Ester Peony a fost revelația acestui an în Finalei Eurovision România, artista fiind cea care ne va reprezenta pe 16 mai la Tel Aviv. A fost apreciată, dar și contestată, însă este optimistă că o să facă o impresie bună la Eurovision.
Este iubitoare de pisici, devoratoare de seriale, iar plăcerile ei vinovate sunt sucurile acidulate și mâncarea fast food, dar, mai presus de orice, este pasionată de muzică. Totul despre Ester Peony, artista care ne va reprezenta anul acesta la Eurovision în Tel Aviv, într-un interviu în care vorbește deschis despre trecut, prezent, dar și despre planurile de viitor… Care nu sunt puține, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.
„Trebuie să iubești ceea ce faci”
Ester, ai fost revelația acestei finale Eurovision România. Știu că ai colaborat cu mai mulți artiști români și ești cunoscută unui public nișat', dar nu și publicului consumator de televiziune. Cum de a reușit, așadar, o artistă mai puțin cunoscută în România o asemenea performanță?
Cred că munca, determinarea și, mai ales, dorința de a face performanță sunt cu adevărat locomotivele reușitei în orice domeniu. Însă mai cred și că toate aceste elemente nu au nicio valoare în lipsa sentimentului de încredere în potențialul tău, chiar dacă la prima vedere visul tău pare imposibil de realizat. Trebui să iubești ceea ce faci, iar acest sentiment trebuie să ajungă la cei care te ascultă sau te privesc.
Imediat după ce ai câștigat, spuneai că nu poți să crezi… Dat fiind că ai concurat alături de voci foarte bune, care aveau și avantantajul notorietății, câte șanse ți-ai dat la începutul competiției?
Într-adevăr, am concurat alături de voci foarte bune, însă nu am privit niciodată lipsa notorietății ca pe un handicap. Am pășit încrezătoare pe scenă și, chiar dacă la aflarea rezultatului am fost surprinsă, cred că am fost mai mult surprinsă de mine și de acea confirmare a reușitei. Nu mi-am privit niciodată concurenții ca pe niște pericole', pur și simplu m-am bucurat de fiecare moment din competiție.
Ai compus piesa „On a Sunday' împreună cu Alexandru Șerbu. Cât a durat până ați perfecționat-o și pe ce ați mizat? Se știe că, de obicei, melodiile pentru Eurovision au o anumită linie melodică… Ce a fost diferit la voi?
Haide să îți spun o mică poveste: Alexandru Șerbu își acorda chitara exact pe acordurile de la începutul piesei (cu un semiton mai jos față de varianta actuală), iar eu am avut un moment de inspirație și așa au luat naștere primele note ale liniei melodice. Am continuat procesul creativ, iar prima varianta de bază a piesei, inclusiv producția muzicală, au apărut chiar în acea seară. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat spre finalul lunii noiembrie 2018, după momentul de început al înscrierilor pentru SN2019.
În zilele următoare, am început să șlefuim piesa și să scriem versurile alături de prietena noastră, Ioana Victoria Badea, ducând-o tot mai aproape de varianta finală, însă cu nicio grabă, pentru că la momentul acela nu aveam niciun deadline de respectat. Deadline-ul a apărut cu câteva zile înainte de 9 decembrie (termenul-limită de înscriere în SN2019), la sfatul tatălui lui Alexandru de a înscrie piesa la Eurovision. Așadar, piesa a fost înscrisă în ultimul moment, a fost, fizic, ultima piesă înscrisă în concurs.
Chiar dacă tot ceea ce v-am relatat pare o întâmplare, cred că tocmai lipsa filtrelor' și a ideilor preconcepute față de cum ar trebui sau nu să sune o piesă a dus către o creație pură, cu care oamenii rezonează, iar acestea au fost printre elementele care ne-au diferențiat.
„Într-o competiție este foarte sănătos să intri cu un gând câștigător”
Care au fost artiștii și piesele de care te-ai temut când ai intrat în concurs? Cui îi dădeai șanse egale de câștig? Dacă nu ai fi concurat, pe cine ai fi votat? Pe Laura Bretan, pe Bella Santiago sau pe…
Într-o competiție este foarte sănătos să intri cu un gând câștigător, dar în același timp este bine să nu ignori talentul celorlalți concurenți. A fost o selecție puternică, unde am avut plăcerea să cunosc mulți oameni talentați, chiar să legăm prietenii. Este evident că au existat favoriți în această competiție, însă, în contextual unei asemenea selecții, îmi este greu să dau votul meu unui singur concurent, știind cât de mult am muncit cu toții.
Nu e un secret pentru nimeni că, imediat după concurs, s-a iscat un scandal apropo de sistemul de votare (de altfel, nu e prima oară) și ai fost contestată. Cum crezi că ar fi stat lucrurile dacă piesa câștigătoare ar fi fost aleasă exclusiv în urma televotingului?
În spatele fiecărui artist există un număr de fani mai mic sau mai mare. Cred că, indiferent de cum aș fi ieșit câștigătoare, este natural ca fanii altor concurenți să își exprime nemulțumirea într-un fel sau altul, mai ales într-o competiție de asemenea anvergură. Important este faptul că toți acești fani, ai tuturor concurenților, sunt interesați de Eurovision și se implică în acest fenomen cu atâta energie și pasiune.
Lipsa notorietății a jucat un rol crucial în această diferență de vot
De ce crezi că ai fost favorita juriului, dar nu și a publicului? Ți se pare că te-ai adresat unui public care nu e pregătit pentru muzica ta?
Cred că lipsa notorietății a jucat un rol crucial în această diferență de vot. Publicul din România are o educație muzicală bună, însă este în natura umană, indiferent de context, să îți pui încrederea într-un om pe care îl cunoști deja.
Nu pot să nu observ că, pe YouTube, lucrurile stau cu totul altfel. În online, piesa ta este extrem de apreciată, și nu doar de către români. Internauți din toată lumea te felicită și îți urează succes la Eurovision…
Într-adevăr, feedback-ul din zona online este unul foarte bun, iar pentru toate mesajele și comentariile frumoase vreau să le mulțumesc din tot sufletul! Sper ca toată această simpatie, toate comentariile frumoase să se concretizeze în voturi pentru România, la etapa internațională a concursului.
„Lucrăm intens la perfecționarea show-ului”
Ce se va schimba în interpretarea de la Tel Aviv? Bănuiesc că ați pus deja la punct toate detaliile, începând cu show-ul de pe scenă și încheind cu outfitul tău. Cu ce ne vei surprinde?
Hmm, da, lucrăm intens la perfecționarea show-ului, alături de mine se află o echipă de profesioniști care acordă atenție fiecărui detaliu, oricât de mic și aparent neînsemnat. Vom păstra mood-ul dark, misterios, însă nu vă pot dezvălui mai multe detalii, prefer să rămână o surpriză!
Câte șanse sunt ca Ester Peony să ne facă, pentru prima oară, bucuria de a găzdui Eurovisionul la București în 2020?
Prefer să mă abțin de la a face un pronostic cu privire la rezultatul competiției internaționale. Ceea ce vă pot spune este că același sentiment pe care l-am avut pe scena Finalei Selecției Naționale îl voi lua cu mine și la Tel Aviv.
„Am alături de mine omul meu drag”
Abia începem să te cunoaștem ca artist, dar ce ne poți spune despre Ester ca om? Ce pasiuni ai în afara muzicii? Ai un iubit, îți dorești copii, îți place să călătorești? Care sunt plăcerile tale vinovate? Unde și mai ales ce te vezi făcând peste 10 ani?
Daa, în primul rând haide să vorbim despre pisicile mele, pe care le ador! Juicy și Grizon sunt două răsfățate care îmi fac ziua mai frumoasă. Pe Juicy am adoptat-o după ce am găsit-o pe stradă, nu cred că avea mai mult de o lună. Iubesc animalele în general.
Îmi place foarte mult să călătoresc, ador marea, mâncarea fast food, băuturile acidulate și serialele. Mai nou, am descoperit că am o pasiune pentru dans și vreau ca în viitorul apropiat să îmi dezvolt și această latură.
În afară de familia mea, căreia îi mulțumesc pentru toată dragostea și tot sprijinul, am alături de mine omul meu drag. Suntem împreună de aproape 6 ani, timp în care ne-am completat unul pe celălalt la bine și la greu. Peste 10 ani vreau să fi cântat deja pe scenele mari ale lumii, să compun pentru artiștii mari din industria muzicală și, de ce nu?, să am o fetiță frumoasă!
Îți urăm succes și îți ținem pumnii la Tel Aviv, în luna mai!
Vă mulțumesc, le mulțumesc și cititorilor VIVA și îi invit pe toți românii, inclusiv pe românii din diaspora, să fie alături de România pe data de 16 mai, în a două semifinală, și pe 18 mai, în Marea Finală! Vă îmbrățișez și vă doresc o primăvară minunată!
Foto: PR