Strategia lui Putin în Ucraina. De ce evită „din toate puterile” întâlnirea cu Zelenski

.

Se vorbea despre un acord de pace între Rusia și Ucraina, acum o lună, dar mai multe informații contrazic acum această informație. Se pare că Putin ar avea o altă strategie în Ucraina. Totodată, se vorbește în cercurile înalte că Vladimir Putin evită „cu toate puterile” o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Trei surse de la Kremlin ar fi declarat pentru Financial Times că Putin s-a răzgândit și nu mai poate fi vorba despre pace cu Ucraina. Ce vrea acum liderul de la Kremlin: să cucerească cât mai mult teritoriu în Ucraina, în timp ce evită din răsputeri orice dialog cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Putin crede sincer în prostiile pe care le aude la televiziunea [rusă] și vrea să câștige cât mai mult’, a spus o persoană informată despre discuțiile avute de Vladimir Putin, citează Libertatea. Prin urmare, interesul său pentru eforturile diplomatice de a pune capăt invaziei din Ucraina a dispărut complet. Dacă a fost cândva, cu adevărat, în prim-plan.


Scufundarea navei Moskva de către Ucraina, moment umilitor pentru Putin

La sfârșitul lunii martie, Moscova și Kievul au ajuns la un acord privind proiectul de negociere, în cadrul întâlnirii de la Istanbul. De atunci, discuțiile au stagnat. Președintele ucrainean a acuzat Rusia că a comis crime de război în Bucha și Mariupol, iar oficialii ruși au spus că negocierile au ajuns într-un impas.

Un moment-cheie a fost și faptul că Ucraina a scufundat Moskva, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, susțin două persoane care știu discuțiile din jurul președintelui Putin.


„Exista speranță pentru o înțelegere. Putin oscila. Trebuie să găsească o modalitate de a ieși din asta un câștigător’, a spus una din sursele Financial Times. După scufundarea crucișătorului, „Putin a fost împotriva semnării a orice… după Moskva nu pare un învingător, pentru că a fost umilitor’, a adăugat sursa.

Oficialii ucraineni și occidentali s-au îndoit întotdeauna de implicarea lui Putin în negocierile de pace, bănuind că este o modalitate de a câștiga timp pentru ofensiva Moscovei.


Președintele rus pare să aibă o viziune distorsionată asupra războiului, una cum este prezentată de generalii săi și cum este prezentată la televiziunea rusă, au spus sursele familiare cu conversațiile avute de Putin. Ele au adăugat că Putin a insistat, în ciuda tuturor dovezilor contrare, că forțele sale nu au vizat civili în timpul unor atacuri precum asediul uzinei Azovstal, ultimul bastion al rezistenței forțelor ucrainene în orașul Mariupol.

Putin evită „din toate puterile’ întâlnirea cu Zelenski


Intermediari precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele Consiliului European Charles Michel și oligarhul rus Roman Abramovici au încercat să-l convingă pe Putin să se întâlnească cu Zelenski în speranța de a ieși din impas.

Însă Putin i-a spus lui Michel într-un apel telefonic avut vineri că discuțiile au eșuat pentru că Ucraina „a ridicat un zid’ și a spus că „nu este momentul potrivit’ să se întâlnească cu Zelenski, potrivit unei persoane informate despre acea conversație.


Negociatorii au interpretat că Moscova crede că poate captura mai mult teritoriu ucrainean, mai degrabă decât un indiciu că discuțiile au nevoie de mai mult timp pentru a găsi puncte comune.

Putin evită „din toate puterile’ întâlnirea cu Zelenski, a spus o persoană implicată în negocierile de pace. „Vrea ca totul să fie decis înainte de întâlnirea lor personală.’

Citește și: Prima imagine cu fiica lui Cristiano Ronaldo, după ce fratele ei geamăn a murit la naștere:„Acum este momentul să…


Citește și: Cum și-a cunoscut Celia soțul și cum a fost cerută în căsătorie:„Pentru el, era prima dată în viață când…/ EXCLUSIV

Citește și: Cătălin Botezatu, prima reacție după ce a fost acuzat că și-a făcut operații estetice:„Niciodată să nu spui niciodată 

Zelenski a declarat sâmbătă că dorește ca discuțiile să continue, dar a spus că Ucraina nu va negocia dacă locuitorii din Mariupol vor fi uciși sau dacă autoritățile ruse din regiunea ocupată Herson, din sudul Ucrainei, vor organiza un referendum separatist.


Oficialii de la Kiev sunt îngrijorați că Putin ar putea merge mai departe decât obiectivul declarat al Rusiei de a captura Donbasului, regiunea de frontieră comună din estul Ucrainei, și, în schimb, să încerce să pună mâna pe întregul sud-est, rupând orice legătură la mare a Ucrainei, potrivit persoanelor implicate în încercarea de a pune capăt războiului.

Îngrijorările Kievului: Putin ar putea recurge la arme nucleare

Ucraina este încrezătoare că poate împinge trupele ruse înapoi și mai mult, după ce a dat peste cap planul inițial al lui Putin de a cuceri rapid țara, dar oficialii sunt din ce în ce mai îngrijorați că Moscova ar putea recurge la arme nucleare tactice dacă va suferi noi eșecuri, au spus două dintre persoanele citate de Financial Times.


În cadrul întrevederii avute miercuri cu Charles Michel la Kiev, Zelenski a spus că opinia publică ucraineană nu sprijină discuțiile de pace, adăugând că este conștient că lupta împotriva lui Putin este mai populară decât a face concesii, potrivit unei persoane familiarizate cu conversația lor.

Președintele turc Recep Erdogan a vorbit cu Zelenski duminică într-un efort de a reînvia negocierile blocate. Liderul turc a spus că Ankara este pregătită să sprijine negocierile de pace, potrivit unui comunicat al președinției turce. Erdogan a declarat vineri că speră să vorbească și cu Putin în zilele următoare.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, și un reprezentant al lui Abramovici nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii făcute de Financial Times.