Ce este depresia de Sărbători. Pentru unii oameni, Crăciunul sau Revelionul vin la pachet cu anxietate, singurătate, frustrări. Nu reușesc să se bucure de luna decembrie și emoțiile din această perioadă, ba chiar le este amplificată starea de nefericire. Psihologul Cristian Andrei are câteva sfaturi pentru evitarea depresiei de Sărbători.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Ce este depresia de Sărbători
Deși ar trebuie să fie poate cea mai frumoasă perioadă din an, pentru unii oameni domină sentimentele de tristețe, de singurătate, de anxietate și de depresie acută. Psihologul Cristian Andrei este de părere că sărbătorile ar trebui să fie despre calitate și nu despre cantitate.
„Oamenii pun foarte mare accent pe foarte multe aspecte cantitative. Și noi trebuie să reținem lucrul acesta. Crăciunul nu trebuie să aibă nici un aspect cantitativ. Nu contează cât. Contează ce, cu cine, cum. Acestea sunt întrebările care îți dau răspunsul calitativ. Cu cine? Cu familia! În baza criteriului calitativ, tu de Crăciun nu trebuie să te gândești la tine, la ce ai, ci la ce poți să dăruiești altcuiva. Crăciunul este de dat, nu de luat!', a declarat Cristian Andrei la „Vorbește Lumea'.
Citește și: Când începe „Survivor România 2023. Alex Delea:„Show-ul ăsta e pentru dependenții de adrenalină
Citește și:Zanni ar putea fi înlocuit la PRO TV.Cine va prezenta emisiunea Survivor Extrashow, în noul sezon?
Citește și: Vlăduța Lupău a ajuns de urgență la spital. Ce decizie radicală a luat:„Din motive de sănătate, nu…
Psihologul Cristian Andrei: „Oamenii singuri sunt mai vulnerabili'
Potrivit psihologului Cristian Andrei, creierul omului are tendința de a mișca focusul pe ceea ce lipsește și nu pe ceea ce este cu adevărat important.
„Sunt vulnerabili oamenii singuri pentru că aceasta este o perioadă de comuniune. Alți oameni vulnerabili sunt cei care se așteaptă la mult. Mesajul meu în preajma acestor sărbători este să ne uităm la aspectele calitative, pentru că ele nu costă.
Tot ceea ce nu necesită bani ca și criteriu, va fi bucurie de Crăciun și nu ne va dezamăgi. Iar pentru cei care au pierdut pe cineva drag, să facem Crăciunul în stilul în care și-l dorea persoana respectivă', a mai declarat Cristian Andrei la Pro TV.
Cum combatem depresia prin alimentație
Seleniul
Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele radicalilor liberi. Carenta de seleiu duce la disfunctii tiroidiene, care se pot manifesta, mai ales la pacientii varstnici, sub forma unor simptome depresive. Seleniul se gaseste in alimente precum cerealele integrale, nucile braziliene, usturoiul, carnea, pestele si fructele de mare (in special ton si stridii).
Vitamina D
Vitamina D este sintetizata in piele si apoi activata in ficat si rinichi pentru a-si exercita efectele asupra organismului. Un nivel optim de vitamina D protejeaza impotriva bolilor autoimune, a proceselor neoplazice, a bolilor cardiovasculare, a tulburarilor emotionale si a depresiei. Principalele surse de vitamina D sunt pestele gras (ton, somon, macrou). Vitamina D poate fi obtinuta prin expunerea corecta la soare sau prin administrarea de suplimente.
Antioxidanti
Antioxidantti sunt nutrienti din alimente care neutralizeaza efectele radicalilor liberi. Cei mai des intâlniti antioxidanti sunt:
- Vitamina E – uleiuri vegetale presate la rece, avocado, nuci, seminte, cereale integrale, ciocolata amara
- Vitamina C – coacaze negre, portocale, lamaie, kiwi, mango, spanac, ardei, fructe de padure
- Beta-caroten (transformat în vitamina A în organism) – morcovi, mango, caise, spanac si patrunjel
- Zinc – fructe de mare, carne rosie, lapte, nuci. Persoanele cu depresie au niveluri mai scazute de zinc în corpul lor. O diet bogata in zinc sau administrarea de suplimente de zinc poate creste efectul antidepresivelor.