Ce presupune protocolul de tratament pentru coronavirus, aprobat de Ministerul Sănătății

 Lupescu Anca
.

Documentul întocmit de Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății a ajuns la toate spitalele, iar protocolul a fost aprobat astăzi, miercuri, prin ordin de ministru.

Jurnaliștii Libertatea au inttrat în posesia documentului care trece în revistă toate medicamentele care ar putea fi opțiuni terapeutice de încercat pentru medici. 

Vorbim despre substanțe care sunt știute deja în spațiul public, ca hidroxiclorochină, antiviralul remdesivir, sau, în cazurile ușoare, simplul paracetamol.  Protocolul definește cum și cui trebuie prescrise aceste medicamente. Amintim repetat că toate pot fi toxicitate în anumite doze sau pentru anumiți pacienți, așa că automedicația nu este deloc indicată.

Tratamentul simptomatic poate fi util în majoritatea cazurilor. Există însă o reticență privind utilizarea antiinflamatoarelor non-steroidine -de pildă ibuprofenul-în tratamentul COVID19.

Această îngrijorare a fost exprimată public întâi în Franța și este legată de inhibarea efectului benefic al inflamației în cazurile de infecție cu severitate redusă spre medie. Prin urmare, aceste medicamente lipsesc din protocolul emis de MS.

Potrivit protocolului, durata de tratament a pacienților este orientativă. Ea se poate prelungi sau scurta în raport cu evoluția pacientului, dar nu se va reduce sub 5 zile.

Cazurile ușoare se pot externa rapid sau pot primi direct îngrijiri la domiciliu, cu următoarele recomandări: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu anumite precauții. 

Pacienții spitalizați vor fi externați după două teste PCR SARS COV 2 consecutive negative, pe probe recoltate la cel puțin 24 de ore distanță, din nazofaringe și/sau orofaringe.  Aceste probe se recoltează la cel puțin 7 zile de la primul test pozitiv și după minim 3 zile fără febră.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton