Sub amenințarea celei mai perfide amenințări, omenirea și-a însușit o lecție prețioasă – lipsa de respect față de tot ceea ce ne înconjoară ne face acum să plătim pentru aroganța de a ne fi crezut superiori și invincibili…
Dar după furtună și ploaie apare întotdeauna curcubeul! De data aceasta, reprezentat de copiii italienilor prin intermediul picturilor colorate ce au împânzit balcoanele locuințelor din toate orașele Italiei, alături de un mesaj care ne dă tuturor speranță: „Andrà tutto bene!. Da, totul va fi bine!
Foto: Hepta
Citeşte şi despre Domul din Milano, Bazilica San Marco din Veneţia şi Basilica Sfântul Petru din Roma!