Povestea lui Stanislav Petrov, ofițerul rus care a împiedicat un război nuclear cu SUA

 Dumba Gabriela
.

Stanislav Petrov este cunoscut în istorie drept ofițerul militar sovietic care a împiedicat un război nuclear cu SUA, în perioada de vârf a Războiului Rece, după ce a rămas calm și și-a păstrat umanitatea. Ziua de 26 septembrie 1983 este marcată în istorie ca ziua în care Stanislav Petrov a fost mai inteligent decât calculatoarele și a salvat planeta de la extincție. Iată ce a făcut în urmă cu aproape 40 de ani!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Stanislav Petrov a devenit unul dintre personajele principale ale Războiului Rece. S-au scris cărți despre el și s-a făcut chiar și un film documentar, premiat la sediul ONU. Cu toate acestea, el însuși nu s-a considerat niciodată un erou. Într-un interviu, Stanislav Petrov a spus: „Am salvat lumea? Nu, ce erou sunt?”.

2011 German Media Prize – Awards ceremony2011 German Media Prize – Awards ceremony

La primele ore ale dimineții de 26 septembrie 1983, sistemele de avertizare ale Uniunii Sovietice au detectat o posibilă lovitură cu rachete din Statele Unite ale Americii.

Petrov a apreciat ca un atac american ar trebui sa implice un numar ma mare de rachete, nu doar cinci sau sase, si a concluzionat ca e vorba de o eroare a sistemului de alertare. Acesta si-a anuntat superiorii ca nu e vorba de un atac iminent ci de o alerta falsa.

Citește și: Klaus Iohannis cere accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România

Citește și: Emil Rengle, dezvăluiri neașteptate la Survivor:'Eu nu am încredere în mine în fața bărbaților. Toată viața am fost intimidat'

Ce a făcut Stanislav Petrov în septembrie 1983

Informațiile apărute pe computer sugerau că au fost lansate mai multe rachete, iar protocolul armatei sovietice ar fi fost să riposteze cu un atac nuclear propriu.

Dar ofițerul de serviciu Stanislav Petrov – a cărui sarcină era să înregistreze lansările de rachete inamice – a decis să nu le raporteze superiorilor săi și, în schimb, le-a respins ca fiind o alarmă falsă.

Decizia sa ar putea sa fi evitat o riposta sovietica si declansarea unui conflict nuclear mondial, intr-un moment de tensiuni maxime intre Moscova si Washington.

Aceasta a fost o încălcare a instrucțiunilor sale. O abatere de la obligațiile ofițerului de serviciu s-a transformat într-o decizie care poate că a salvat lumea.

„Toate datele indicau că era în desfășurare un atac cu rachete. Dacă aș fi trimis raportul meu în lanțul de comandă, nimeni nu ar fi spus un cuvânt împotriva lui.

Tot ce trebuia să fac era să ajung la telefon, să ridic linia directă către comandanții noștri de vârf – dar nu puteam să mă mișc', a declarat Petrov pentru serviciul rus al BBC, la 30 de ani după acea noapte, potrivit libertatea.ro.

Specialistii sovietici au stabilit ulterior ca alerta falsa a fost provocata de o interpretare eronata a reflexiei razelor solare asupra norilor, confundata cu degajarea de energie a rachetelor la decolare.

La cateva luni dupa incident, Stanislav a primit o decoratie „Pentru merite aduse Patriei in cadrul fortelor armate”, fara nicio explicatie, potrivit lui Dmitri.

La câteva luni după incident, a demisionat și s-a angajat ca inginer de cercetare.

Stanislav Petrov, „Omul care a salvat lumea”

În 2013, regizorul danez Peter Anthony a lansat un documentar despre povestea lui Petrov, „Omul care a salvat lumea'. În timpul unei vizite în Statele Unite, pentru filmarea documentarului, Petrov a făcut un turneu în mai 2007 la Minuteman Missile National Historic Site, un sit istoric național american înființat în 1999 lângă Wall, Dakota de Sud, pentru a ilustra istoria Războiului Rece și dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale.

În timpul vizitei, Stanislav Petrov a mărturisit că nu s-ar fi gândit niciodată că va putea să viziteze „unul dintre cele mai sigure locuri ale inamicului'. 

Documentarul intitulat „Omul care a salvat lumea', în care apare și actorul Kevin Costner, a câștigat mai multe premii. În 2016, acesta a primit premiul pentru cel mai bun documentar. Această distincție a fost acordată la premiile Bodil, principalele premii cinematografice daneze acordate de Asociația daneză a criticilor de film.

Stanislav Petrov a murit la 77 de ani

Stanislav Petrov a murit pe 19 mai 2017, in apartamentul sau din Friazino, la 20 km nord-est de Moscova.

Vestea mortii sale s-a aflat abia in septembrie acelasi an, cand regizorul german Karl Schumacher, cel care a facut cunoscuta povestea sa, a sunat pentru a-i ura la multi ani fostului ofiter sovietic.

Fiul lui Petrov i-a spus lui Schumacher ca tatal sau a murit in mai, potrivit Time.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton