Cum să eviți risipa alimentară de Crăciun. Cel mai așteptat moment al anului se apropie cu pași repezi. Bineînțeles, gospodinele au dat deja startul pregătirilor de Crăciun. Pe lângă curățenia generală, cu siguranță multe dintre ele au început să pregătească preparatele culinare. De la sarmale, la salata de boeuf, piftie, tobă, caltaboș, la multe alte delicii culinare care fac masa de Crăciun foarte bogată. Toți încercăm să avem tot ce e mai bun pe masă, însă la sfârșit constatăm că nu s-a mâncat tot, astfel că aici intervine risipa alimentară. Iată cum o poți evita.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Risipa alimentară este inevitabilă în pragul Sărbătorilor de iarnă. Fie că vorbim de Crăciun sau de Revelion, fiecare gospodină gătește tot felul de bunătăți pentru a avea o masă bogată. Bineînțeles, se mănâncă din fiecare câte puțin, fiindcă pofta-i mare, însă multe preparate sfârșesc prin a se strica și a fi aruncate.
Citește și: Alexia Eram va petrece Crăciunul fără iubitul ei, Mario Fresh:”O să plec în străinătate…”
Citește și: Tu știi care sunt cele 7 culori ale Crăciunului?
Citește și: Andreea Antonescu a publicat primele imagini cu fiica ei nou-născută:„Suntem foarte bine și liniștite'
Nu, nu arunci doar mâncare, ci proprii bani pe care i-ai strâns pentru a avea acele delicii pe masă. Este bine să încerci să eviți pe cât posibil risipa alimentară. În acest caz, Comisia Europeană a transmis câteva sfaturi, având în vedere efectele nocive ale risipei alimentare în această perioadă a anului.
Cum să eviți risipa alimentară de Crăciun
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în pragul Crăciunului, românii sunt obișnuiți să gătească mult. Pun pe listă invitații, cât și apropiații, iar apoi dublează cantitatea fiindcă nu se știe cine mai vine. Totuși, nu este un obicei sănătos pentru buzunar, fiind o risipă foarte mare. Comisia Europeană sfătuiește gospodinele să reutilizeze resturile de la alimente pentru alte preparate. De asemenea, atunci când rămâne mâncare prea multă, ideal este să se congeleze, pentru a nu o arunca.
Sfaturi pentru cumpărături 'inteligente'
Totodată, pentru binele buzunarului și pentru a păstra economiile, este bine să știi cum să faci cumpărături. Nu ai nevoie de prea multe condimente și nici de lucruri care să se repete în casă, fiindcă găsești oriunde un magazin, astfel că nu trebuie să dai milioane pe ceva ce ai deja acasă. Comisia Europeană susține că în această perioadă, cel mai bine este să pleci de acasă cu lista de cumpărături făcute, fiindcă te duci direct la țintă. În schimb, dacă mergi printre toate rafturile, cu siguranță încarci coșul cu lucruri de care nu ai neapărat nevoie.
Pe lângă lista de cumpărături însă, un alt aspect important este să nu mergi în magazin înfometat și să nu cumperi mai mult decât cantitatea fixă de care ai nevoie.
Cât timp poți păstra sarmalele la congelator
Ei bine, acum că știi cum să eviți risipa alimentară, trebuie să mai știi un truc. Sarmalele pot fi păstrate luni bune la congelator. Totuși, trebuie să ții cont de un aspect important. Sarmalele crude pot fi păstrate la congelator până la 4 luni, în timp ce cele deja fierte și gătite pot sta până la 12 luni. Nu, nu mai trebuie să le arunci, ci doar să le pui într-o caserolă și să le bagi la congelator.
Sursă foto: Facebook