Tot ce-i mai bun pe lume ori e ilegal, ori e imoral, ori îngraşă! Dulciurile se încadrează, fără doar şi poate în categoria „bun'-ului care îngraşă, dar ce ne facem atunci când pofta este atât de mare, încât nu ne putem abţine, oricât ne dorim să slăbim? Nutriţioniştii spun că există soluţii şi, de multe ori, atunci când simţim nevoia de a mânca alimente dulci suntem, de fapt, deshidrataţi. Nu v-aţi fi gândit la asta, nu?
Poftele alimentare sunt dorințele intense și uneori irezistibile de a mânca alimente care ne oferă plăcere și nu neapărat sunt sănătoase: cele bogate în zaharuri și alți carbohidrați.
Acestea produc anumite substanțe chimice precum serotonina, dopamina și alte endorfine care ne stimulează creierul, însă au consecințe asupra siluetei și a sănătății pe termen lung.
Iată 7 sfaturi, ușor de urmat, pentru a scăpa de pofta și dependența de alimente nesănătoase:
1. Bea apă atunci când ai poftă de dulce
Corpul poate interpreta gresit semnalele creierului, iar ceea ce se simte ca o poftă de mâncare poate fi un semn de sete. Bea un pahar mare de apa și așteaptă câteva minute. Dacă pofta dispare, corpul tău avea, de fapt, nevoie doar să se hidrateze.
2. Fă mișcare
Unele sesiuni rapide de exerciții sau plimbările rapide, de 15 minute, ameliorează pofta de dulce. Este indicat să ai un abonament la sala de sport, unde să mergi periodic, astfel încât organismul tău să se obișnuiască cu acest program și să fie mai disciplinat.
3. Fă diferența între poftă și foame
Fă testul fructului. Mai exact, atunci când simți nevoia să mănânci ceva dulce, întreabă-te dacă poți mânca un fruct. Dacă răspunsul este da, atunci este posibil să îți fie foame, iar, dacă raspunsul este nu, atunci o poți considera doar o poftă. Reduci astfel șansa ca să te refugiezi în dulciuri atunci când, de fapt, ai avea nevoie doar de un fruct sau alt aliment sănătos.
4. Controlează-ți nivelul de stres
Stresul îi pot determina pe unii oameni să aibă pofta de alimente zaharoase sau mai bogate în calorii. Când simți acest lucru, ia o scurtă pauză de la muncă, fă exerciții de respirație, iar, dacă timpul și locul îți permit, fă meditație și yoga. Ai nevoie să te reechilibrezi pentru binele psihicului tau, cât și pentru silueta și sănătatea ta.
5. Nu te înfometa!
Altfel, intri într-un cerc vicios. Te vei lupta mai mult cu senzația de foame și riști să clachezi și să te refugiezi în alimente nesănătoase până la urmă. Este indicat să îți structurezi inteligent planul alimentar.
6. Consumă multe proteine
Consumul de proteine poate reduce la minimum poftele alimentare și menține organismul satisfacut pentru mai mult timp.
Proteinele pot fi de ajutor atunci când sunt consumate la micul dejun. Acest lucru te va ajuta sa controlezi mai ușor consumul de alimente bogate în calorii pe parcursul zilei.
7. O zi de răsfăț pe săptămână
Americanii o numesc Cheat Day. Dacă te chinuie permanent ideea că nu ai acces la dulciuri și la alte alimente tentante, poți face o excepție o zi pe săptămână. De exemplu, duminica poți gusta din alimentele la care pofteai în timpul săptămânii. Cu toate acestea, ar fi o idee bună să vorbești cu un profesionist. Un medic nutritionist sau un antrenor personal te poate ajuta să elaborezi un plan alimentar sănătos, care să-ți reducă poftele. În cele din urmă, vei vedea cele mai bune rezultate doar dacă faci modificări dietetice pe care să le poți menține pe termen lung, explică Irina Alionte, fondatorul unui centru de transformare corporală din București.