Frica de îmbolnăvire cu noul coronavirus te paralizează? Metode eficiente prin care poate fi combătută anxietatea

 Cica Cristina
.

În ultima perioadă auzim tot mai multe știri despre noul coronavirus și pandemia ce a pus pe jar o lume întreagă. Este evident că tot mai mulți ne îngrijorăm în situația de față, iar frica de îmbolnăvire încolțește în mintea tuturor. Iată cum putem combate anxietatea în aceste momente de criză.

Anxietate-1Anxietate-1

Pentru a înțelege ce se întâmplă în creier, este necesar să se clarifice trei termeni esențiali în această ecuație.

Frica este o stare de adâncă neliniște și de tulburare și survine când cineva se confruntă cu o provocare externă şi necunoscută. Senzația provoacă, evident, disconfort.

Anxietatea adaptativă survine ca răspuns la schimbări sau stres. Constituie o experienţă comună, ce pregăteşte o persoană şi o determină să facă paşii corespunzători pentru a preveni o ameninţare sau, cel puțin, pentru a minimiza consecinţele sale.

Anxietatea patologică reprezintă un răspuns inadecvat prin intensitate şi durată la un stimul dat sau anticipat ce poate fi real sau imaginar.

Citește și: Cum să te protejezi de coronavirus când faci cumpărături.Ghidul lansat de autorități: ce faceți cu plasele și cum dezinfectați fructele și legumele

„În situaţia pandemiei cu Coronavirus putem vorbi despre oricare dintre aceste reacţii emoţionale. În toate cele trei cazuri reacţia la stres începe într-o regiune a creierului numită amigdala. Aceasta face parte din sistemul limbic, acel set de structuri responsabil de emoţii şi memorii. Amigdala activează la rândul său arii implicate în controlul funcţiilor motorii (ce facem în faţa pericolului – fugim sau stăm? Luptăm sau îngheţăm?). Tot acesta este şi momentul în care se eliberează hormonii, cum sunt cortizolul şi adrenalina', arată medicul psihiatru Dr. Ana Pintilie, potrivit csid.ro.

Metode pentru a combate anxietatea generată de coronavirus

Specialistul explică faptul că în aceste condiții, anxietatea ar putea fi combătută prin pași simpli.

Citește și: Se ia sau nu coronavirusul COVID-19 de pe haine și alimente? Raed Arafat spune ce trebuie să facem imediat ce intrăm în casă

Este important să fii la curent cu știrile și să fii mereu informat din surse de încredere: de la Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul Naţional de
Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ideal ar fi să nu te lași dominat de frică, ci să îți îndrepți atenția către ceea ce poți controla. Pentru a nu-ți alimenta teama, ia în considerare să mai faci pauze de la media: „Îngrijorarea şi neliniştea pot fi ţinute sub control limitând timpul cheltuit cu presa şi social media. Conceptul de availability bias este definit ca o eroare de gândirece ne predispune să dăm mai multă importanţă evenimentelor trecute pe care ni le putem aminti cu uşurinţă. Acest ciclu mediatic non-stop determină o stare de hipervigilenţă care se autoperpetuează, iar starea emoţională consecutivă ne afectează capacitatea de evaluare a riscului', precizează Dr. Ana Pintilie.

Citește și: Mesajul unei tinere infectate cu noul coronavirus: „Dacă cineva se gândește să își asume vreun risc, doar uitați-vă la mine.Sunt la Terapie Intensivă, nu pot să respir fără tub”

Încearcă să păstrezi contactul cu realitate. Într-adevăr trebuie luate toate măsurile de prevenție și trebuie respectate regulile de igienă, însă nici nu ne putem imagina că toate persoanele cu care intrăm în contact ar putea fi infectate cu noul coronavirus.

Extrem de important ar fi să nu renunți la rutină. Întreprinde activități care îți sunt pe plac și care te ajută să te relaxezi: de la citit, gătit, jocuri antrenante cu cei mici, important este să nu lași panica să pună stăpânire pe tine.

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com

Citește și: Primar italian, exasperat că nu se respectă măsurile impuse de autorități împotriva coronavirusului: „Văd persoane la iarbă verde care frig carne, care fac grătare… Ne batem joc de soarta noastră. Asta e contagiune”

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton