Vedete care au încheiat contracte prenupţiale

.

Artiştii surprind esenţa dragostei în opere de geniu, noi toţi ne emoţionăm când ne lovesc săgeţile lui Cupidon, însă la Hollywood, sentimentele durează atât timp cât averile rămân intacte. Pentru vedete dragostea nu trebuie să fie niciodată oarbă.

 


De curând, în jurul nunţii dintre Kim Kardashian şi Kanye West s-au ţesut diverse poveşti, unele mai realiste, altele mai puţin. Dacă ceremonia din Italia a încheiat şirul speculaţiilor care s-au tot făcut – de la locul ales pentru eveniment, ro­chia miresei sau numărul de invitaţi – ipotezele privind contractul prenupţial dintre cei doi continuă să facă vâlvă. La Hollywood îndeosebi, înţelegerile dina­intea căsătoriei sunt un pas firesc pe care celebrităţile au ajuns să-l facă fără urmă de stinghereală, printr-o tradiţie deja încetăţenită. În ce o priveşte pe Kim, a primit lecţii financiare sănătoase de la tatăl ei, Robert, care a învăţat-o im­portanţa unor contracte neechivoce atunci când vine vorba de bani. Având în minte poveţele părinteşti, starleta şi-a pus averea la adăpost şi când s-a măritat cu Kris Humphries în 2011, dar şi acum, cu Kanye West. În 2010, cu un an înain­te de a-i jura credinţă veşnică lui Kris, Kim câştigase 12 milioane de dolari, în timp ce jucătorul de baschet doar 3,5. Acestea fiind raporturile, era normal ca bruneta să-şi dorească un contract în care să fie stipulat clar că, în caz de di­vorţ, fiecare să rămână doar cu propriile încasări. Acum, cu Kanye, nu s-au aflat deocamdată clauzele actului prenupţial, dar se vorbeşte că ea ar primi câte un milion de dolari pentru fiecare an de căsătorie şi ar fi beneficiara poliţelor lui de asigurare în valoare de 20 de milioa­ne de dolari… Asta dacă se despart…


 

O afacere mai bună din acest punct de vedere a făcut Katie Holmes, care s-a ales cu 3 milioane de dolari pentru fieca­re din cei 6 ani petrecuţi alături de Tom Cruise. Aceeaşi sumă ar încasa şi Cathe­rine Zeta-Jones dacă ar divorţa de Michael Douglas. În plus, actriţa care a declarat că „contractele prenupţiale sunt geniale’, s-ar alege şi cu un bonus de 5 milioane dacă soţul ar înşela-o şi ea ar putea dovedi adulterul.

 

Bazându-se pe motoul „e mai ieftin să rămâi cu ea decât s-o părăseşti’, Larry King a scăpat de cheltuieli uriaşe după ce şi-a înşelat cea de a 8-a soţie chiar cu sora ei, evitând astfel să împartă o avere de 144 de milioane de dolari. Norocul n-a fost însă şi de partea lui Steven Spielberg, care a semnat în joacă un contract prenupţial cu Amy Irving pe un şerveţel, dar a fost pus să plătească la modul cel mai serios atunci când au divorţat. Refuzul lui de a lua în serios chesti­uni băneşti când era în plin având sentimental l-a costat mai bine de 100 de milioane, de care s-a bucurat din plin fosta lui soţie.


 

Scandalul din 2010 dintre Tiger Woods şi soţia sa, modelul sue­dez, Elin Nordegren a marcat un punct de cotitură în istoria di­vorţurilor, a contracte­lor prenupţiale şi a despăr-ţirilor, în general. Pentru Elin, şocul de a fi aflat că a fost înşelată de soţul ei cu mai bine de 12 femei – de la prostituate, până la dansa­toare în cluburi de noapte – a fost atât de mare, încât s-a năpustit asupra vinovatului, lovindu-l peste faţă cu o crosă de golf. În plus, după ce toate grozăviile spor­tivului au ieşit la iveală, contractul lor prenupţial iniţial (care prevedea că ea ar avea dreptul la aproximativ 20 mi­lioane de dolari din averea lui după 10 ani de căsnicie) a fost rescris, aşa încât fostul model a primit peste 700 de milioane de dolari despăgu-biri, acesta fiind unul din cele mai costisitoare divorţuri din istoria Hollywoodului.


 

Măsuri de prevedere şi-a luat şi Jessica Biel care, nesigură pe fidelitatea lui Justin Timberlake, a stipulat în con­tractul prenupţial o clauză prin care ar­tistul să-i plătească o sumă relativ mo­destă, doar 500.000 de dolari, dacă o înşală. În cazul lui Nicole Kidman şi Keith Urban, temerile actriţei vizează capacitatea soţului ei de a se ţine depar­te de substanţele interzise. În trecut, cântăreţul a avut probleme serioase cu drogurile, aşa că, înainte de a-şi uni des­tinele, Nicole a cerut să fie scris negru pe alb că, dacă Urban îşi reia obiceiuri­le, va trebui să-i plătească ei 650.000 de dolari pentru fiecare an de căsnicie.


 

Oameni normali, obiceiuri extravagante

 

Deşi pare o idee nouă, contractul pre­nupţial e o practică foarte veche. Încă de acum mai bine de 2000 de ani, nunta tradiţională evreiască includea şi ketu­bah sau contractul de căsătorie, în care erau specificate responsabilităţile mire­lui şi drepturile soţiei. La început, aceste contracte erau menite să protejeze inte­resele femeii, asigurându-i anumite bu­nuri materiale în caz de divorţ sau dacă ar fi rămas văduvă, aşa cum se întâmpla şi în Franţa, în secolul IX. Atunci a apărut aşa-numitul „dowry’, o înţelege­re prin care soţii garantau soţiilor o tre­ ime din bunurile materiale. În schimb, în SUA, până în secolul al XIX-lea, fe­meile măritate nu aveau drept de pro­prietate, toate bunurile fiind în posesia soţului odată cu căsătoria.


 

Aşadar, contractele prenupţiale nu sunt numai un obicei al celebrităţilor, ci şi al oamenilor obişnuiţi, cu bunuri materia­le mai mult sau mai puţin semnificative. De pildă, un bărbat însurat cu o femeie obeză a stipulat în contract că, dacă so-ţia lui ar depăşi o anumită greutate, să-l despăgubească cu o sumă importantă de bani. Acelaşi lucru se zvoneşte că l-ar fi cerut şi Tony Romo, pe vremea când plănuia să se căsătorească cu Jessica Simpson. Dacă artista ar fi avut mai mult de 61.5 kilograme, i-ar fi dato­rat lui Romo 500.000 de dolari.


 

Un alt cuplu a notat în contract că tre­buie să facă sex de minim 3-4 ori pe săptămână, o femeie a cerut ca soţul să nu fumeze în casă, o alta ca partenerul ei să nu vadă mai mult de un meci de fotbal pe sezon, o americancă a scris că soţul îi datorează 10.000 de dolari de fiecare dată când e nepoliticos cu părin-ţii ei, iar în fine, altă soţie hotărâtă a vrut ca în contractul prenupţial să apară clar că soţul e obligat să vină zilnic acasă, direct de la serviciu. Orice întârziere costă!


 

Vedete fără contract

 

În mijlocul acestor pretenţii, sunt şi ve­dete care cred că dragostea n-are nimic de-a face cu afacerile şi au optat să nu semneze un astfel de act. Russell Brand şi Katy Perry sau Reese Witherspoon şi Ryan Phillippe sunt două cupluri de ce­lebrităţi care s-au despărţit civilizat, fie­care rămânând la divorţ cu banii ob-ţinuţi pe cont propriu. Pentru Madonna şi Guy Ritchie, însă, divorţul fără con­tract prenupţial a costat-o pe artistă peste 70 de milioane de dolari.

 

Similar, Arnold Schwarzenegger sau Mel Gibson, neavând averile „asigura­te’, au plătit, după mai bine de 20 de ani de căsnicie, sume fabuloase de bani atunci când şi-au ales iubite mai tinere.

În cazul lui Gibson, cel puţin, s-a spus că i-ar fi oferit lui Robyn aproximativ 425 de milioane de dolari.

La finalul oricăror discuţii, un lucru e clar. Deşi pare un gest lipsit de roman­tism, experţii legali susţin tocmai că, problemele financiare fiind dinainte re­zolvate, soţii îşi pot vedea nestingheriţi de iubirea lor.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto HEPTA