Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, despre negocierile cu Ucraina: "Există speranțe pentru un compromis"

.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a afirmat că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar sunt speranţe privind un compromis. În schimb, Kievul nu a confirmat că ar fi de acord cu un eventual statut de neutralitate, ba chiar a respins variantele Rusiei.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că discuțiile de pace cu Ucraina nu au fost ușoare, dar că există speranța de a ajunge la un compromis.

Serghei Lavrov, despre negocierile cu Ucraina

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis', a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC, citat de Reuters, potrivit Agerpres.


Ministrul de Externe rus a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios’ în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski a părăsit reședința oficială pentru a vizita răniții dintr-un spital

Citește și: Zelenski cere o întâlnire cu Putin, pentru a pune capăt conflictului:Se pot face compromisuri, dar nu trebuie să fie o trădare a țării mele

Citește și: Zelenski solicită de la NATO o zonă de interdicție aeriană: „Rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru’


Citește și: Elon Musk l-a provocat pe Vladimir Putin la o luptă unu-la-unu. Miza este Ucraina

„Statutul de neutralitate este acum discutat serios, împreună, desigur, cu garanții de securitate’, a mai spus Lavrov.

În interviul acordat RBC News, șeful diplomației ruse a declarat că printre problemele-cheie discutate se numără securitatea populației din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei și drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina. Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, a spus și el că neutralitatea reprezintă o chestiune-cheie a tratativelor, dând în acest sens exemplul Suediei sau Austriei, două state membre UE, dar nu și NATO.


Kievul nu a confirmat că e de acord cu statutul de neutralitate

Guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei. Negocierile de pace „par să fie mai realiste, dar este nevoie de mai mult timp', a transmis Volodmir Zelenski într-un mesaj video. Cu toate acestea, Kievul își păstrează precauția.
Până acum, Kievul nu a confirmat că ar fi de acord cu un astfel de statut de neutralitate. De altfel, Ucraina a respins propunerile privind o neutralitate comparabilă cu cea a Austriei sau Suediei, afirmând că discuțiile cu Moscova ar trebui să se concentreze pe „garanții de securitate’.


„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Rusia. În consecință, modelul nu poate fi decât „ucrainean’ și numai pe garanții de securitate verificate din punct de vedere juridic’, a declarat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, într-un mesaj publicat de biroul președintelui Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

FotoȘ Hepta, Profimedia