ABBA - Video

.
Au dominat topurile, au influentat moda si au creat hituri pe care artisti consacrati precum Madonna le reinterpreteaza.

Agnetha F¶ltskog, cea mai tanara din trupa, era numarul unu in topurile suedeze inca de la varsta de 17 ani, fiind remarcata de critica muzicala si caracterizata drept o cantareata si o compozitoare foarte talentata. In scurt timp, ajunge cea mai populara cantareata din Suedia. In 1969, in timpul unei filmari pentru televiziunea suedeza, il cunoaste pe Bj¶rn Ulvaeus. Cei doi se indragostesc, iar 1971 se casatoresc. Evenimentul a fost catalogat drept nunta anului.


Anni-Frid Lyngstad, cunoscuta publicului ca Frida, canta mai cu seama jazz in diverse cabarete. In 1967, castiga un concurs national. Nu dupa mult timp, semneaza un contract cu EMI, iar cariera ei muzicala ia amploare, fiind deseori invitata in emisiuni tv si turnee. Il intalneste pe Benny Andersson intr-un turneu folk, la sfarsitul caruia sunt deja indragostiti si implicati intr-o relatie serioasa. In 1970, Benny o invita pe Frida sa faca backing vocals pentru albumul „Lycka – despre care se spune ca este albumul ABBA „avant la lettre. Un capitol important din povestea viitoarei trupe ABBA se conturase. In 1970, fiecare dintre ei era implicat in diferite proiecte personale, insa mai important decat toate acestea ramane faptul ca se reunesc sub numele de „Bj¶rn&Benny, Agnetha&Anni-Frid. Tot in acelasi an, publicul fredoneaza prima lor melodie: „People Need Love, compusa de ei. Un an mai tarziu, participa la Eurovision cu melodia „Ring, Ring, compusa in stilul si cu sound-ul ce aveau sa devina proprii formatiei ABBA. Stig Anderson, managerul trupei, a aranjat ca versurile sa fie traduse in engleza de Neil Sedaka si Phil Cody, fiind sigur ca acest lucru o sa le aduca victoria. Insa au iesit pe un onorant loc trei. Albumul „Ring, Ring a fost un succes in multe tari din Europa, insa Stig si-a dat seama ca o adevarata confirmare trebuia sa vina intr-o tara ca Anglia, etalonul Europei in materie de muzica, sau America. In 1973, Stig incepuse sa se refere la grup, in diverse medii private cu numele de ABBA. La inceput, toata lumea rostea numele in gluma, mai ales ca in Suedia era in primul rand al unei companii de peste. In tot cazul, Stig s-a gandit ca firma de peste este cunoscuta doar la nivel local, deci asta nu-i impiedica pe cei patru membri sa ia acelasi nume. Mai tarziu, au negociat cu compania de peste drepturile asupra numelui.


Desigur, ABBA este un acronim format din prima litera a numelui fiecarui membru si cel mai adesea il scriau ABBA, cu majuscule, dar uneori il foloseau ca pe un cuvant, cu prima litera mare si celelalte mici. Insa, in 1976, au hotarat ca in logo-ul formatiei al doilea B sa fie intors. Aceasta este cea mai cunoscuta varianta a numelui, asa cum a ramas ea pana azi. Insa… prima oara au folosit numele de ABBA in 1974, la o alta incercare a lor de a castiga Eurovision-ul. Acum aveau mai multa experienta. Se pregatisera mult mai bine, iar pentru aparitia scenica se inspirasera din glam rockul englez. Cu numele ABBA si o prezenta scenica ce avea sa innebuneasca un mapamond intreg, au castigat finala Eurovision-ului din Brighton, Anglia, cu piesa „Waterloo. Un nume scurt, percutant, usor de tinut minte, cei patru au luat cu asalt exact topurile la care Stig visa de ceva ani. In scurt timp, au ajuns numarul unu in Anglia si numarul sase in topul Billboard din America. „Rolling Stone scria: „ABBA este aparitia muzicala cea mai vesela din ultima luna. Toate publicatiile din America remarca aparitia celor patru si folosesc numai cuvinte de lauda in articolele lor. In 1974, grupul intreprinde primul sau turneu in America, ocazie cu care sunt invitati si la diverse emisiuni tv.

Page: 1 2 3