Trecutul neștiut al Danei Războiu. A avut o copilărie modestă și mânca doar eugenii și conopidă, în studenție

.

Timp de 17 ani, Dana Războiu, una dintre cele mai plăcute prezențe de pe sticlă, a fost liantul telespectatorilor cu realitatea. O realitate din care ea a evadat o vreme… Acum, la 43 de ani, mai puternică și mai independentă ca niciodată, Dana Războiu și-a dat „reset la viață și a venit să ne povestească despre asta într-un interviu amplu, de o sinceritate dezarmantă. Iată ce ne-a mărturisit vedeta despre vremea studenției!

Știu că părinții tăi au vrut să te vadă medic, iar tu, inițial, ai ales psihologia, în vremurile acelea o profesie destul de controversată… Când s-a produs switch-ul? Când ți-ai dat seama că ți se potrivește mai mult televiziunea?
Nu știam dacă mi se potrivește sau nu televiziunea, dar eram în anul I de facultate, la Psihologie, în Timișoara, și îmi doream foarte mult să plec într-o excursie la Viena de 4 zile. Citisem într-un ziar că TVR Timișoara are un concurs și câștigătorii concursului vor pleca la Viena. Pe vremea aia, studentă amărâtă fiind, nu-mi permiteam să merg în nicio excursie, niciunde în afara țării, așa că, pentru mine, a fost ceva senzațional.


„Se pare că eram destul de îndrăzneață'

M-am dus la emisiunea respectivă, am câștigat concursul, după care ei m-au întrebat dacă nu vreau cumva să rămân să colaborez la realizarea emisiunii. Se pare că eram destul de îndrăzneață, chiar foarte îndrăzneață. Cred că asta nu mai știm noi, adulții de vârsta noastră, să apreciem la generația foarte tânără. Noi le reproșăm curajul, dar cred că, până la urmă, asta schimbă lumea în bine.

Am rămas și am colaborat la realizarea emisiunii, după 6 luni m-am mutat la Știri eu singură, că mi-am dat seama că sunt, ca structură, un om mai serios, mai sobru, mai integru, în căutarea adevărului, și că mi se potrivește mai mult jurnalismul de știri decât divertismentul. Și la Știri am rămas 17 ani după aceea.


„De-abia am așteptat să plec de acasă'

Nu ți-a fost greu să pleci de acasă? De ce ai făcut alegerea asta? Nu te-au susținut părinții?
Mi-a fost foarte ușor să plec, pentru că de-abia am așteptat să plec de acasă, să termin liceul și să plec la facultate, în Timișoara. Asta îmi doream cel mai mult – să fiu independentă.
Am trei cuvinte pentru tine: cola, eugenia și conopidă. De aici, o să te rog să dezvolți tu!
Groaznic! (râde) Eu am lucrat în TVR Timișoara un an de zile fără să fiu plătită, după un an de zile mi-au făcut un contract de colaborare și mă plăteau foarte puțin pe material, cât să-mi cumpăr cola și eugenii, că, de fapt, asta mâncam toată ziua. E și o vârstă – aveam 19 ani – la care-ți permiți să mănânci orice. Nu se vedea că mâncam dulciuri chiar deloc, eram foarte slabă, îmi doream să mă îngraș.

Dacă citesc cumva acest material oameni tineri, sfatul meu pentru ei este să meargă exact în compania în care-și doresc să lucreze după aceea, chiar dacă nu sunt plătiți. Să lucrezi undeva ca vânzătoare în ideea să faci niște bani și să poți apoi să devii avocat, asta nu mi se pare o idee prea bună. Mai bine te duci și lucrezi gratis într-un birou de avocatură, dacă vrei să devii avocat, pentru că, de fapt, e ca un curs, pe care îl faci până la urmă gratuit. Deci, a lucra gratis nu mi se mai pare acum, la vârsta mea, o mare problemă. Chiar dacă mănânci doar eugenii și bei cola toată ziua. Adică mi-a prins foarte bine.


„Nu mai mănânc conopidă de atunci'

Nu aveam cerințe foarte mari, pentru că știam că trebuie să învăț la 19 ani, nu să fiu plătită pentru ceva ce încă nu știam să fac. Dar asta-i părerea de acum, de femeie de 43 de ani. Atunci sigur că mi-aș fi dorit să am niște bani, fiindcă stăteam în căminul studențesc și, concret, nu aveam ce să mănânc. Iar conopida… Într-adevăr, nu mai mănânc de atunci, pentru că am mâncat o săptămână numai conopidă, neavând bani de nimic altceva. Nu voiam să-mi fac nici datorii, de fapt, îmi făcusem deja niște mici datorii și nu voiam să fac unele și mai mari.


Aveam un principiu de viață de la tatăl meu, și anume: „Nu cheltui niciodată mai mult decât produci! Atât produci, atât cheltui. M-am ținut cu dinții de principiul ăsta, și cred că am făcut bine, chiar dacă a trebuit să mănânc conopidă, pentru că era cel mai ieftin produs din piață. Îmi amintesc că aveam niște ulei în casă și-mi făcusem niște maioneză. Am fiert conopida și din acea conopidă mare a ieșit mâncare pentru o săptămână.

Foto: VIVA!, Oltin Dogaru, Instagram