Ţi se întâmplă să mai împrumuţi periuţa de dinţi? Iată ce boli poţi lua!

.

Studiile arată că 1 din 4 oameni obișnuiesc să împrumute periuța de dinți apropiaților. Există, însă, o serie de pericole la care te expui atunci când o altă persoană se spală pe dinți cu periuța ta, pe care apoi o folosești.

 


„Cavitatea orală a fiecărui om conține sute de tipuri de microorganisme specifice fiecărui individ în parte. În momentul periajului, o parte din aceste microorganisme aflate pe suprafața dinților și în compoziția plăcii bacteriene se depun și pe perii periuței de dinți. Aceasta devine din ce în ce mai încărcată cu microorganismele rezidente în cavitatea orală a pacientului. A împărți deci periuța de dinți cu o altă persoană, indiferent de statusul relațional, reprezintă o metodă clară și sigură de a adăuga colecției de microorganisme din cavitatea orală alte câteva sute de specii de microorganisme care în mod normal nu existau până atunci’, declară medicul stomatolog Adrian Mina.


 

Problema parodontozei

 

Împrumutarea periuței de dinți cuiva, indiferent cât de apropiată îți este acea persoană, nu face decât să te expună la pericolul contaminării cu viruși extrem de periculoși pentru sănătatea orală.

„Dacă un pacient cu boală parodontală face schimb de periuțe cu un alt pacient care nu prezintă această afecțiune, acesta din urmă acumulează la nivelul cavității orale microorganismele care au determinat apariția bolii parodontale, iar riscul ca și acesta să o dezvolte acum este extraordinar de mare. Deci schimbul de periuțe între persoane cu un status relațional diferit, familie, prieteni sau parteneri de viață, reprezintă, de fapt, un schimb clar de potențiale probleme ale cavității orale’, adaugă medicul.


 

Se pot transmite hepatita şi HIV

 

Medicul dezvăluie că nu doar sănătatea orală îți este pusă în pericol atunci când împarți periuța de dinți cu altcineva, ci și starea generală de sănătate.

„Uneori, în timpul periajului, se produc și ușoare sângerări la nivel gingival cauzate de un periaj intempestiv sau de existența unei gingivite cronice. Problema cea mai mare cu aceste sângerări gingivale este calitatea de vehicul pe care o deține sângele. Prin intermediul acestuia, boli precum hepatite și HIV se pot transmite cu ușurință prin schimbul de periuțe.


Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!

De asemenea, prin schimbul de salivă se pot transmite diferite alte boli cu răsunet la nivelul cavității orale sau sistemic, cum ar fi infecțiile cu virusul herpetic, mononucleoza infecțioasă, virusuri gripale și paragripale, virusul varicelei și chiar infecții streptococie și candidozice.

În concluzie, schimbul de periuțe nu face decât o defavoare persoanelor care o împrumută prin acumulare de noi microorganisme și susceptibilitate la afecțiuni noi sistemice și ale cavității orale’, spune Dr. Adrian Mina.