Raed Arafat este secretarul de stat în Ministerul Afacerilor de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Omul momentului în România, în contextul actualei crize, fără precedent în țara noastră, declanșată de epidemia de coronavirus COVID-19. Dacă românii sunt la curent cu reușitele profesionale ale lui Raed Arafat, nu mulți sunt cei care știu detalii din viața sa privată.
Raed Arafat, actualul șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) s-a născut în Siria, a copilărit în Cisiordania și s-a mutat în România la vârsta de 16 ani. Ulterior, șeful DSU a studiat medicina, în cadrul Universității Iuliu Hațieganu din Cluj.
Cea mai mare realizare pentru România constituită de medicul Raed Arafat este fondarea Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, SMURD, în septembrie 1990, un centru asemănător celor alte țări din Uniunea Europeană, alcătuit dintr-un echipaj de medici specializați în oferirea unor manevre de urgență imediată, dar și de personal specializat în descarcerare.
Viața profesională a lui Raed Arafat a fost permanent plină de evenimente, motiv pentru care actualul secretar de stat al MAI nu are familie, nu are copii.
„Sunt o mie de răspunsuri care se pot da, dar uite așa, simplu: pentru că era imposibil să combin lucrul pe care eu l-am făcut ani de zile cu o viață personală care să fie dedicată unei familii.
Nu poți să ai familie și să ai în același timp o muncă în care ești implicat 24 din 24, la maxim. Asta e părerea mea, plus că nu s-a întâmplat. La noi în familie, tatăl meu a fost însurat la 47-48 de ani. Suntem doi frați și o soră. Fratele a fost subinginer, iar sora este medic. Eu am mers după pasiune, după muncă și după dedicare totală la această activitate. Un concediu adevărat am avut ultima dată în 2004', a declarat Raed Arafat, potrivit impact.ro.
Raed Arafat provine dintr-o familie înstărită
În urmă cu patru ani, jurnaliștii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație au mers în Palestina și au stat de vorbă cu rudele secretarului de stat, care locuiesc în Nablus, un oraș din nordul Cisiordaniei.
Nasir Arafat e un arhitect atașat de orașul său, în care a copilărit și Raed de la SMURD. Cei doi sunt veri de tată. Familia Arafat a deținut peste un sfert din proprietățile imobiliare din oraș. Vărul Nasir îi numește pe ai săi 'negustori educați'. O parte dintre ei au absolvit Harvard sau Cambridge, iar afacerile s-au concentrat inițial pe negoțul cu haine/costume specifice locului și pe fabricarea săpunului din ulei de măsline.
Au avut 4 fabrici de săpun, din cele 34 care încă funcționau în Nablus, în perioada britanică a Palestinei.
Raed Arafat a lăsat totul în urmă, când a decis să devină medic. Tatăl lui, Daud Arafat, ar fi vrut ca Raed să preia afacerile familiei și n-a fost mulțumit de alegerea fiului.
„Îi mergea mintea, și-a construit singur afacerile. A devenit unul dintre cei mai bogați din oraș. Când a apărut radioul în regiune, el a adus difuzoare din Japonia sau Coreea și le-a asamblat aici, în carcase. A făcut o făbricuță pe care apoi a vândut-o. Înainte să moară, pusese la cale o afacere de import cu ceasuri elvețiene, dar n-a mai apucat”, spunea Nasir Arafat, citat de romaniatv.net.
În 2016, când a fost realizat materialul respectiv, mama lui Raed Arafat pășea peste pragul de 80 ani și trăia într-o vilă care se află într-o zonă rezidențială, pe înălțimile orașului Nablus. Locuinţa este trecută în declarația de avere a secretarului de stat de la Interne.
Doamna Arafat nu și-a văzut de ceva vreme fiul acaparat de medicină și de funcția din România.
„Deseori îi spun că România l-a luat de lângă noi. Noi doi ne vorbim doar la ocazii de familie și de sărbători, ne felicităm”, spunea, atunci, vărul Nasir despre Raed.