Românii din diaspora au la dispoziție maximum 15 zile să revină acasă pentru încorporare, în caz de război: „Prin ordin de chemare”

 Martin Lorena
.

Românii din diaspora au la dispoziție maximum 15 zile să revină acasă pentru încorporare, în caz de război. Războiul dintre Rusia și Ucraina ridică tot mai multe semne de întrebare în rândul românilor. Aceștia, speriați din cauza apropierii teritoriale, dezvoltă curiozități la care experții încearcă să ofere răspunsul. Iată ce se întâmplă cu cei care se află în diaspora!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Apropierea teritorială dintre România și Ucraina, în contextul atacurilor din partea armetei ruse, aduce multe semne de întrebare pentru cetățenii țării noastre. Aceștia se gândesc la faptul că Vladimir Putin ar putea ordona trupelor sale să invadeze România. În acest caz, bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani au obligativitatea de a-și apăra teritoriul. În privința celor aflați în diaspora, ei au la dispoziție 15 zile pentru a se întoarce în țară și a se înrola în armată.

1-Imagini-Kiev-51-Imagini-Kiev-5

În acest context, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a stabilit un act normativ care arată ce obligații au românii aflați în diaspora, în cazul unui război în România.

Citește și: Zelenski, un nou avertisment pentru armata rusă: „Vom lupta până ne vom recâştiga pământul'

Citește și: Zelenski retrage soldaţii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume

Citește și: Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene

Citește și: Presa israeliană: Putin i-a făcut o ofertă finală lui Zelenski. Președintele ucrainean are de luat o decizie dificilă

Românii din diaspora au la dispoziție maximum 15 zile să revină acasă pentru încorporare, în caz de război

Românii care sunt plecați la muncă sau în vacanță în străinătate, au obligativitatea de a se întoarce în termen de 15 zile în țara-mamă. Aceștia trebuie să se înroleze în armată imediat cum ajung pe teritoriul lor, în cazul unui război. Potrivit draftului de act normativ, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) poate impune situația de criză.

'Prin excepție, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, cetățenii încorporabili cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidența cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar.', se arată în document.

Mai mult decât atât, există o diferență între românii plecați în Europa și cei de pe alte continente. În document se arată că bărbații plecați într-o țară apropiată, au la dispoziție doar 5 zile pentru a reveni în România. Cei plecați de pe continent, pot să se înroleze în termen de 15 zile.

„Prin excepție, instituirea stării de urgență, a stării de asediu ori la declararea stării de imobilizare sau a stării de război, rezerviștii voluntari și rezerviștii din rezerva operațională cu domiciliul în România, plecați temporar în afara țării, au obligația de a se prezenta la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale în termen de maximum 5 zile de la data notificării, pentru cei plecați în țări din Europa, respectiv 15 zile calendaristice de la data notificării, pentru cei plecați în țări din afara Europei.', se mai arată în document.

Persoanele vor fi notificate

Românii din diaspora vor primi o notificare în care li se cere înrolarea în armată, pentru apărarea teritoriului. Aceștia au obligativitatea de a-și susține semenii și de a-i ajuta, indiferent de locul în care se află.

„Prin notificarea persoanelor menționate se înțelege înștiințarea oficială scrisă, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în vederea îndeplinirii serviciului militar.

Cetățenii încorporabili și rezerviștii care nu au domiciliul în țară, precum și persoanele prevăzute mai sus care nu au putut fi notificate au obligația ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare totală sau a stării de război, precum și a decretului Președintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unității teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu', se mai arată în document.

Sursă foto: Shutterstock, Arhivă VIVA!

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton