Gazele s-au scumpit pe 1 decembrie. Europa, lovită de un val de frig

 Laciu Andreea
.

Vești proaste chiar de Ziua Națională a României! Gazele s-au scumpit chiar pe 1 decembrie, după ce Europa a fost lovită de un val de frig. Cererea foarte mare pentru gaze naturale înregistrată pe continent în dimineața zilei de joi arată dacă țările europene sunt cu adevărat pregătite pentru această iarnă, ținând cont de livrările reduse de gaze rusești.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Prețurile de referință în Europa se stabilesc la hub-ul TTF de la Amsterdam. De data aceasta, veștile sunt unele îngrijorătoare. Cotațiile la gaze au atins cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni și au crescut joi chiar și cu 13%, informează Adevărul.ro. În jur de ora 10:05 dimineața, cotațiile la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 6,8%, până la 156,38 euro pentru un Megawatt-oră.

Conform prognozelor meteo pe termen lung, care au fost realizate firmele de specialitate Maxar Technologies LLC şi Marex se pare că temperaturile în Europa vor scădea dramatic în prima lună de iarnă, iar decembrie va fi una friguroasă pe întregul continent, spre deosebire de luna noiembrie, când s-au înreegistrat temperaturi peste medie.

Citește și: Mafia Ndragheta ar fi implicată în explozia bancomatului din Constanța. Suspecții sunt bănuiți de fapte similare în Italia

Citește și: Cum poți evita o amendă de 2500 de lei dacă mergi la târgul de Crăciun din Drumul Taberei

Citește și: Ce faci dacă ai pierdut pașaportul

Dacă urmează o iarnă geroasă în toate cele trei luni, asta înseamnă că Europa este expusă și extrem de vulnerabilă în fața unor noi probleme de aprovizionare. Veștile proaste vin și în contextul în care Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conducte. Pentru o perioadă, gazele lichefiate au ajutat la acoperirea golului provocat de reducerea livrărilor rusești și au permis umplerea depozitelor, dar acum și aceste livrări de gaze lichefiate încep să se reducă semnificativ.

Mai mult decât atât, cererea de gaze pentru producția de electricitate ar putea fi stimulată de de prognozele meteo care indică acum un potențial moderat spre redus de producție de energie eoliană atât în Marea Britanie, cât și în Europa continentală și în țările nordice, în primele două săptămâni ale lunii decembrie.

Lideii europeni fac apel la consumatori să reducă tot mai mult consumul de energie pentru a putea trece cu bine de această iarnă. În prezent, în Europa se încearcă extinderea rapidă a infrastructurii pentru a putea primi cât mai multe gaze lichefiate. Germania se pregătește chiar să inaugureze primul terminal de import în luna decembrie.

Cu toate acestea, dacă Asia va fi lovită la rândul ei de un val de frig, cererea din regiune ar putea exploda, concurența pentru gazele lichefiate transportate de nave ar crește foarte mult, iar asta ar provoca o nouă majorare semnificativă a prețurilor.

Sursă foto: Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton