Alimente cancerigene în meniul nostru zilnic? Ei bine, da! Oricât de greu ne-ar fi să acceptăm, acesta este cruntul adevăr. Nu mai este un secret pentru nimeni că alimentaţia omului modern abundă de substanţe chimice cu potenţial cancerigen, dar privim cu teamă că alimente pe care le avem tot timpul în frigider ne-ar putea face foarte mare rău.
-
Alimente cancerigene: afumăturile şi mezelurile
„Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer’, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit studiilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%. „Mezelurile conţîn nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer', avertizează Meryl Pritchard, un nutriţionist celebru.
Includerea mezelurilor și a altor produse de carne procesată în grupa agenților care pot provoca această boală, precum tutunul sau azbestul, nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, notează Centrul Internaţional de Cercetări asupra Cancerului.
De ani buni, medici și nutriționiști din întreagă lume atrag atenția asupra faptului că aditivii din mezeluri – printre care conservanții numiți nitrit și nitrat de sodiu (E250 și E251) – favorizează apariția cancerului. Chiar Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a impus producătorilor de mezeluri limite în folosirea nitritilor din cauza că – în timpul procesului de digestie – ele pot formă niște compuși numiți nitrozamine, care cauzează cancer.
-
Alimente cancerigene: conservele de roşii
Roşiile, atât cele crude, cât şi cele gătite se numără printre alimentele cu un puternic efect anticancerigen, datorită licopenului pe care îl conţin. Nu acelaşi lucru se poate spune despre roşiile la conservă care se transformă într-un aliment cu potenţial cancerigen, din cauza materialul folosit în conserve conţine bisfenol-A, un estrogen sintetic care produce afecţiuni ce variază de la probleme de reproducere şi până la boli cardiace, diabet, cancer şi obezitate. Această substanţă se infiltrează cu uşurinţă în alimentele acide, cum ar fi roşiile.
-
Alimente cancerigene: carnea roşie
Un studiu efectuat în Statele Unite de către The Național Institutes of HealthAmerican Association of Retired Persons (NIH-AARP) raportează asocierea dintre consumul de carne roșie și procesată ca factor de risc comun pentru toate cauzele de mortalitate, dar în special pentru cancer. Carnea considerată cu potenţial cancerigen ar fi carnea de porc, de vacă, de gâscă, de rață și de vânat, de miel, de oaie, untură, untul, slănina, costița și mezelurile (toate).
Potrivit studiilor, 1/2 kg carne friptă la grătar dezvoltă tot atâta benzpiren cât 600 de țigări fumate.
În timpul gătirii, în carnea roșie se formează amine heterociclice pentru că temperatura înaltă de gătire face că aminoacizii și creatina să reacționeze, formând aceste amîne potențial cancerigene. Prepararea la cuptor sau rotisor dezvoltă temperaturi mai mici și deci mai puține amîne cancerigene.
-
Alimente cancerigene: zahărul
Studiile arată că zahărul este principalul element care hrănește tumorile, făcându-le să crească și să se răspândescă într-un ritm alert. Metabolismul tumorilor maligne este dependent de consumul de glucoză (glucoză este formă sub care se prezintă în corp zahărul digerat), epxlică medicul David Servan Schreiber în cartea să „Anticancer'.
„Când mâncăm alimente pe bază de zahăr şi făînă albă nivelul de glucoză din sânge se măreşte cu rapiditate. Imediat, corpul eliberează insulină pentru a da posibilitate glucozei să între în celule. Secreţia de insulină e însoţită de eliberarea altor molecule numite IGF (insulin like growth factor) care stimulează dezvoltarea celulelor. (…) În prezent cunoaştem faptul că aceste creşteri ale nivelului secreţiei de insulină şi IGF stimulează în mod direct dezvoltarea celulelor canceroase şi capacitatea lor de a invada ţesuturile învecinate’, spune specialistul în cartea sa.
-
Alimente cancerigene: laptele de vacă
Potrivit unor studii recente, laptele de vacă și produsele lactate din lapte de vacă cresc numărul cancerelor de prostată, atunci când sunt consumate zilnic şi în cantitate mare. Explicația științifică este că laptele de vacă crează un mediu propice de dezvoltare a celulelor canceroase, prin aciditatea pe care o produc în organism. Nu acelaşi lucru se poate spune despre laptele de capră, care este alcalin.
-
Alimente cancerigene: sucurile acidulate
O echipă de cercetători din Franţa au studiat legătura dintre băuturile acidulate şi riscul de cancer. „Am constatat că sporirea consumului de băuturi îndulcite a fost asociată pozitiv cu riscul de cancer în general şi cu cel mamar', au notat autorii cercetării publicate în British Medical Journal (BMJ).
„Sporirea cu doar 100 de mililitri pe zi, în medie, a consumului de băuturi îndulcite, echivalentă cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doză standard, este asociată cu o creştere de 18% a riscului cancer' în general, a declarat doctor Mathilde Touvier, conducătoarea Echipei de Cercetare în Epidemiologie Nutriţională (EREN). În cazul cancerului mamar, s-a observat o creştere cu 22% a riscului.
-
Alimente cancerigene: aspartamul
Aspartamul este cancerigen, potrivit unor studii recente. Aspartamul provoacă leziuni dramatice ale creierului şi lasă în sânge urme de metanol.
-
Alimente cancerigene: dulciurile coapte şi cartofii prăjiţi
Dulciuri coapte pentru că au în componenţa acrilamidă. Se ştie că acrilamidă (acrylamide) este o substanţă care poate induce cancer. Se mai ştie că ea apare în diverse produse alimentare, în special prin prepararea termică (reacţia Maillard). Temperaturile mari sunt responsabile de cele mai multe ori de formarea acrilamidei, în cartofii prăjiţi, că exemplu des întâlnit. Alte produse alimentare în care găsim această otravă sunt nucile, migdalele şi seminţele prăjite, floricele de porumb, pizza, unt de arahide.
Cartofi prăjiţi, chips-uri şi snack-uri care conţîn grăsimi trans. Specialiștii ne spun că atunci când dorim să prăjim cartofi să ne aducem aminte că în contact cu uleiul încins, cartoful se transformă într-un aliment cancerigen.
-
Alimente cancerigene: peştele de cultură
Peştele de cultură poate conţine niveluri ridicate de toxine şi prezintă un mare risc al declanșării cancerului, după cum susține Dr. David Carpenter, directorul al Institutului pentru Sănătate şi Mediu de la Universitatea din Albany. Acest aliment este infestat cu diverse produse chimice – bifenili policlorurați, materiale ignifuge, pesticide și antibiotice.
Deși face parte din categoria de lux a alimentelor, somonul de la noi de pe piață este, în general, cel de cultură care este hrănit artificial, spun nutriționiștii. „În general, ceea ce avem noi pe piață este pește de cultură. Somonul de cultură este hrănit artificial, de asta este și mai gras. Beneficiul de Omega 3 obținut din somon își pierde practic din valoare’, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu, citată de doctorulzilei.ro.
Specialiștii spun că mulți pești de cultură sunt crescuți într-un bazin de tipul unei căzi, iar pe fundul apei este plin de reziduuri. La fel de toxic este și pangasiusul.
-
Alimente cancerigene: carbohidraţii
Făina albă rafinată şi toate produsele alimentare care au la bază acest ingredient sunt extrem de periculoase pentru sănătate. Un studiu publicat în revistă de specialitate Cancer Epidemiology arată că prin consumul sporit de carbohidrați prelucrați riscul de cancer sporește cu 220%.
Când mâncăm alimente care conţin carbohidraţi, sistemul digestiv descompune acei carbohidraţi digerabili în zahăr / glucoză, care pătrunde în sânge, iar pe măsură ce nivelul glucozei din sânge (glicemia) creşte, pancreasul produce insulină, un hormon care îndeamnă celulele să absoarbă glucoză pentru energie.
Pâinea albă, cartofii, orezul şi covrigii sunt alimente din care a fost eliminată fibra, produse rafinate, cu un indice glicemic crescut, asocaţi cu apariţia cancerului pulmonar.