De ce este Vlad Miriță dezamăgit de Eurovision: "Trăim epoca separării… a preferințelor de orice fel. Mai important decât calitățile vocale a devenit..." / EXCLUSIV

.

Vlad Miriță a vorbit despre participarea la Eurovision, în 2008, alături de Nico. Celebrul tenor spune că pentru el, competiția de la Belgrad a fost a fost o experiență extraordinară, de cel mai înalt nivel, pentru momentul respectiv. Într-un interviu pentru viva.ro, artistul ne spune cum s-a simțit acolo și ce a reprezentat pentru el competiția Eurovision. De menționat că Eurovision a susținut întotdeauna minoritățile sexuale, fiind primul eveniment de talie internațională care și-a asumat acest lucru.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Vlad Miriță a vorbit despre participarea la Eurovision în 2008, alături de Nico. Pentru tenor, la momentul respectiv, Eurovision a reprezentat o miză. Artistul s-a simțit extraordinar de bine și spune că a fost primit foarte bine alături de colega lui, Nico.

Citește și: La 4 ani, fiul lui Vlad Miriță a jucat rolul lui Kevin din filmul Singur Acasă. Imagini de la filmări


Citește și: Vlad Miriță și soția lui s-au îndrăgostit pe Facebook: „Suntem firi destul de iuți, ne cam sare țandăra'

Citește și: Cine o ajută pe Alina Sorescu să-și crească fiicele, în plin divorț de Alexandru Ciucu, și cum le educă: „Doi oameni foarte devotați. Am un stil cald, dar ferm cu copiii’ / EXCLUSIV

Citește și: Marian Nistor a slăbit 30 de kilograme și a reușit să-și mențină greutatea. Care este secretul lui și ce îi gătește soția: ‘Dacă mai sar calul…’ / EXCLUSIV


Vlad Miriță: ‘A fost o experiență foarte importantă’

Vlad Miriță își amintește cu mare drag de participarea la concursul internațional Eurovision de la Belgrad, din anul 2008. Artistul a interpretat în competiția internațională melodia ‘Pe o margine de lume’, alături de Nico. Rezultatul i-a dezamăgit pe amândoi, locul 20, dar piesa a obținut un premiu important în capitala Serbiei. Azi, tenorul spune că Eurovision a fost pentru el, la momentul respectiv, un eveniment de o înaltă ținută.


Cum te ai simțit pe scena Eurovision de la Belgrad și ce a însemnat pentru tine această participare?

V.M: Pe scena de la Eurovision m-am simțit foarte bine. A fost o experiență de înaltă ținută pentru mine personal, la momentul respectiv. Sigur că de atunci, în România, lucrurile au evoluat destul de mult. Dar până la momentul respectiv, pentru mine, competiția Eurovision a fost cel mai înalt nivel, din punct de vedere al unui eveniment artistic. Sigur că eram obișnuit cu producțiile de teatru. Eu eram solist al Operei Naționale atunci. Dar o producție la nivelul acesta, până atunci, nu mai trecusem în palmares. Și a fost o experiență foarte importantă.


Vlad Miriță: ‘Oamenii se uitau…’

Ai simțit că te-a ajutat în vreun fel?

V.M: Pe plan artistic, profesional, a fost un pas important înainte, pentru că Eurovision, la momentul respectiv, era un concurs foarte apreciat. Oamenii se uitau. Am simțit imediat după Eurovision un ‘boost’ (impuls) la capitolul notorietate și apreciere din partea publicului. Sigur, asta și datorită partenerei mele de scenă de atunci, Nico, buna mea prietenă, o artistă pe care o iubesc dintotdeauna.

Ea e o prietenă și un om extraordinar. Iar Eurovision a făcut posibilă și această colaborare menită, dorită chiar și de Dumnezeu. Pentru că noi piesa asta am avut-o într-un format mai lung. O cântam doar eu și la preselecție la Mamaia a fost respinsă. După aceea a ascultat-o Nico. Și ei i-a plăcut foarte mult. Așa a înregistrat-o în studio, alături de mine. Și unul dintre noi, nu mai știu care, a venit cu ideea să o înscriem la Eurovision.


Vlad Miriță: ‘Țin minte că am fost primiți foarte bine la Belgrad’

Ce amintiri ai de la Belgrad? Ți-ai cumpărat ceva de acolo?

A.M: De la Belgrad am multe amintiri. Nu mai știu ce mi-am cumpărat, dar țin minte că am fost primiți foarte bine. Eram destul de așteptați și de cunoscuți de delegațiile celorlalte țări. Piesa noastră, până în momentul concursului efectiv, a fost o piesă rulată, mai aparte cumva față de toate piesele din concurs. Probabil și pentru partea aceasta de ‘bel canto’, care era un pic mai atipică pentru concurs. Și încă rămâne atipică pentru concurs. Și piesa noastră era cunoscută la Belgrad. Era rulată pe site-urile care însoțesc evenimentul Eurovision în fiecare an. Eram și în clasamente foarte bine clasați.


Țin minte că eram pe locul 2, ba pe locul 3. Am intrat în concurs cu încredere foarte mare, foarte sus. La petrecerea de deschidere, eu, Nico și Andrei am avut parte de o surpriză, dar mai ales eu și Nico. O colegă concurentă din Armenia, Sirusho o chema, ne pregătise o piesă. Și ne-a cântat piesa în deschiderea festivalului la pian. A fost o piesă cadou pentru noi. Și publicul a apreciat melodia noastră foarte mult. Pentru noi a fost o surpriză neplăcută plasarea pe locul 20. A fost o clasare sub așteptările noastre.


Vlad Miriță: ‘Locul obținut, 20, sub așteptările noastre’

Cum a fost primita melodia? Dar voi? Ați obținut locul 20, dar cu toate acestea melodia a primit un important premiu. Despre ce este vorba?

V.M: Melodia a fost primită bine, noi am fost primiți bine. Locul obținut, 20, sub așteptările noastre, cum spuneam, dat fiind nu doar optimismul nostru, pe care orice artist trebuie să îl aibă, dar și felul în care am fost noi primiți de adversarii noștri, practic. Eram clasați bine pe site-urile eurovision. Eram foarte bine cotați.


Nu mă întreba de ce. Putem să fabulăm, să ne dăm cu părerea, nu am răspunsul exact, probabil câte un pic din fiecare, ba că e geopolitic show-ul, în sfârșit, nu mai contează. Am trecut de semifinale. După semifinale nu ți se spune ce loc ai ocupat, ci doar știi că te-ai calificat în finală. Și acolo am ieșit pe locul 20. Însă, țin minte că atunci presa din România a fost destul de agresivă la adresa noastră, de genul: ‘Dezastru la eurovision’.

Vlad Miriță: ‘Cumva, cu asta s-a încercat orice comentariu…’

Și totuși, acest lucru a fost o surpriză…

V.M: Surpriza mare a fost pentru presă, cumva cu asta s-a încheiat orice comentariu de genul acesta, cum că ar fi fost un eșec, pentru că noi am venit în România cu un premiu foarte important, cu o valoare simbolică mare. Despre ce premiu este vorba? În anul respectiv, EBU-forul internațional care organizează Eurovision, în afară de concursul respectiv, a organizat un concurs, în concurs. Fiecare compozitor al fiecărei piese participante în 2008 la Eurovision, la Belgrad, a fost invitat să voteze, în afară de piesa lui, o altă piesă din concurs, care i-a plăcut.

Și, practic, toți ceilalți compozitori concurenți, adversarii noștri, au votat piesa noastră pe primul loc. Foarte interesant. Deci, noi am ieșit, conform televotingului pe locul 20, dar adversarii noștri din concurs, ne-au votat pe primul loc. Există acest trofeu, îl are Andrei Tudor acasă, în studoul lui, dar piesa cea mai frumoasă este a noastră, votată de ceilalți compozitori, care au compus celelalte piese concurente. Este un paradox! Deci o clasare mult sub aștepări, locul 20 versus aceeași piesă plasată de adversarii noștri pe locul 1.

Vlad Miriță: ‘Da, am fost dezamăgiți’

Ați fost dezamăgiți de rezultat?

V.M: Da, am fost dezamăgiți. Ne așteptam la mult mai mult, hrăniți și de toate aceste etape premergătoare concursului propriu-zis, că noi am fost și în promovare în multe țări. Am fost primiți foarte bine. Am fost la Londra, la Anvers, la Bruxelles și în alte orașe din Europa. Iar noi când ajungeam acolo, ei ne știau. Pentru că mergeam în cluburi sau săli de spectacole, unde veneau fanii Eurovision să ne vadă. Ne spuneau: ‘Te-am văzut, te-am votat pe site’. Peste tot eram foarte bine primiți și foarte bine cotați. A fost o plasare neașteptat de joasă în raport cu tot ce simțeam și vedeam pe unde mergeam.

Vlad Miriță: ‘Nu știu dacă Eurovision mai este o miză’

Mai este Eurovision o miză?

V.M: Nu știu dacă Eurovision e o miză. Depinde și pentru cine. Ce e clar, că Eurovision în România, ca pondere și ca interes în zona publicului a scăzut. Publicul nu mai urmărește acest concurs ca atunci, nu mai este o competiție așa de așteptată. E ceva care trece. Nu mai este ceva care are un impact național, un impact mare. Este de nișă.

Ai mai participa vreodată la acest concurs?

V.M: Nu știu dacă aș mai participa. Mi s-a adresat întrebarea aceasta de multe ori. Nici nu mi-am propus, nici nu spun că nu. Este o chestie de moment. În clipa aceasta nu văd, anul acesta nu e cazul. Am alte planuri. Dar nu se știe niciodată. E drept că, din punctul meu de vedere și nu numai al meu- sunt mai mulți colegi care simt asta, unii se și pronunță public… sunt dezamăgiți. Am și amici, oameni care m-au văzut la Eurovision, sunt dezamăgiți de turnura pe care a luat-o competiția Eurovision și la nivel național, dar și la nivel internațional. Sperăm că e o chestiune pasageră.

Vlad Miriță: ‘A devenit mult mai important ce orientare sexuală ai…’

Ce crezi că s-a schimbat?

V.M: La Eurovision a devenit mult mai important ce orientare sexuală ai, decât ce calități vocale artistice ai. Și asta s-a văzut și la concursul mare Eurovision, totul e foarte orientat pe agenda aceasta ideologică. Asta a făcut să fie din ce în ce mai nișat concursul. Nu e un câștig pentru cultură în general, pentru nimeni, nici pentru publicul larg. Totul se nișează. Și suntem așa, foarte puțin artiști care mai pot aduna sub aceeași umbrelă, o categorie de public mai largă. Trăim această epocă a segregării, a separării… a preferințelor de orice fel.

Probabil că trebuie să trecem și prin asta, să învățăm ceva și să tragem o concluzie după niște ani de astfel de situații. Deci, pentru mine personal, Eurovision a fost o experiență foarte plăcută. Recunosc în ultimii ani, nu am mai urmărit fenomenul, nu am mai fost pe sufletul meu, dacă pot săs pun așa. Nu a mai fost în zona mea de interes.

Foto: Facebook.