Celebrul milionar român Cristofor Ștefan a fost prădat de menajeră și șofer. Cum au acționat hoții și la ce sumă se ridică jaful

 Dumba Gabriela
.

Milionarul Ștefan Cristofor a fost prădat de 23 de tablouri de artă care purtau semnăturile unor pictori faimoși. Operele de artă i-au fost furate dintr-o cameră-seif și vândute la licitație contra unor sume de ordinul zecilor de mii de euro. Jaful a fost pus la cale chiar de menajeră și șofer.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI

Surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate reporterilor speciali ai GÂNDUL.RO, că M.G. – menajera afaceristului – a fost persoana care a dat pontul hoților, iar prin intermediul ei a fost plănuit 'Jaful secolului' în lumea colecționarilor de artă.

Omul de afaceri Ștefan Cristofor, împătimit colecționar de artă, a depozitat, de-a lungul anilor, la sediul firmei sale, într-o cameră-seif, mai multe tablouri și obiecte de artă. La un moment dat, a observat în catalogul unei case de licitații din București două lucrări care îi aparțineau. Surpriza a fost una uriașă, firește, iar colecționarul a formulat o plângere penală, însă nu s-a rezumat doar la acest demers.

Potrivit Gândul, Cristofor a declanșat o adevărată anchetă și la respectiva casă de licitații, descoperind că un anume C.E. fusese cel care depusese tablourile spre a fi vândute. Dar acesta a specificat că, în timp, achiziționase și alte opere de artă, pionii principali ai acestei 'filiere' fiind G.S și B.I.M. Numai că B.I.M era chiar verișoara menajerei omului de afaceri.

Luată la întrebări de celebrul milionar, menajera M.G. a recunoscut că a sustras tablouri și alte obiecte de artă din camera-seif a lui Ștefan Cristofor, fiind 'ajutată' și de M.A.G, șoferul milionarului de peste 15 ani. Iar verișoara sa, B.I.M., a arătat tot către ea cu degetul, spunând că obiectele de artă care ajungeau la G.S., unul dintre cei care încercau să valorifice 'achizițiile', proveneau de la menajera milionarului.

Omul de afaceri a identificat, astfel, nu mai puțin de 15 tablouri, două statui din lut și un ceas marinăresc. Mai mult, a descoperit în zona Hanul cu Tei o consignație unde se aflau alte tablouri și obiecte de artă care îi fuseseră furate.

Ce opere de artă i-au fost furate milionarului

GÂNDUL.RO a obținut lista operelor de artă care au fost sustrase din camera-seif a milionarului Ștefan Cristofor, precum și prețurile cu care acestea au fost puse în vânzare.

  • Tabloul 'NATURĂ STATICĂ CU ANEMONE ȘI CĂRȚI' (autor Doru Ionescu)  a fost introdus în vânzare pentru suma de 9.000 de lei. 
  • Tabloul 'NUD ȘEZÂND' sau 'NUD PE TERASĂ' (autor Gheorghe Vânătoru) a fost introdus în vânzare pentru suma de 7.000 de euro.
  • Tabloul „BĂRCI LA VENEȚIA ' (autor Nicolae Dărăscu) a fost introdus în vânzare pentru suma de 17.000 de euro.
  • Tabloul 'CÂRCIUMĂRESE' (autor V.P.), a fost introdus în vânzare pentru suma de 16.000 lei.
  • Tabloul 'PETRECERE LA CÂRCIUMA SATULUI' (autor Ș.D.) a fost introdus în vânzare pentru suma de 22.000 lei.
  • Tabloul STRADĂ ÎN BALCIC' (autor Samuel Mutzner)a fost introdus în vânzare pentru suma de 16.000 lei.
  • Tabloul „PORTRETUL LUCREȚIEI' (autor Gheorghe Petrașcu) a fost introdus în vânzare pentru suma de 60.000 lei.
  • Tabloul IARNA ÎN BUCUREȘTII VECHI' (autor M.B.) a fost introdus în vânzare pentru suma de 16.000 lei.
  • Tabloul INTERIOR' (autor Jean Alexandru Steriadi) a fost introdus în vânzare pentru suma de 18.000 lei.
  • Tabloul 'LA BATOZĂ' (autor Dumitru Ghiață) a fost introdus în vânzare pentru suma de 22.000 lei.
  • Statueta 'PROMETEU' (autor Gheorghe Leonida) a fost introdusă în vânzare pentru suma de 8.000 lei.
  • Statueta FIERAR' (autor G. Jaeger) a fost introdusă în vânzare pentru suma de 3.500 lei.
  • Tabloul „L_CU P_' (autor Gheorghe Petrașcu) a fost introdus în vânzare pentru suma de 22.000 euro.
  • Tabloul 'LE CLIENT SERIEUX' (autor Nicolae Dărăscu) a fost introdus în vânzare pentru suma de 13.000 mii euro.
  • Tabloul „DANSATORII PE FOND ALBASTRU' (autor Magdalena Rădulescu) a fost introdus în vânzare pentru suma de 5 .500 lei.

La un calcul simplu, se poate observa că milionarul Ștefan Cristofor a căzut în plasa unor angajați și complici care i-au sustras, timp de 3 ani, opere de artă în valoare de cel puțin 59.000 euro și 197.000 lei (aproximativ 40.700 euro). Total? Aproape 100.000 de euro.

Sentința judecătorilor

M.G., menajera milionarului Ștefan Cristofor a fost condamnată la 3 ani de închisoare (pentru furt și complicitate la furt), cu suspendare, urmând a se afla – timp de 4 ani – sub supraveghere.

M.A.G., șoferul omului de afaceri a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru furt în formă continuată, instanța dipunând ca acesta să se afle sub supraveghere timp de 3 ani.

G.M., mama șoferului omului de afaceri, a fost condamnată la 1 și 8 luni de închisoare (pentru complicitate la furt), cu suspendare, urmând să se afle sub supraveghere timp de 3 ani.

B.I.M. – al patrulea membru al 'echipei' – a fost condamnată la 2 ani de închisoare (pentru tăinuire), cu supendare, urmând se se afle și ea sub supraveghere, timp de 3 ani. Și în cazul acesteia a fost menținut sechestrul asigurator asupra unor terenuri aflate în proprietatea sa.

Toți cei patru autori ai 'Jafului secolului în lumea colecționarilor de artă' vor avea de efectuat și 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, însă trebuie să achite și daune materiale.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton