Căderea părului: cauzele care duc la pierderea părului și soluții eficiente pentru regenerarea părului

 Dumba Gabriela
.

Căderea părului este o problemă a femeilor și a bărbaților deopotrivă și ea apare, în mod normal, la schimbarea anotimpului. Însă, atunci când părul cade indiferent de sezon și în cantități mari, se impune consultarea unui medic. La baza căderii părului pot fi o serie de afecțiuni și un șampon nu poate rezolva problema!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Alopecia, căderea părului sau calviția, este o afecțiune dermatologica a foliculilor piloși. Este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați și poate fi asociată cu existența anumitor factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiții fiziologice (de exemplu, sarcina) sau medicale, cu prezența unor boli sau cu unele tratamente. Zilnic, se pot pierde aproximativ 50-100 de fire de par, că urmare a ciclului normal de creștere al foliculului pilos. Când pierderea părului este mai mare (peste 150 de fire de par), este importantă vizită la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei și prescrierea tratamentului adecvat.

Din ce cauze poate cădea părul

Nu ne place părul uscat, fragil și lipsit de strălucire, însă, pe măsură ce îmbătrânim, devine și mai greu să ne menținem frumusețea părului. În stratul dermic al pielii, există glande sebacee, iar acestea sunt fixate intern și de partea superioară a fiecărui folicul de păr. Funcția lor este de a ajuta la păstrarea hidratatarii, atât a părului, cât și a pielii. Acestea fac acest lucru secretând sebumul, un fel de materie grasă care lubrifiaza firele de păr și îl face strălucitor.

Însă producția excesivă de sebum poate conduce la căderea excesivă a părului, în timp ce producția redusă de sebum poate duce la un părul casant și lipsit de fermitate. Colagenul poate ajută această întreagă funcție prin susținerea dermului și, prin urmare, funcția tuturor țesuturilor și glandelor din stratul dermic. Așadar, colagenul este un ingredient minune, oferind beneficii substanțiale podoabei tale capilare.

Citește și: Maria Dragomiroiu dezvăluie secretul părului ei lung, devenit deja celebru: „Părul tăiat îl arunc în grădină. N-am fost niciodată la salon'

Pe de altă parte, unele coafuri precum extensiile de par și codițele împletite de tip afro pot duce la apariția alopeciei de tracțiune. Tratamentele capilare cu ulei fierbinte pot duce la inflamația foliculilor piloși și la pierderea părului.

4 greșeli în alimentatie care duc la căderea părului

1. Curele de slăbire

Pentru că părul să fie sănătos este important să avem o alimentație echilibrată și să nu exagerăm cu dietele drastice. Lipsa vitaminelor și a anumitor proteine poate duce la căderea părului. Vitaminele responsabile pentru creșterea părului sunt vitamina H, complexul de B-uri și Zincul, iar lipsa lor afectează grav podoabă capilară. Vitamina H se găsește în carne (la păsările crescute în curte), în produsele lactate (lapte, brânză și unt), în gălbenușul de ou, dar și în stridii, somon, homar, ton, stafide, nuci, ciuperci, fulgi de ovăz sau unt de arahide.

2. Zahărul în exces

Consumul alimentelor ce conțin mult zahăr duce la obezitate, care implică astfel și numeroase modificări hormonale. Acestea afectează indirect și sănătatea firului de păr.

3. Consumul în exces de peste și fructe de mare

Consumul de peste și de fructe de mare funcționează ca o sabie cu două tăișuri, pentru că există pești care au o cantitate mai mare de mercur decât cea de acizi grași-omega 3. Evitați consumul de peste-spadă, de biban de mare, de carne de rechin sau fripturile de ton. Mercurul în exces afectează grav sănătatea părului.

4. Stilul de viață vegetarian.

În cazul persoanelor care decid să adopte un regim de viață vegetarian, această trecere trebuie făcută cu foarte mare grijă, pentru că, prin absența din alimentație a cărnii, se pierd multe proteine importante, care stimulează keratina, esențială în dezvoltarea firului de par. Trebuie consumate în schimb alte alimente ce conțin proteine precum semințe de chia, quinoa, midgale, polen sau semințe de dovleac.

Citeste si: Mama Elenei Gheorghe, pentru prima dată la medicul estetician. Și-a făcut tratament împotriva căderii părului cu injecții din propria plasmă!

Soluții anti-căderea părului

Colagenul poate stopa căderea părului

Așa cum știți, colagenul este prezent în majoritatea țesuturilor corpului, iar părul nu face excepție. Este o componentă esențială pentru menținerea rezistenței și a elasticității părului, iar o reducere a cantității colagenului poate conduce la rupere și chiar la cădere în exces. Acest lucru este valabil mai ales cu înaintarea în vârstă, deoarece nivelul colagenului natural începe să scadă.

Colagenul ajută atât la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi produși natural în organsim, cât și la susținerea foliculilor de par, astfel încât un aport în plus de colagen va întări firele diminuand șansa de cădere. Prin menținerea calității foliculilor de par, părul tău va continuă să se regenereze și să crească în mod natural.

Citeste si: Șampon făcut în casă împotriva căderii părului

De mare ajutor sunt produsele de îngrijire a părului pe bază de colagen, dar mai ales suplimentele alimentare pe bază de colagen. Totodată, există și alimente care determină corpul să producă mai mult colagen, precum roșiile. Tomatele sunt bogate în licopen, puternic antioxidant natural, și stimulează producția de colagen. De asemenea, vitamina C, care se regăsește în ardeii grași, grapefruit, kiwi, broccoli, căpșuni, citrice, este o vitamină necesară pentru producția de colagen în organism.

Ce trebuie să conțină șampoanele contra căderii părului

Atunci când alegeți produse contra căderii părului, verificați dacă ele conțin unul dintre aceste ingrediente. Ideal ar fi să le aibă pe toate:

  • Biotină: ajută la menținerea firului de păr sănătos, previne despicarea și în general ajută la o bună funcționare și dezvoltare a firului de păr;
  • Oligopeptide: ajută la prelungirea perioadei de dezvoltare a firului de păr;
  • vitamina PP are un rol important la îmbunătățirea funcției foliculului și la întărirea firului de păr;
  • agenți tensioactivi care curăță fără să producă iritații;
  • oligoelemente de Bronz, Magneziu, Zinc, recomandate în cazurile de cădere a părului și subțierea firului de păr.
  • extract de ginseng care stimulează dezvoltarea și întărirea firelor de păr, dar și protecția părului

Citeste si: Cum îți afectează coada de cal sănătatea părului

Mezoterapia, o soluție eficientă împotriva căderii părului

Mezoterapia faciala estompeaza ridurilor fine, hidrateaza tenul si ii reda tonusul. Este recomandata, de asemenea, in tratamentul pielii uscate, deshidratate, mature, a cearcanelor, a porilor mariti sau fotoimbatranirii cutanate. Este o procedura de reintinerire faciala minim invaziva, care presupune introducerea unor cocktail-uri de vitamine, minerale, antioxidanti in baza de acid hiauronic la nivelul mezodermului.

Tratamentul se realizeaza prin administrarea de microinjectii nedureroase în piele sau prin utilizarea unui dispozitiv de tip roller care faciliteaza patrunderea substantelor la nivel cutanat.

In afara de tratamentul facial, mezoterapia poate ajuta si la remedierea altor afectiuni, precum caderea parului sau eliminarea celulitei.

Mezoterapia impotriva caderii parului actioneaza, in urma injectarii substantei la nivelul scalpului, prin vasodilatatie, la nivelul foliculilor pilosi care hranesc firul de par, astfel stimulandu-se cresterea acestuia.

Citeste si: Ce mai frecventă greșeală de îngrijire a părului. Ce să nu faci când îți usuci părul!

Tinctura de ardei iute stopează căderea părului

Tinctura de ardei iute stopează căderea părului şi totodată, stimulează circulaţia sangvină la nivelul scalpului, încurajând, astfel, îndesirea şi creşterea mai rapidă a părului. Se aplică pe scalp şi se masează uşor, pentru a intra uşor în piele, o dată la două zile sau chiar zilnic atunci când căderea părului este masivă.

Pentru creşterea eficienţei se poate asocia cu tinctură de mesteacăn şi tinctură de urzică (la o lingură de tinctură de ardei-iute se adaugă 2 linguri de tinctură de mesteacăn şi 2 linguri de tinctură de urzică). Ideal ar fi să torni tinctura de ardei iute într-un recipient tip spray, pentru a facilita aplicarea ei la rădăcina firului de păr. Dacă nu, păstrează ambalajul original, fă cărări pe toată suprafaţa capului şi, cu ajutorul pipetei sau a unei seringi, toarnă la rădăcină câteva picături de tinctură, apoi masează delicat.

Nu trebuie să te sperie nici mirosul lichidului, căci el se estompează în scurtă vreme, nici senzaţia de căldură pe care o vei resimţi la nivelul scalpului, întrucât ardeiul iute stimulează circulaţia sângelui. Nu spăla părul decât după cel puţin 12 ore.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton