Problemele de sănătate care pot fi fatale pentru bolnavii de COVID-19: obezitatea și ficatul gras

 Dumba Gabriela
.

Studii recente arată că steatohepatita nonalcoolică (ficatul gras) ar putea fi un factor major de risc în evoluția severă a pacienților infectați cu noul coronavirus. Dacă oamenii infectați cu COVID-19 suferă și de obezitate, combinația dintre aceste două afecțiuni le-ar putea fi falată.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Potrivit cercetătorilor spanioli, persoanele obeze care suferă de steatohepatită nonalcoolică prezintă o reacție inflamatorie exagerată între enzima ACE2, receptorul celular al virusului SARS-CoV-2, şi proteaza serin 2 transmembranară (TMPRSS2), o moleculă care facilitează unirea între membranele virusului și celulă, scrie eldiariomontanes.

Steatohepatita nonalcoolică este o afecțiune caracterizată prin exces de grăsime în celulele hepatice și inflamația ficatului, de care suferă aproape 2 miliarde de persoane la nivel mondial. Printre cauzele acestei boli se numără obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de grăsimi și zahăr, energizantele, dar și anumite medicamente, în special analgezicele luate pe termen lung.

Afecțiunile hepatice nu dau simptome decât foarte târziu, când funcția ficatului este deja compromisă. Acestea pot consta în:

  • înțepătură sau senzație de înjunghiere în partea din dreapta sus a abdomenului
  • dificultăți de respirație (senzație de sufocare, de lipsă de aer)
  • oboseală
  • lipsa poftei de mâncare
  • îngălbenirea pielii
  • urina tulbure
  • picioare umflate

„Am observat că bărbații obezi cu boli hepatice care presupun acumulare de grăsime pe ficat, așa cum este steatohepatita nonalcoolică, prezintă de regulă simptome grave ale bolii COVID-19”, a declarat dr. Javier Crespo, președintele Societății Spaniole de Patologie Digestivă și unul dintre autorii studiului, potrivit csid.ro.

Din fericire, steatohepatita nonalcoolică sau ficatul gras este o afecțiune ce poate fi tratată. Ficatul se poate regenera relativ rapid urmând un regim alimentar echilibrat, din care să nu lipsească fructele, legumele, carnea slabă și grăsimile sănătoase.

Citește și: Trucuri care te ajută să respiri mai bine cu masca anti-COVID. Ce trebuie să faci când rămâi fără aer

Recomandari alimentare pentru ficatul gras

Regimul alimentar pentru steatoza hepatica trebuie sa fie, de fapt, o dieta echilibrata si sanatoasa. Carbohidratii in exces trebuie limitati, deci cartofii, painea alba, orezul si porumbul trebuie consumate cu masura. Totodata, si zaharul si indulcitorii artificiali trebuie evitati, deci e bine sa se limiteze inclusiv consumul de sucuri, fie ele si naturale.

Recomandari alimentare pentru inlaturarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului:

  • Consuma alimentele bogate in vitamina E: semintele de floarea soarelui, migdalele, spanacul, uleiul din seminte de in, fisticul, broccoli, morcovii, mango, nucile, papaya, dovleacul, ardeiul gras rosu.
  • Consuma alimentele bogate in acizi grasi Omega 3: semintele de in, nucile, sardinele, somonul, soia, tofu, varza de Bruxelles, conopida, uleiul de peste, semintele de chia, uleiul de canola.
  • Consuma alimentele bogate in vitamina D: iaurtul, branza, dovlecelul, rosiile, somonul, tonul, uleiul de cod, cerealele imbogatite cu vitamina D, scoicile, sunca, produsele lactate, ouale, ciupercile.
  • Evita: prajelile, laptele gras, produsele lactate bogate in grasimi precum untul sau smantana, orice aliment pe care simti ca il digeri cu dificultate, alimentele de tip fast-food, produsele de patiserie, alimentele semi-preparate, alimentele dietetice care, in general, contin cantitati reduse de grasimi, insa au zahar si indulcitori artificiali din belsug. Printre alimentele dietetice pe care trebuie sa le eviti se afla: iaurturile dietetice, sucurile dietetice si dulciurile dietetice.

Citeste si: Care sunt persoanele cel mai predispuse la infectarea cu COVID-19. Are legătură cu grupa sanguină!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton