Angela Gheorghiu, mesaj dureros despre cariera sa din România: „Nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă”

.

Soprana Angela Gheorghiu a transmis un mesaj trist pe rețelele de socializare, cu privire la abordarea autorităților din România atunci când vine vorba despre evenimentele culturale. Soprana este recunoscută la nivel mondial și, cu toate acestea, nu a fost invitată de instituțiile culturale și vestivalurile autohtone pentru a cânta.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI

Soprana Angela Gheorghiu este una dintre cele mai renumite interprete de operă din lume și a reușit să câștige numeroase distincții pentru activitatea sa. Cu toate acestea, deși are o carieră de 31 de ani în domeniu, Angela Gheorghiu nu a fost invitată să susțină recitaluri sau să interpreteze roluri de operă și în țara sa natală. Mâhnită de atitudinea autorităților, soprana și-a dezvăluit sentimentele pe rețelele de socializare.


Citește și: Povestea de dragoste dintre Angela Gheorghiu și iubitul mai tânăr cu 22 de ani. Cum l-a cunoscut soprana pe Mihai și ce a atras-o la el: „E îngerul meu pe Pământ!'

Citește și: Drama neștiută a sopranei Angela Gheorghiu: fostul ei soț era violent! „Am divorțat pentru el. Nu am mai vrut să trăiesc cu ideea că…'

Citește și: INTERVIU EXCLUSIV Angela Gheorghiu: „Fără România nu pot să trăiesc'

Citește și: Andrea Bocelli şi Angela Gheorghiu, în topul celor mai buni cântareţi de operă ai tuturor timpurilor!


Singurul și ultimul său spectacol din România pe care Angela Gheorghiu l-a marcat în carieră este cel de diplomă-examen, în cadrul absolvirii Universității de Muzică din București. Atunci, soprana a urcat pe scena Operei Naționale din Cluj, iar tristețea artistei predomină rândurile scrise pentru români, despre România. Potrivit spuselor sale, după o lungă perioadă de speranță, mâhnirea Angelei Gheorghiu a determinat-o să nu mai aștepte schimbarea și, implicit, invitația de a susține concerte în țara sa natală.


Angela Gheorghiu, carieră de 31 de ani peste hotare, fără concerte în țara sa natală

‘ În afara câtorva concerte sau recitaluri,
majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am
fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost
invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea
natală.


În mod regretabil, instituțiile de cultură din
România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să își
respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că
se întâmplă peste tot în lume pentru colegii mei, care sunt invitați să cânte
anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia,
Italia etc).

Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei
națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ
că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca
oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de
ignoranță.


Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia. Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?’, a scris Angela Gheorghiu pe contul său de Facebook.


Angela Gheorghiu a primit numeroase distincții internaționale

Deși autoritățile din România nu s-au implicat în promovarea Angelei Gheorghiu, soprana este una dintre artistele cu cele mai multe distincții din peisajul autohton. În portofoliul său se află 5 premii Gramophone, cel mai recent fiind primit în anul 2009. Mai mult decât atât, a primit și alte premii, cum ar fi Diapason DOr, Choc du Monde de la Musique din Franța, Cecilia Prize, Musica e dischi în Italia, International Classical Music Award. Printre multe alte distincții, Angela Gheorghiu a reușit să obțină un premiu și din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Foreign Lyric Production Award.

Sursa FOTO: Facebook.