Ce substanțe toxice extrem de periculoase se găsesc în sticlele de bere și vin

 Dumba Gabriela
.

Sticlele de bere, vin și alte băuturi alcoolice pot conține substanțe toxice extrem de periculoase, au concluzionat cercetătorii.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, au analizat recipientele și decorațiunile acestora, pe o varietate de sticle transparente și colorate, care pot fi găsite cu ușurință în magazine și supermarketuri.

Astfel, cercetătorii au descoperit că plumbul, cromul și cadmiul sunt prezente în majoritatea sticlelor, însă în cantități care nu pun sănătatea în pericol. 

Situația se schimbă însă în cazul decorațiunilor smălțuite, unde au descoperit concentrații mari de cadmiu (de până la 20.000 de părți per milion) în cazul sticlelor de vin, bere și alte băuturi spirtoase. De asemenea, au găsit concentrații de plumb de până la 80.000 ppm în decorul diferitelor sticle de vin, în condițiile în care limita pentru plumb în vopsele de exemplu este de 90ppm.

Substanțe toxice în sticlele de băuturi

În cadrul unui experiment care simulează precipitațiile într-un depozit de deșeuri, cercetătorii au observat că aceste substanțe dăunătoare pot curge din elementele smălțuite de pe sticlă  iar conținutul chimic a demonstrat că mai multe fragmente depășeau nivelul substanțelor toxice potrivit legislației americane și, susțin autorii cercetării, ar putea fi considerate „periculoase”.

Studiul a fost realizat de doctorul Andrew Turner, profesor specializat în Geochemie acvatică și Stiința Poluării la Universitatea din Plymouth, Anglia, citeaza antena3.ro.

Acesta a demonstrat în mai multe rânduri că vopseaua sau smalțul de pe o mare varietate de articole – inclusiv echipamente de joacă, jucării second-hand și pahare de băut – pot prezenta niveluri de substanțe toxice care pot fi dăunătoare sănătății umane.

„A fost întotdeauna o surpriză să vedem niveluri atât de ridicate de elemente toxice în produsele pe care le folosim zilnic. Acesta este doar un alt exemplu în acest sens și dovezi suplimentare ale utilizării inutile a elementelor dăunătoare acolo unde există alternative disponibile. Potențialul acestor substanțe de a se scurge în alte articole în timpul procesului de reciclare este un motiv evident și suplimentar de îngrijorare!”, spune doctorul Andrew Turner.

Pentru studiul publicat în Știința și Tehnologia Mediului, au fost cumpărate sticle de bere, vin și băuturi spirtoase de la magazinele din cartier și supermaketuri din orașe mici și mari în intervalul septembrie 2017 și august 2018, cu dimensiuni cuprinse între 50 ml și 750 ml.

Citește și:

Top 10 alimente toxice, care îngrașă și conțin multe chimicale. Cu ce le puteți înlocui

Ce este melatonina și de ce spun specialiștii că ar putea fi un posibil tratament pentru COVID-19

Alimentele cu calorii negative. Care sunt și cum ne ajută să slăbim

Din 89 de sticle, 76 au prezentat urme de plumb, cadmiu și crom

Din 89 de sticle, 76 au prezentat urme de plumb și 55 urme de cadmiu. Cromul a fost detectat în toate sticlele verzi, dar doar în 40% din cele închise la culoare și în niciuna transparentă. 

În schimb, în cazul a 12 din 24 de sticle, smalțul folosit la decorațiuni conținea niveluri mari din cel puțin una din substanțele amintite mai sus, scrie sciencedaily.com.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton