A început Postul Crăciunului, iar credincioșii hotărâți să reziste 40 de zile fără carne, lapte și ouă se îndreaptă acum spre alimente care nu le conțin, doar că excesul poate dăuna sănătății. Există, așadar, alimente de post care îngrașă și sunt și nocive pentru sănătate. Evitați-le pe cât puteți și orientați-vă spre legume, fructe, murături, supe făcute în casă, zacuscă și alte alimente de post sănătoase, dar care nu îngrașă și nu ne îmbolnăvesc!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Consumul de cartofi și paste făinoase crește alarmant în perioada postului. Aceste alimente nu sunt nocive dacă sunt consumate cu moderație, însă atunci când mâncăm de câteva ori pe săptămână cartofi și eventual și cu pâine, apare p problemă pentru siluetă. Mai mult, dacă adăugăm și margarină din belșug sau alte toppinguri vegetale, dar pline de chimicale, să nu ne mirăm că postul nu ne va ajuta să ne detoxifiem.
Top 10 alimente de post care ne îngrașă
În primul rând, e bine să evităm alimentele prăjite, deoarece prin prăjire încărcătura calorică este crescută, se pierd mulți nutrienţi, iar vitaminele se degradează. Încercați să le consumați fierte, pregătite la abur sau la cuptor.
„E indicat să renunţăm la margarină, deoarece este o sursă importantă de acizi graşi trans, novice pentru organism. Din cauza procesului de fabricare, margarina are o structură identică cu cea a plasticului, iar pentru gust este îmbogăţită cu diverşi coloranţi şi aromatizanţi, devenind unul dintre cele mai toxice alimente inventate vreodată, cu risc cancerigen„, a explicat medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru „Ce se întâmplă, Doctore?'.
Pateurile vegetale au un conţinut ridicat de E-uri şi produse sintetice, deoarece au rolul de a imita gustul, mirosul şi culoarea alimentelor din proteină animală. Totodată, sunt bogate din punct de vedere caloric, iar consumate excesiv duc la creşterea în greutate.
În această perioadă creşte consumul produselor din soia, care nu sunt tocmai benefice, asta dacă nu vrem să pierdem lupta cu greutatea. Totodată, sunt nocive pentru sănătate, deoarece sunt bogate în fitoestrogeni care cresc riscul cancerelor din sfera genitală şi riscul de cancer mamar.
„Caşcavalul de post conţine multe E-uri, grăsimi hidrogenate şi coloranţi alimentari care dăunează organismului nostru. Ba mai mult, este hipercaloric.
Crenvuştii de post au în compoziţie coloranţi alimentari şi E-uri, iar asta pentru a le păstra aroma şi prospeţimea cât mai mult. Totodată, sunt bogaţi caloric, iar consumaţi în exces contribuie la creşterea în greutate„, a mai explicat medicul.
Pofta de dulce poate fi mai pregnantă în această perioadă. De multe ori, consumăm compulsiv pâine cu gem. Gemurile sunt o altă formă de procesare a fructelor din comerţ. Gemurile şi dulceţurile concentrate au o cantitate mare de zahăr, arome şi conservanţi chimici şi favorizează creşterea în greutate.
Salamul de post este un alt preparat tratat termic. Aceste produse conţin aditivi şi ne aduc kilograme în plus.
De asemenea, în această perioadă creşte consumul de cartofi, bogaţi în carbohidraţi. Recomand moderaţie în ceea ce priveşte consumul. Dacă îi dorim totuşi în meniu, ar fi bine să îi mâncăm în jurul prânzului.
Orezul şi pastele ne pot aduce, de asemenea, kilograme în plus.
Produsele de post sunt hiperprocesate, pline de chimicale, hipercalorice, lipsite de nutrienţi, iar atunci când sunt consumate în exces favorizează creşterea în greutate.
Citește și: Dieta care a ajutat-o pe Lavinia Pîrva să slăbească 30 de kilograme:„Nu mai mănânc…’
Citește și: Ce mănâncă Regina Angliei la masa de Crăciun:„Sunt plictisitori când vine vorba de festivități’
Citește și: Viviana Sposub de la Bravo, ai stil!, despre George Burcea:„De un an și trei luni aștept să divorțeze!’
Alimente de post care ţin de foame şi nu îngraşă
Cât privește alimentele de post sănătoase ce au conţinut proteic crescut, acestea includ:
Quinoa – pe lângă conţinutul de proteine calitative, quinoa este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate. Ceea ce nu mulţi ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte!
Fasolea – este un alt aliment recomandat în perioada postului. Fasolea conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută, potrivit csid.ro.
Seminţele – sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu.
Fasolea verde şi spanacul – sunt două alimente de post sănătoase ce conţin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conţinutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde.
Năutul – este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantităţii de proteine. Astfel, dacă vrem să ne şi menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puţine calorii.
Avocado – este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali.
Sfecla roşie – consumul acesteia înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultând o salată aromată.