Cum facem diferența dintre gripă, răceală sau Coronavirus? Simptomele care arată clar despre ce afecțiune e vorba

 Lupescu Anca
.

Tusea, durerea în gât sau febra sunt simptome comune la răceală, gripă dar și la noul coronavirus. La prima vedere, simptomele noului coronavirus, numit 2019-nCoV, sunt similare unei răceli sau gripe.

O diagnosticare corectă se face doar de către medic, în urma examinării clinice, a cunoașterii exacte a simptomatologiei pacientului și a testelor specifice.

Citește și: Măsuri luate pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus la metrou


În cazul răcelii comune, simptomele prezentate de pacienți sunt:

  • Nas înfundat sau care curge
  • Durere în gât
  • Tuse ușoară până la moderată
  • Dureri ușoare ale întregului corp sau cefalee moderată
  • Strănut
  • Febră ușoară
  • Senzație de disconfort general

Pacienții cu gripă sunt infectați cu un virus de tip Influenza și prezintă o simptomatologie mai intensă decât pacienții cu răceală comună:

  • febră sau senzație de frison ce pot dura câteva zile
  • tuse uzuală ce poate deveni severă
  • durere în gât
  • rareori nas înfundat (congestie nazală)
  • dureri musculare sau ale întregului corp
  • cefalee intensă
  • oboseală până la senzație de epuizare

Infecția cu coronavirus prezintă simptome la nivel respirator, febră, tuse (în principal uscată), scurtarea respirației, dificultăți în a respira, congestie nazală, durere în gât. Cazurile severe pot duce la pneumonii, sindrom respirator acut, insuficiență renală sau deces.

Coronavirus se manifestă, de regulă, prin tuse uscată, dificultăţi de respiraţie şi/sau pneomonie. Dar nu şi prin dureri în gât.

Gripa are simptome mai puternice şi mai neplăcute. Durerile de cap şi musculare sunt mai intense, pacienţii plângându-se de tuse uscată, dureri în gât, febră ridicată, de până la 41 de grade Celsius, şi frisoane. Bolnavii se simt extrem de obosiţi, nu au poftă de mâncare şi ar dormi ore în şir. 

Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum. Au fost confirmate 35 persoane infectate, dintre care 15 în București

Chiar şi medicii întâmpină, în funcţie de simptome, dificultăţi în a stabili un diagnostic foarte clar, delimitând gripa „normală” de o „simplă” răceală. O simplă răceală se manifestă iniţial prin dureri de gât, guturai, urmate de tuse. 

Timp de câteva zile, pacientul va avea aşadar dureri în gât, guturai, tuse cu spută sau uscată, temperatură ceva ridicată, dureri de cap şi se va simţi obosit. 

Gripa are simptome mai puternice şi mai neplăcute. Durerile de cap şi musculare sunt mai intense, pacienţii plângându-se de tuse uscată, dureri în gât, febră ridicată, de până la 41 de grade Celsius, şi frisoane. Bolnavii se simt extrem de obosiţi, nu au poftă de mâncare şi ar dormi ore în şir. 

Mulţi dintre cei contaminaţi cu coronavirus nu prezită, totuşi, iniţial simptomele amintite sau doar într-o formă slabă. Perioada de incubaţie este, potrivit Institutului Robert Koch, de până la 14 zile. Dacă aveţi îndoieli şi vă temeţi să nu vă fi infectat cu coronavirus, consultaţi, în orice caz, un medic. Acesta va trimite probabil o probă de spută la analiză în laborator şi va verifica dacă suferiţi de o infecţie virală respiratorie. Aşa se paote clarifica situaţia. 

Citește și: S-a întâmplat în sectorul 4! Unul dintre pacienții depistați cu coronavirus a împărțit mărțișoare la peste 120 de femei. Ofiterul a mințit și a spus că NU a fost în zone cu risc

Pentru restrângerea posibilității infectării cu coronavirus, toți pacienții trebuie să respecte următoarele măsuri de igienă respiratorie:

  • Să aplice corect măsurile de igienă în cazul tusei sau a strănutului (folosirea șerveţelelor de unică folosință sau tehnica de a tuși sau strănuta în interiorul cotului flectat)
  • Să se spele pe mâini după contactul cu secrețiile respiratorii.
  • Pacientul suspectat de infecție cu SARS-CoV-2 trebuie să poarte mască de protecție.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton