24 ianuarie, Ziua Unirii Principatele Române. Astăzi se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire. Tradiții și obiceiuri

 Dumitrache Laura
.

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatele Române. Evenimentul s-a produs la jumătatea secolului al XIX-lea, prin unirea statelor Moldova și Țara Românească. Atunci a primit denumirea de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Ziua de 24 ianuarie este importantă pentru români, iar această zi are o însemnătate majoră.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire sau Unirea Principatelor Române. În această zi a avut loc unirea Moldovei și a Țării Românești sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre personajele care au marcat istoria modernă a României.

marea uniremarea unire

Unirea Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un obiect comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Unirea Principatelor Române a avut loc prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Citește și: Mica Unire, 24 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de Ziua Unirii

Citește și:Imagini cu parada militară de 1 Decembrie 2022. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis: „La mulți ani, România!”

Citește și:Actorul Dorel Vișan, mesaj pentru români, de Ziua Națională: „Să se deștepte, să nu ne pierdem identitatea”

Citește și:Cine este România Matcașu, singura femeie care poartă numele țării noastre. A fost botezată de Regele Carol al II-lea!

24 ianuarie, Ziua Unirii Principatele Române

24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Române. În această zi de sărbătore se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire. Alexandru Ioan Cuza a ales ca Unirea Principatelor să aibă loc la 5 ianuarie 1859 în Moldova, iar la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Colonelul Alexandru Ioan Cuza nu a fost doar o personalitate istorică unificatoare, ci și una reformatoare. Reformele domnitorului au vizat sistemul politic, sistemul sanital, institușia Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, ș.m.a.d.

În timpul domniei lui Cuza au fost formate primele două universități românești, și anume la Iași, în 1860 și la București, în 1864. Românii sărbătoresc în fiecare an, pe 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române din anul 1859. Începând din 2016, ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi liberă nelucrătoare.

Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor de către întreg poporul

Înainte de Unirea Principatelor Române au avut loc afinități între Moldova și Muntenia. Se spunea că acestea erau două lumi diferite și că erau tradiții și obiceiuri diferite.

Unirea a fost rezultatul unui joc între Marile Puteri, deoarece Austria se opunea Unirii, pentru că ideea era susținută de Franța, iar Prusia susținea Unirea, deoarece se opunea Austriei. Alexandru Ioan Cuza a fost ales de către întreg poporul, deoarece provenea din rândul boierilor.

Tradiții și obiceiuri de Unirea Principatelor Române

În multe zone din România sunt respectate o serie de obiceiuri și tradiții pe data de 24 ianuarie. În deschiderea mai multor evenimente organizate în această zi se cântă imnul național „Deșteaptă-te române!”.

Mai mult, oamenii de la sate se îmbracă în costume populare și se plimbă pe ulițele din sat cu torțe în mâini. Mai pe seară se formează o horă în mijlocul satului. De asemenea, la biserici se țin slujbe pentru a-i comemora pe cei care au făcut posibilă această unire.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton