Ghid de sanătate în timpul pandemiei COVID-19. Sfatul medicului: ce poți face să te ferești de infecția cu noul coronavirus și cum să-ți ajuți sistemul imunitar

 Dumba Gabriela
.

De aproape o lună trăim după alte reguli, viața s-a schimbat radical și am ajuns să tânjim după tot ceea ce înainte ni se părea banal. Ne preocupă mai mult ca niciodată igiena și întărirea sistemului imunitar, din dorința de a scăpa de infectarea cu noul coronavirus. Acad. Prof. Dr. Adrian Restian ne-a oferit câteva sfaturi înțelepte pentru a trece cu bine peste pandemia COVID-19.

coronavirus-4914026_1280-25coronavirus-4914026_1280-25

În primul rând, noi ar trebui să ne ferim de bolnavi și de suspecți, să ne ferim de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condițiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini și așa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grija de corpul nostru, pentru că apariția bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci și de rezistența imunitară a organismului nostru.', punctează dr Restian.

E nevoie să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru. De ce? Pentru că organismul nostru dispune de o mulțime de mecanisme de apărare, iar unul dintre cele mai importante este sistemul imunitar. Acesta este un paznic foarte vigilent, care apără organismul de orice structură străină care atentează la integritatea noastră.

În primul rând, el are niște mecanisme înnăscute, care depistează și elimină imediat orice corp străin care intră în organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează și le omoară. Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune și de niște mijloace specifice pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, niște anticorpi specifici contra virusului respectiv., completează academicianul.

Azi, îmbolnăvirea nu depinde doar de contactul cu virusul, ci și de capacitatea sistemului imunitar de a-l distruge, de a nu-i permite să intre și să se înmulțească în celulele noastre. Spre deosebire de microbi care se înmulțesc în afara celulelor, virusurile se înmulțesc în celulele noastre, chiar pe seama mecanismelor noastre genetice.

Solutii pentru un sistem imunitar mai puternic si mai alert

Mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiții și de anumite substanțe plastice și energetice ca sa poata funcționa normal. E bine sa nu uitam că, organismul uman nu funcționază foarte bine la orice temperatură. Omul se simte bine între 18 și să spunem 30 de grade Celsius.  Totodată, azi știm că răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, așa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru.

De aceea, dacă vrem să prevenim coronavirusul, ar trebui să ne ferim de stres și de răceală. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală și de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mișcare și să consumăm mai multe lichide, mai multă apă și mai multe ceaiuri. Deoarece după cum spun unii autori, în viroze, odihna și hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire și tratament.', subliniază doctorul Restian.

Ce suplimente si vitamine ne sunt de folos

Substanțele plastice și energetice necesare? Le putem bifa prin intermediul alimentelor. Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienți pentru a putea funcționa normal, de o serie de aminoacizi și de o serie de vitamine, pe care nu le poate sintetiza singur.

De asemenea, el are nevoie de o serie de elemente minerale și de oligoelemente, pe care nu le poate obține întotdeauna din alimentația curentă.

Totodata, putem conta pe substante naturale care stimuleaza sistemul imunitar, precum Turmericul, Gheara-mâței, Astragalus, Usturoiul negru, Ghimbirul, Echinaceea, Propolis, Lemn dulce.

Mai mult, Propolisul are efect de stimulare a factorilor imunologici fara a afecta flora bacteriana normala. Consumul intern de propolis are ca rezultat o crestere a rezistentei generale a organismului fata de boala. Propolisul este definit ca substanta de tip modificator al raspunsului biologic'. Are proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare si anestezice. In multe cazuri tratamentul cu propolis in afectiuni ORL poate depasi eficacitatea altor tratamente sau medicamente cunoscute.

Iar Ghimbirul are proprietati antiasmatice, elibereaza plamanii de secretii. Efect antivomitiv, antigripal, adjuvant in indigestii. Efect sudorific, ajuta sa scada temperatura corpului. Folosit in afectiuni ale aparatului digestiv, reumatism, afectiuni pulmonare, boli febrile, nevralgii.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton