Dependența de seriale afectează memoria și limbajul, iar în timp duce la depresie. Psiholog: "Apare o senzație de relaxare, dar este o păcăleală"

 Dumba Gabriela
.

Denumit 'binge-watching', obiceiul de a sta ore în șir și a urmări episod după episod unul sau mai multe seriale oferă o falsă senzație de relaxare, spune psihologul. Dependența de seriale este la fel de periculoasă ca și cea de jocurile de noroc.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

„Un studiu longitudinal făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundamental memoria și limbajul. Este destul de înfricoșător când stai să te gândești că doar în câțiva ani, de la un anumit nivel cognitiv, ai scăzut foarte foarte mult. Aceste efecte au apărut, din păcate, împreună cu depresie și alte schimbări la nivel social.

Pentru că evident, petrecându-ți atât de mult din timpul tău liber într-o astfel de activitate automat te-ai separat de mediul tău social, automat probabil că ai avut comportamente alimentare diferite, poate nu ai mai mâncat ce avea nevoie creierul tău, pentru că în acele ore nu-ți mai dai seama, nu mai ești foarte conștient astfel încât să-ți alegi cu grijă tipul de alimentație și atunci sunt foarte foarte multe implicații și în zona emoțională.„, declară psihologul Anca Maftei pentru greatdoc.ro.

Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, e o păcăleală – Anca Maftei

Cum ne afectează dependența de seriale pe termen lung

„E posibil ca relaxarea să apară în prima oră de vizionare, poate și în a doua oră. Dar ulterior, când îmi este afectat somnul, automat îmi este afectat tot creierul. Somnul este deosebit de important și sunt deosebit de importante și orele acelea înainte de 12 noaptea. Toți hormonii noștri sunt afectați de lipsa somnului și implicit tu cu totul.

Îți afectează sistemul imunitar, îți afectează stările emoționale, sunt foarte multe aspecte ce țin de lipsa somnului și e extrem de important ca dacă vizionăm câteva episoade să avem neaparat o oră anume la care să ne și odihnim. Asta ne afectează cel mai mult!”, spune psihologul Anca Maftei.

sursa foto: www.thechicagoschool.edu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton