15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această sărbătoare

 Ifrim Georgiana
.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, prăznuită în 15 august, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor. Această zi marchează trecerea de la vară la toamnă și există anumite obiceiuri și tradiții pe care românii creștini trebuie să le respecte.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Pe 15 august, creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, respectiv momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Scrierile bisericești spun că ea ar fi fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. S-a stins în casa lui şi a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Această zi este una încărcată de har divin, iar cine se roagă la Sfânta Fecioară scapă de necazuri și boli.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

Citește și: Sărbătoarea Sfântului Dumitru, tradiții și obiceiuri. RUGĂCIUNEA către Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir care face minuni

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Rusalii.Ce este păcat să faci în această zi de mare sărbătoare

Citește și: Ziua Universală a Iei.Sânzienele 2022 – tradiții și obiceiuri 

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – Tradiții

În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor, potrivit kanald.ro.

Fetele care nu sunt măritate culeg flori din grădină și le duc în biserică, așezându-le lângă icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi ferite de boli și necazuri grele.

Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Superstiţii legate de Sărbătoarea Sfânta Maria Mare

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Mai mult, fetelor le este interzis să-și taie părul și să-l arunce la gunoi, fiindcă ghinionul va năpusti peste el. Înotatul și scăldatul în apele curgătoare este, de asemenea, interzis.

Sursa foto: Arhivă Viva!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton