Ce presupune starea de alertă? Încă 9 interdicții! Ce NU avem voie să facem după 15 mai

 Cica Cristina
.

Autoritățile au anunțat deja relaxarea restricțiilor în contextul pandemiei de coronavirus. Starea de urgență nu se va mai prelungi, în schimb, în vigoare va intra starea de alertă pentru cel puțin două săptămâni. Președintele Iohannis a anunțat că este posibil ca după 1 iunie să anunțe un nou set de măsuri de relaxare. Mulți se întrebă ce anume presupune starea de alertă și de ce interdicții ar trebui să ținem cont în continuare. Iată răspunsul!

„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi. Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege', a precizat Augustin Zegrean la Digi24, pe marginea acestui subiect.

Începând cu data de 15 mai se vor deschide saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele. Măsurile se mai relaxează, însă în continuare mai există un set de interdicții, de care să se țină cont pentru a se evita răspândirea coronavirusului. Pericolul nu a trecut, astfel că va trebui să ne adaptăm noii realități și noilor vremuri.

Citește și: Fără vacanțe după 15 mai, chiar dacă nu va fi prelungită starea de urgență! Anunțul președintelui Iohannis:”Ne putem mișca în interiorul localității unde avem treabă”

Anumite interdicții s-au anunțat deja în mod oficial, în timp ce altele ar putea fi adoptate pe parcurs, în condițiile în care situația o va cere. Iată totuși ce interdicții avem de respectat după 15 mai!

Nu avem voie să ieșim fără mască în spații publice închise

Președintele Klaus Iohannis a anunțat clar și răspicat: După data de 15 mai cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii'. Indiferent că este vorba despre măști chirugicale sau măști confecționate, din bumbac, important este ca acestea să fie purtate corespunzător, să ne protejăm nasul și gura, în spațiile închise: de la mijloacele de transport în comun, până la magazine și supermarketuri.

Citește și: Organizația Mondială a Sănătății demontează 12 mituri despre coronavirus! Ce poți să faci pentru a nu te infecta

Fără aglomerație în autobuze

O altă măsură ce va trebui respectată în starea de alertă are legătură cu modul în care vom circula cu mijloacele de transport în comun. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat câteva măsuri: „Este normal să nu se accepte aglomerarea și este imperios necear să se urmărească zonele și rutele care tind să se aglomereze pentru a se suplimenta în acea zonă. Firesc ar fi să fie călătorii pe scaune și un rând picioare, dar nu mai mult, și la distanță. Există controlorii care înainte de pandemie doar verificau dacă a fost taxat biletul, acum pot să facă acest lucru și cu sprijinul colegilor de la Poliția locală, fără să agreseze pe nimeni, fără să fie abuzuri, fără să fie o tonalitate care să deranjeze sau care să creeze o stare de disconfort pentru călători', a declarat edilul Capitalei, potrivit digi24.ro.

Citește și: Madonna, singura persoană pe care nici măcar pandemia nu o poate opri. A fost testată pozitiv pentru anticorpi de coronavirus:'O să ies la o plimbare și o să respir aerul plin de COVID-19'

Este interzisă deplasarea grupurilor mai mari de 3 persoane

Este clar că trebuie să păstrăm distanța socială și să evităm aglomerațiile. Pentru a se respecta aceste reguli, în starea de alertă se interzice deplasarea într-un grup mai mare de trei persoane, în cazul în care respectivele persoane nu locuiesc împreună. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber, a declarat șeful statului.

Citește și: Te poți infecta cu noul coronavirus la piscină? Avertismentul dat de Alexandru Rafila:”Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot”

Fără mers la mall

Nici după 15 mai nu vom putea merge la mall, întucât acestea vor rămâne închise, întocmai pentru a se evita aglomerația. Deschise vor fi numai magazinele care au intrarea din stradă, potrivit click.ro.

Citește și: Ce fac Lidia Buble și Răzvan Simion în plină pandemie de coronavirus.Solista a plecat de o săptămână la părinți, la Deva, prezentatorul TV a fost surprins acasă la o roșcată misterioasă

Nu se mai stă la coadă

Într-adevăr, se vor deschide saloanele de înfrumusețare, însă vor trebui respectate câteva reguli, pentru a nu ne asuma riscuri inutile. Astfel, vor trebui respectate programările făcute telefonic, din timp. Nu vor mai exista zone de așteptare în cadrul saloanelor, astfel că nu se va mai putea sta la coadă.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel avertizează că noul coronavirus se ascunde în praf și mizerie:”Am rugat autorităţile locale să spele străzile și parcurile”

Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate

Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă, și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!„, a declarat președintele Iohannis. La rândul lui, premierul Ludovic Orban, a precizat că ieșirea în oraș se poate face în următoarele condiții: în interes de serviciu, dacă dorim să mergem la rude, dacă avem o urgență medicală.

Citește și: Cosmin Precup, paramedic SMURD, luptă în prima linie împotriva coronavirusului:„AZI nu moare NIMENI! La mine mă gândesc doar când ajung acasă / EXCLUSIV

Nu se merge la restaurant

Nici după 15 mai nu vom putea merge la restaurant, în baruri sau pub-uri. Până la data de 1 iunie, acestea își vor menține ușile închise, în ciuda presiunilor exercitate de prorietari în vederea redeschiderii acestora.

Fără mers la sala de fitness

Relaxarea măsurilor presupune deja că putem să facem sport individual, în aer liber, că putem ieși din localitate pentru a face sport. De asemenea, mai avem posibilitatea să facem exerciții acasă, cu propriile echipamente sportive. Însă, nu vom putea merge să ne antrenăm la săli de fitness, pentru că până cel puțin pe 1 iunie, acestea vor fi închise.

Citește și: Ludovic Orban: „România nu a fost pregătită pentru pericolul generat de coronavirus.Epidemia ne-a prins fără stocuri' Ce a declarat despre numărul de teste împotriva coronavirus

Fără mers la film sau la teatru

Se deschid muzeele începând cu 15 mai, dar nu și cinematografele sau teatrele. Sălile de spectacole rămân închise, din cauza riscului crescut de răspândire a noului coronavirus.

Sursa foto: unsplash.com

Citește și: Iulia Vântur, despre lupta cu pandemia de coronavirus, din India:”Ne-am izolat complet, în mijlocul „junglei, nimeni nu intră, nimeni nu pleacă”. Cum arată o zi din viața ei, în plină carantină / INTERVIU

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton