Mai țineți minte trupa O-Zone? Ei bine, nu mai este acum cu dragostea din tei, ci cu procesele din instanță pentru că O-Zone se luptă cu casa de discuri care deține drepturile de autor și cele de difuzare asupra pieselor lor. Miza este de milioane de euro.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Dan Bălan, Arsenie Todiraș și Radu Sârbu au făcut istorie cu celebrul refren al piesei ‘Dragostea din Tei’, o melodie care le-a adus nu doar succesul internațional, ci și zeci de milioane de euro în conturi. Piesa, lansată în 2004, a primit 7 discuri de platină, două de aur și unul de diamant și avea să reprezinte preambulul unei despărțiri cu scandal care a avut loc doar un an mai târziu.
Potrivit fanatik.ro, O-Zone se judecă acum cu casa de discuri Cat Music pentru o ‘mică’ scăpare din contractul semnat cu ani în urmă.
Paradoxal, drepturile de autor și cele conexe nu aparțin trupei O-Zone, ci au fost vândute către Cat Music, cea mai mare casă de discuri din România din ultimii 30 de ani. Cum discuțiile nu au avut nici un succes la nivel de avocați, cei trei membri ai trupei au trecut la planul doi și speră rezolvarea conflictului în instanță.
Procesul se va judeca la Tribunalul București și se anunță deja ca fiind unul dintre cele mai răsunătoare din industria muzicală a ultimilor ani, mai ales că miza ar putea fi una enormă din punct de vedere financiar.
Asta în condițiile în care toate clipurile importante ale trupei O-Zone sunt, în acest moment, pe canalul de Youtube al Cat Music și au produs zeci de milioane de vizualizări.
Citește și: Andreea Antonescu a suferit de o boală gravă:„Făceam citostatice
Citește și: Magda Pălimariu face naveta prin Europa, după nuntă.De ce pleacă mereu din țară
De ce a dat O-Zone în judecată casa de discuri
În momentul în care a fost semnat contractul de vânzare al drepturilor de autor și a celor conexe, în acte, așa cum se procedează conform uzanțelor din dreptul civil, au fost trecute și canalele de difuzare care sunt monetizate de casa de discuri.
Doar că, la acea vreme, nu existau, ca acum, atât de multe canale de difuzare ale melodiilor care ajungeau să fie fredonate în toată lumea, iar O-Zone vrea schimbarea contractului făcut cu casa de discuri. Altminteri, băieții pierd o avere, în continuare, având în vedere că toți banii făcuți de piesele lor merg exclusiv la casa de discuri.
Reacția casei de discuri în scandalul cu O-Zone
Dan Popi, proprietarul casei de discuri Cat Music, a explicat despre ce este vorba în procesul pe care l-au deschis cei de la O-Zone împotriva firmei sale.
‘Este un diferend comercial, nu este o neînțelegere privind drepturile de autor. Nu pot să comentez. Tot ce pot să spun este că e un diferend comercial, nu are legătură cu vreo neînțelegere asupra proprietății intelectuale. Nu sunt puse în discuție proprietatea asupra diverselor categorii de drepturi (difuzare radio, tv, Youtube, n.red.).
Suntem într-o relație bună, am avut o neînțelegere comercială, nu am putut să o reglăm direct și atunci lăsăm instanța să decidă’, a explicat Dan Popi de la Cat Music pentru Fanatik.ro.
‘Să vedem ce se va hotărî în instanță. Dar vă spun că nu este nimic serios, nu e nimic care să pună în discuție proprietatea intelectuală, se pune în discuție cum se împart niște resurse.
Este vorba, mai exact, despre cum se împart resursele acum că au apărut niște tipuri noi de monetizare și care nu erau prevăzute în contractele inițiale, pentru că nu existau (Apple Music, Spotify, alte aplicații de streaming muzical, etc. n.red.) la momentul respectiv.
Nu e nimic serios, nu am putut să ajungem la o concluzie direct și am apelat la această soluție’, a mai spus Dan Popi.
Trebuie însă precizat că, la această oră, platformele de streaming muzical se apropie, ca număr de accesări, de deja clasicul Youtube, iar sumele pentru care se judecă cele două părți ar putea ajunge, în viitor, să fie măsurate în milioane de euro.