Tina Turner, o viață mai grea decât ne-am fi imaginat. A fost victima violenței și a abuzurilor din partea fostului soț: ”Simțeam în gură gustul de sânge”

 Stamen Diana
.

Greu de crezut că cea mai energică artistă din toate timpurile mai are un pic și împlinește 80 de ani. Greu de crezut că e încă în picioare, în urma unui atac cerebral, însoțit de cancer și apoi de transplant de rinichi. Și mai greu de crezut este că regina absolută a rock&roll-ului, cu jumătate de secol de carieră, a avut o viață atât de greu încercată…

În zilele noastre, Beyoncé este poate singura cântăreață cu o energie de-a dreptul nepământeană pe scenă… Dar înainte de ea a fost Tina Turner, cea căreia ar trebui să îi apară fotografia în dicționar, în dreptul cuvântului „energie. Prin furtuna pe care o dezlănțuia pe scenă, prin fustele mini, tocurile înalte, părul exploziv, vocea puternică, singura voce care le făcea față giganților David Bowie și Mick Jagger – prin toate astea, Tina Turner este, pe bună dreptate, regina muzicii rock. Intrată în Cartea Recordurilor ca artista cu cele mai multe bilete vândute din concerte, are circa 200 de milioane de lire rezultate din vânzari de discuri și opt Premii Grammy.

KARMA IS A BITCH!

Până să ajungă regină însă, Tina a fost vreme lungă Cenușăreasa. Anna Mae Bullock, pe numele din buletin, s-a născut în Tennessee, într-o familie dezbinată, cu un tată și o mamă preocupați să se certe tot timpul. După cum își amintea artista ani mai târziu, părinții ei, Zelma și Richard, nu și-au susținut copilul: „Nu le păsa de mine, pur și simplu. Mama nu m-a dorit din prima. L-a despărțit pe tata de o altă fată ca să fie al ei, apoi se pregătea să îl părăsească până să se prindă că este însărcinată cu mine. Așa karmă… De altfel, părinții au și abandonat- o într-un final. Mama ei a părăsit familia pe când Tina avea zece ani, iar tatăl, trei ani mai târziu, pentru a se căsători cu o altă femeie. Copilul a rămas singur pe lume, cu o bunică ce a decedat când Tina avea 16 ani, moment din care a trebuit să își ia viața în propriile mâini, cu mult înainte de vreme. Totuși, după cum s-a dovedit un pic mai târziu, când libertatea de a alege a devenit un lux, nu acesta era cel mai rău lucru care i se putea întâmpla.

Cel mai rău lucru a fost muzicianul Ike Turner. Ea avea 17 ani, iar el 25, când i-a descoperit Tinei talentul muzical și a decis să o facă proprietatea lui. Ike i-a dat numele care a consacrat-o și look-ul iconic, dar i-a luat în schimb totul, „răsplătind-o cu violență, infidelitate, abuz, crize de isterie amplificate de droguri și alcool. Aveau succes împreună pe scenă, dar în spatele cortinei se desfășurau adevărate orori. „Nasul meu era sacul lui de box. Atât de des mă lovea, încât simțeam în gură gustul de sânge în timp ce cântam. Mi-a rupt falca și zău că nu mai știam cum e să nu ai ochiul tumefiat, povestea peste ani Tina în autobiografia ei din 1986, „I, Tina, adăugând că îi purta copilul în pântece când a lovit-o prima dată (n.r. Tina deja mai avea un copil atunci, făcut la 18 ani cu un alt muzician). De asemenea, bătăile erau însoțite adesea de sex forțat, era obligată să cânte chiar dacă avea grețuri de la sarcină sau stări de leșin de la extenuare, iar banii nu ajungeau niciodată la ea. La 22 de ani, artista s-a căsătorit totuși cu partenerul, cadoul lui de nuntă fiind „excursia la un bordel, unde au privit împreună un show live de sex. Muzicianul, decedat în 2007 de la o supradoză de droguri, avea să prezinte după mulți ani propria perspectivă asupra vieții în doi: „Da, am lovit-o, dar nu mai des decât își bate un tip soția în medie. Dacă ea zice că am abuzat-o, așa o fi, ce să mai zic…

O VIAȚĂ NOUĂ LA 40

14 ani au trecut până când Tina nu a mai suportat viața cu Ike, la un moment dat în cursul acestor ani încercând chiar să se sinucidă cu 50 de somnifere. Tina își amintește cum, la 39 de ani, a decis să divorțeze, plecând de la tribunal cu numele de scenă, patru copii (n.r. – unul al ei, unul cu Ike și alți doi ai lui, din relații anterioare), niciun ban în cont, datorii uriașe și două mașini Jaguar. „Sună atât de amuzant privind în urmă. Fără bani de mâncare, chirie sau alte nevoi esențiale, fără perspective, fără posibilitatea de a-mi plăti facturile, daaar… cu două Jaguare în garaj!, avea să-și amintească artista zeci de ani mai târziu. La aproape 40 de ani, fără bani și fără posibilități, povestea Tinei părea că e pe final. După numeroase tentative eșuate de se lansa solo, artista a dat peste norocul vieții ei: David Bowie. Muzicianul a remarcat-o și a ajutat-o să se relanseze. În 1984, a ieșit pe piață albumul-cheie al carierei sale, „Private Dancer, iar în 1985 avea deja la activ 185 de concerte în marile arene ale lumii și, în sfârșit, zero probleme financiare.

UNA CALDĂ, ALTA RECE

1985 a fost un an bun. Nu doar profesional, ci și personal, fiind anul în care l-a cunoscut pe actualul partener de viață, Erwin Bach, un producător muzical cu 16 ani mai tânăr, cu care locuiește, din 1994, în Elveția, acum câțiva ani renunțând la cetățenia americană pentru cea elvețiană. Așa a ajuns Tina ca, în a doua parte a vieții, să cunoască fericirea. Cei doi s-au căsătorit abia în 2013, deși Erwin a mai cerut-o și în ziua în care aceasta a împlinit 50 de ani, când replica ei a fost: „Merci, dar am deja o pisică, nu-mi trebuie soț!.

Faptul că, în ultimii ani, a avut un soț iubitor lângă ea s-a dovedit a fi o chestiune de viață și de moarte, nu doar de împlinire emoțională. Deoarece karma care a bântuit-o în prima parte a vieții a venit să o viziteze din nou, în ultima parte. Din 2013 până azi, belelele s-au ținut lanț în viața Tinei. La trei săptămâni după căsătorie, cântăreața a făcut un atac cerebral. „Am descoperit că nu mă mai pot ține pe picioare. Eram atât de jenată să cer ajutor. Aveam mușchi de oțel de la ani de dansat pe scenă, dar nu mai aveam putere nici să mă ridic. Mă gândeam cu groază că nu mă pot imagina paralizată, povestește despre acel moment Tina în a doua sa biografie, „Tina Turner: My Love Story, apărută în toamna lui 2018. Acesta a fost doar începutul deteriorării sănătății. Atacul celebral a fost urmat de cedarea rinichilor, de stări de vertij și de cancer intestinal.

În timpul problemelor grave la rinichi, când corpul părea că e pe cale să cedeze, Tina a fost salvată de soțul său, care i-a donat un rinichi. Artista a mărturisit că, fiind budistă, se împăcase cu ideea de moarte și voia să apeleze la sinuciderea asistată, pentru a pune capăt chinurilor. Erwin s-a opus, spunându-i că el nu are de gând să-și ia viața de la capăt cu o altă femeie. În vara acestui an, Tina a primit suprema lovitură pe care o poate primi un părinte: primul ei născut, Craig, s-a sinucis la 59 de ani, cu o armă. „Nu orice armă, ci arma rămasă de la mama mea. Deci, când ea a murit, el i-a luat pistolul, a cumpărat gloanțe, a planificat totul. Voia neapărat să moară, dar nu am înțeles de ce a ales să o facă într-un mod atât de brutal, e un mare mister pentru mine, a declarat Tina pentru Daily Mail, printre lacrimi. Primul ei născut a fost din fragedă copilărie martorul tăcut al bătăilor dintre aceasta și Ike Turner, fiind extrem de afectat și de plecările ei în turnee.

FOREVER WILD

Tina tocmai a împlinit 79 de ani și, cu toate problemele de sănătate, pare că este doar o umbră a ceea ce era cândva: zeița cu picioare de oțel, care a sedus generații de-a rândul. În ultimii zece ani, s-a retras din viața publică și de pe scenă, ultimul ei turneu live având loc în 2008-2009, la împlinirea a 50 de ani de carieră. Cu toate acestea și în ciuda unei vieți extrem de încercate, Tina este încă aici. Nimeni nu vede în această artistă o bătrânică fragilă. Toți avem aceeași viziune despre ea: forța cu coamă leonină, tocuri înalte și fuste mini, ce face praf microfonul și publicul cu energia ei nebună.

Coperta VIVA! decembrie

Coperta VIVA! decembrie

FOTO: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton