Amenzile date în perioada stării de urgență ar putea fi anulate automat. A fost depus un proiect de lege

 Lupescu Anca
.

ALDE, PSD și Pro România anunță că au făcut un proiect de lege pentru anularea automată a amenzilor primite de cetățeni în perioada stării de urgență, asta după ce Curtea Constituțională a decis că aceste amenzi nu sunt constituționale. 

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este cel care a făcut anunțul, potrivit căruia ALDE, PSD și Pro România vor înainta un proiect de lege prin care amenzile care au fost date în ultimele 7 săptămâni să fie anulate automat. 

Pe de altă parte, social democrații, prin vocea liderului PSD, Marcel Ciolacu, cer premierului Ludovic Orban ca Guvernul să vină cu o soluție în această situație. 

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanţele, să piardă timp şi bani, să blocheze activitatea instanţelor şi să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravenţiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice şi alte fapte în care viaţa persoanei a fost tulburată”, a scris Călin Popescu Tăriceanu miercuri seară pe Facebook.

Citește și: Curtea Constituțională a decis: cele 300.000 de amenzi date în timpul stării de urgență, sunt neconstituționale. Cum pot fi recuperați banii

Curtea Constituţională a declarat neconstituțional articolul din OUG 1/1999, care stabilește că se dau amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență. Judecătorii constituționali arată că formularea articolului este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, lăsând la latitudinea polițistului ce amendă să dea.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton