Cât de PERICULOS e telefonul mobil pentru copii? Verdictul psihologului: "Nu avem voie să facem asta copiilor noștri"

 Dumba Gabriela
.

Telefonul mobil a devenit, în ultimii ani, un gadget foarte popular printre copiii de vârste mici și foarte mici. La fel și televizorul. În cele mai rele cazuri, părințîi știu că nu este bine să-i lase pe cei mici cu ochii în telefon sau televizor pentru mult timp, însă își motivează decizia prin faptul că nu au timp de petrecut împreună cu ei și, astfel, copiii stau cuminți. Nimic mai greșit, avertizează psihologii.

Ce pretenții putem avea că părinți când media mea de stat pe telefon e de 8 ore pe zi? Telefonul e jucăria mea, e normal că și copilul să își dorească aceeași jucărie că mine. Nici părinții noștri nu au avut ce am avut noi, cum nici noi nu aveam ce au acum copiii noștri. Asta nu înseamnă că trebuie să ne încăpățânăm să îi creștem altfel decât e firesc odată cu evoluția tehnologiei și a internetului. Dar cu anumite limite!', a scris Ela Crăciun pe blogul ei. 

De ce nu își lasă băiețelul la desene animate

Am evitat și evităm în continuare posturile de desene animate când este Nicholas în cameră. Personajele din desenele animate vorbesc pițigăiat, smiorcăit și, auzind asta, automat i-ar intră și lui în subconștient sunetele respective. Am preferat să ținem televizorul pe posturile TV și să ne uităm în continuare la ce obișnuiam, pentru că în felul acesta aude în jurul lui cuvinte spuse corect și clar. Dacă Alesia vrea să se uite la desene animate, o face când nu e și Nicholas în cameră, fără să exagereze nici ea, bineînțeles.

Nu folosim niciodată televizorul sau alte distrageri atunci când suntem la masă, pentru că bebelușul nu trebuie să le vădă nici că pe o rutină, nici că pe o recompensă sau o cale prin care să îl convingem să mănânce. Am auzit destul de multe cazuri în care părințîi folosesc telefonul sau televizorul când copilul nu vrea să mănânce, lucru cu care eu nu sunt de acord.

Televizorul încă nu l-a acaparat pe Nicholas, stă câteva minute și își găsește altă ocupație. De telefon însă e fascinat și, dacă aveți și voi problema asta vă spun și care e cauza: vede asta la noi, părințîi. Nicholas de multe ori vrea să mi-l ia din mână, dar, bineînțeles că de cele mai multe ori nu i-l dau, pentru că dacă sunt cu el mână în prejama lui înseamnă că am nevoie să fac ceva.

Pune mâna pe el, îl trage spre el, dar dacă nu vreau să i-l dau, nu are cum să îl obțînă, nici dacă se smiorcăie. Nu văd televizorul sau telefonul că pe niște dușmani, atâta timp cât noi, părințîi suntem în control și știm să stabilim niște limite', continuă vedetă.

Părerea psihologului

Ela Crăciun a apelat la sfaturile medicului psiholog Radu Leca referitor la ccum recunoaștem un bebeluș dependent de gadgeturi și care este părerea lui despre accesul copiilor la astfel de dispozitive.

Există câteva gesturi ușor de observat: neliniștea, plânsul isteric cu ochii umflați, lipsa voinței de a răspunde la stimulii obișnuiți și liniștirea instantă în momentul în care apare telefonul.

Niciun bebeluș nu are voie să se apropie de ecrane ce conțin 16 milioane de pixeli sau milioane de culori. Nu avem voie să facem asta copiilor noștri. Creierul este în dezvoltare,  o dezvoltare ce va fi considerată de către personalitatea copilului o formă de manipulare a realității dacă va conține elemente din spațiul virtual. Minorul cu vârsta până la 5 ani nu va mai vedea realitatea că fiind una adevărată, ci va preferă să stea în spațiul virtual.

Oferiți-le alternative și setați limite de folosire a gadgeturilor, odată ce cresc. Cu Alesia ne rezumăm la 30 de minute. Dacă noi le găsim altă ocupație, totul se rezolvă. Când îi iau telefonul din mână lui Nicholas și începe să se smiorcăie, nu îl las în starea aceea până nu mai poate, îi ofer o alternativă, încerc să îi distrag atenția', a completat Ela Crăciun.

Iată câteva idei de jocuri in aer liber care să-l țină departe de telefonul mobil

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton