Actriţa Viorica Vodă, discurs neașteptat pe scena Premiilor Gopo: "Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem"

.

Pe scena Premiilor Gopo, actrița Viorica Vodă a oferit un moment de mare curaj, vorbind public despre hărţuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică. Viorica Vodă, care în filmul „Filantropica' a jucat-o pe Diana Dobrovicescu, o fată superficială care se îndrăgostește de personajul principal al filmului, a vorbit la scenă deschisă despre abuzurile pe care le-a îndurat, în schimbul carierei.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Unul dintre momentele importante din cadrul Galei Premiilor Gopo, ediția 2022, a fost cel în care filmul „Filantropica’, care a împlinit anul acesta 20 de ani de la lansare, a fost omagiat. Actrița Viorica Vodă a vorbit cu lacrimi în ochi despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România.

Actrița Viorica Vodă, declarații șocante pe scena Premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem'


„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost.

Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii şi mai ales a unei fete care este aici în sală şi are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început şi îşi va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie ruşine. Atunci când va fi într-o lume a bărbaţilor sau a femeilor care, din educaţie sau lipsa de educaţie, nu îndrăznesc să spună.


Noi nu am avut. Toată generaţia noastră am crescut cu ruşine, cu pudoare’ – a declarat aceasta pe scenă, vizibil emoţionată şi afectată de cele relatate.


Citește și: Ce face Laura Giurcanu cu banii câștigați la Survivor: „Am un plan și anul ăsta am să-l duc la capăt/ EXCLUSIV

Citește și: Cum arată mama surorilor Ana și Monica Odagiu de la emisiunea „Te cunosc de undeva:„Efectiv, parcă e sora voastră! 

Citește și: Alexia Țalavutis și Dima Trofim, detalii de culise din noul sezon Te cunosc de undeva:„O să vă rămână întipărit în creieraș

Reacția regizorului Nae Caramfil după declarațiile dure ale Vioricăi Vodă la Gopo


Regizorul Nae Caranfil a încheiat momentul prezenței echipei „Filantropica’ vorbind strict despre film, fără niciun fel de comentariu după mărturisirea actriței Viorica Vodă.

Gala a continuat aproximativ jumătate de oră, fără ca cineva să mai completeze mărturisirea Vioricăi Vodă.

Actrița Katia Pascariu, despre dezvăluirile Vioricăi Vodă la Gopo

Până la momentul decernării Premiului Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol principal, care i-a revenit Katiei Pascariu şi care a subliniat importanţa discursului Vioricăi Vodă.


„Cred că au fost nişte lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, şi cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Şi aş vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aş vrea să mulţumesc că le-a zis, îmi pare rău că a durat 20 de ani să spună ce a spus.

Şi îmi pare foarte rău pentru reacţiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei şi a fost oribil.

Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi. Şi îi mulţumesc încă o dată. Şi felicitări!’, a spus Katia Pascariu.


Și Katia Pascariu a vorbit despre abuzurile din sistem!

Katia Pescariu, actrița principală din pelicula „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc’, prezentă și pe lista New York Times a celor mai buni actori ai anului 2021, a mai vorbit despre acest gen de abuzuri și într-un interviu oferit publicației Cultură la dubă.

În primul rând, aș descrie anii de la UNATC ca fiind neuniversitari, neacademici. Nu am simțit că există vreo responsabilitate pe care profesorii și-o asumă față de noi. Am simțit că e haos total în organizare, în felul în care văd ei studenții și felul în care îi pregătesc.’


„Foarte multe lucruri sunt scuzate, pe motiv că „domne, așa e actoria, te expui, te vulnerabilizezi, lucrezi cu corpul, trebuie să reacționezi, să te provoace. Cele mai multe abuzuri sunt îndreptate către femei, dar nu toate.’

„Atunci nu știu dacă le percepeam ca abuzuri, le percepeam cu siguranță ca sexisme. Erau situații care mie mi se păreau nepotrivite. Pot să zic că anumite interacțiuni fizice nu erau la locul lor.’

„Felul în care ajungea să fie o relație profesor – student era complet nepotrivit, era unilateral din partea profesorilor, nu era un teren de negociere, de stabilire a unor reguli de lucru’, a declarat atunci Katia Pescariu, pentru publicația citată.