Povestea emoționantă a unei familii de medici. Dr. Gabriela Florian luptă alături de soțul ei pe "frontul" COVID-19: „În fiecare dimineață, când plec de acasă, mă gândesc dacă mă mai întorc!” / EXCLUSIV

 Dumba Gabriela
.

De când a izbucnit epidemia de COVID-19, medicii sunt asociați cu militarii care pleacă la război, doar că în cazul soldaților, soțiile rămân acasă și au grijă de copii. „În cazul familiei noastre, eu și soțul suntem amândoi „pe front', ne povestește Dr. Gabriela Florian, al cărei soț, medic specialist medicină de urgență, se află în linia întâi. Teama permanentă de a nu-și îmbolnăvi copilul, precum și aceea pentru propria viață îi copleșește zi de zi, însă niciodată nu au luat în calcul „dezertarea'.

thumbnailthumbnail

Gabriela, cum a fost ultima lună pentru tine? Soțul tau este, de asemenea, medic și sunt sigură că nu a fost foarte ușor să găsiți timp și pentru familie… Aveti și un copil mic, el cum simte toată situația asta?

Pentru mine, perioada grea a început în 24 februarie, când la raportul de gardă am auzit că sunt persoane din județul nostru, care au părăsit Italia în grabă, în urma extinderii infecției în nordul țării. Soțul meu a fost de gardă și chiar îmi spusese că în acel weekend au fost extrem de mulți pacienți cu febră. Șeful de secție și colegii au conturat cel mai negru scenariu care ar putea exista – exact ce se întâmplă acum la Suceava.

În consecință, l-am rugat pe soțul meu să meargă să ia copilul de la grădiniță, înainte de somnul de prânz, și să stea cu el pentru că există posibilitatea să nu mai vină acasă în aceea zi. El este medic specialist medicină de urgență, prima linie propriu-zis. Fiului nostru, Constantin, i-am explicat încă din acea zi că în țară și în lume este o infecție foarte severă -„coroanavirus” îi spune el, și că există posibilitatea ca pentru o perioadă, mami și tati să nu vina acasă.

Spui că soțul tau este în prima linie. Spune-mi, te rog, pentru el cum a fost această perioadă?

Dificilă! Este o perioadă nemaiîntâlnită în medicina ultimilor ani, o etapă pentru care fiecare sistem din sănătate a trebuit să se pregătească și să se organizeze. El, ca medic de medicină de urgență, alături de colegii, a fost printre primii care s-au întâlnit cu pacienții infectați și au trebuit să facă față provocării cu toate informațiile pe care le aveau.

Fără să se gândească la altceva. Principala grijă a fost și este aceea de a nu se infecta pentru că un medic infectat înseamnă mai puțini pacienți consultați. În plus, consecința nefericită ar fi și contactul zero cu familia. Astfel, am făcut circuite separate în casă, el nu intră în contact cu cel mic până nu se dezinfectează și își schimbă hainele.

VIVA! de mai

Care au fost cele mai grele momente prin care ați trecut fiecare de când a izbucnit epidemia și în țara noastră?

Implicările de natură emoțională sunt uriașe! În ultima vreme suntem asociați cu militarii, însă atunci când un militar pleacă la război, soția rămâne acasă să aibă grijă de copil, numai că noi suntem amândoi în aceeași luptă cu un dușman necunoscut, pentru că nevăzuți sunt toți. În fiecare dimineață când plec de acasă mă gândesc dacă mă mai întorc. Există o teamă continuă că îi faci rău celui de langă tine – copilului, bunicilor care ne ajută…

Cum decurge acum o zi de muncă, pentru tine și soțul tău?

Programul meu începe la ora 7:30, când se face raportul de gardă. Perioada propriu-zis de muncă este de 6 ore/zi plus gărzile pe lună atribuite. Ne consultăm pacienţii, discutăm cazurile complicate de pe secţie, dacă avem anumite probleme organizatorice le discutăm cu şeful nostru de secţie şi săptămânal am avut diferite metode prin care am încercat să învăţăm să manageriem diferite situaţii vizavi de patologia nou întâlnită. Simulăm şi repetăm îmbrăcarea, dezbrăcarea echipamentului, stabilirea unui circuit al pacienţilor cu afecţiuni respiratorii.

În cadrul secţiei soţului meu, UPU SMURD, acolo au un circuit diferit faţă de al nostru şi îşi împart numărul de ore pe care le petrec în sectorul dedicat COVID-19. Spre deosebire de mine, care încă îmi permit acest „lux', ei, din cauza echipamentului de protecţie purtat în această perioadă, nu se hidratează şi nu merg la toaletă pe o perioadă de 4-6 sau chiar 12 ore.

Puteți citi interviul integral în numărul de mai al revistei VIVA!
Revista se poate găsi în rețelele: Kaufland, Cora, Metro, Carrefour, Auchan, Inmedio, Nis Petrol, OMV.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton