Câți bani primesc românii care se înrolează voluntar în armată. Costi Spînu, purtător de cuvânt MApN, a spus câți bani vor primi românii care se înrolează voluntar în armată, dar și ce se întâmplă cu cei care sunt plecați la momentul actual din țară.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Câți bani primesc românii care se înrolează voluntar în armată. Conform celor declarate de Costi Spînu, purtătorul de cuvânt MApN, în cazul în care în România s-ar instala starea de asediu, românii plecați în afară au 15 zile la dispoziție să se întoarcă în țară. Dacă refuză să se prezinte, aceștia riscă până la șapte ani de închisoare.
Citește și: Masacrul din Ucraina, de la Bucha, a șocat Europa. Mesajul lui Volodimir Zelenski: „Acesta e un genocid’
Citește și: Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României! Florin Cîțu:„Are întregul meu sprijin!
Citește și: Cum l-a cunoscut, de fapt, Alexandra Stan pe Emanuel Necatu:’Mă simțeam foarte bulversată’
Câți bani primesc românii care se înrolează voluntar în armată
Totodată, purtătorul de cuvânt de la MApN a mai adăugat faptul că atât cei care se vor întoarce din Diaspora, dar și cei care se vor înrola voluntar în armată, vor avea parte de o pregătire timp de patru luni. După această perioadă, aceștia vor primi suma de 12.000 de lei, dar există posibilitatea să fie chemați oricând la război.
„(4) Rezerva generală cuprinde cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu fac parte din rezerva operaţională şi pot fi încorporaţi, concentraţi, respectiv mobilizaţi, pentru instrucţie şi completarea forţelor destinate apărării pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război.
Art. 16. — (1) Rezerviştii voluntari pot fi concentraţi sau mobilizaţi, după caz, pentru:
a) instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timp de pace şi/sau pe timpul stării de urgenţă;
b) completarea forţelor destinate apărării la instituirea stării de asediu, la declararea mobilizării sau a stării de război', se arată în lege.
Când redevine armata obligatorie în România. Cine va fi încorporat în caz de război
Serviciul militar nu mai este obligatoriu în România de la 1 ianuarie 2007. Reluarea încorporărilor se poate face în anumite condiții: în caz de război, mobilizare militară sau stare de asediu. Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, care sunt decretate de preşedinte şi validate de Parlament, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviştii de orice fel. Mai întâi este vorba de militarii rezervişti voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au contracte cu MApN şi sunt plătiţi chiar dacă stau acasă cu 30% din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat.
‘Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3). Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus’, a mai transmis MApN.
sursă foto- Pixabay